Οι ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Λέσβο σύμφωνα με τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου που επισκέφθηκε το νησί. Και αυτό παρά το ότι, όσον αφορά τουλάχιστον στους γιατρούς, «δίνονται κίνητρα για να έρθουν σε απομακρυσμένα ιατρεία, αυτά όμως δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τους γιατρούς». «Στα αγροτικά ιατρεία, σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με οπλίτες γιατρούς», επισήμανε.
Θέσεις γιατρών σύμφωνα με την κ. Ιορδανίδου θα καλυφθούν από την πρόσκληση για μόνιμους γιατρούς που θα προκηρυχτεί το επόμενο δίμηνο, και για ολόκληρη τη 2η ΥΠΕ αφορά περί τις 100 θέσεις. Για τη Λέσβο οι θέσεις όπως σημείωσε θα είναι ελάχιστες αλλά «όσο η χώρα θα βγαίνει από την επιτροπεία τόσο θα προκηρύσσονται περισσότερες μόνιμες θέσεις».
Πρόβλημα αποτελεί και το κτιριακό σε αγροτικά ιατρεία αλλά και σε Κέντρα Υγείας όπως αυτό της Άντισσας όπου όπως είπε η κ. Ιορδανίδου «ήρθε η ώρα να κάνουμε παρεμβάσεις». Επίσης σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε τις δηλώσεις της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ θα υπάρξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Για τις μονάδες ΤΟΜΥ, η κ. Ιορδανίδου είπε ότι θα επαναπροκηρυχτούν οι θέσεις γιατρών, καθώς από την πρώτη πρόσκληση μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλη τη Λέσβο. Ενώ ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν πέντε ΤΟΜΥ στο νησί.
Όσον αφορά τη νυχτερινή λειτουργία του ΠΕΔΥ, η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ τόνισε ότι αυτή «εφαρμόστηκε με ΦΕΚ, οπότε δεν μπορεί η ΥΠΕ να αποφασίσει οτιδήποτε. Ωστόσο, οι λειτουργίες των δομών αναπροσαρμόζονται όταν το απαιτούν οι ανάγκες. Η νυχτερινή λειτουργία στο ΠΕΔΥ ήταν αναγκαία όταν το προσφυγικό ήταν σε έξαρση και ήταν αξιοθαύμαστη η προσφορά του προσωπικού όχι μόνο στο ΠΕΔΥ αλλά και στο νοσοκομείου που ανταποκρίθηκαν παλικαρίσια».
Τέλος η κ. Ιορδανίδου ενημέρωσε ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει ένα τμήμα που θα στεγάσει το προσωπικό του νοσοκομείου που προσελήφθη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού στη Μόρια. Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να μπορεί να απευθύνεται ο προσφυγικός πληθυσμός και με τη βοήθεια των μεταφραστών να κατευθύνεται στο αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου.
Discussion about this post