Το ποσό των 343 εκατ. ευρώ διατέθηκε στην Ελλάδα, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, για τη στήριξη 110.778 νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, εφαρμόζοντας σημαντικά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μαθητεία, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η κατάρτιση, σύμφωνα με απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής δημιουργήθηκαν 9.000.000 θέσεις εργασίας και απασχολούνται 236.000.000 άτομα και στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν οι δράσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» (και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων) και των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.
Ο κ. Γιουνκέρ επισήμανε ότι ο «ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων», ο οποίος ανακοινώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, θα στηρίξει περαιτέρω τις εν λόγω προσπάθειες για περαιτέρω σύγκλιση με σκοπό τις καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για όλους.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ότι στη στήριξη των δημοκρατικών αλλαγών και θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019. Η δημιουργία υπερεθνικής λίστας υποψηφίων έχει τεθεί επί του παρόντος υπό διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Παρόλο που το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα των συννομοθετών, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη στήριξή του για τη δημιουργία υπερεθνικής λίστας υποψηφίων ως μέσο ενδυνάμωσης της δημοκρατικής νομιμότητας. Η Επιτροπή θα επανέλθει στα θέματα αυτά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της 23ης Φεβρουαρίου 2018. Ηδη έχει υποβάλει πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα.
Discussion about this post