Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε τη σημασία της μελέτης από μια συνδικαλιστική οργάνωση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι η απασχόληση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ο Δεύτερος Ψηφιακός Μετασχηματισμός θέτει για όλους νέα ζητήματα και νέες προκλήσεις και απαιτεί νέες απαντήσεις. «Το ερώτημα είναι τις έχουμε όλες αυτές τις απαντήσεις σήμερα; Είναι βέβαιο πως όχι». Υπογράμμισε ωστόσο είναι ότι «το χρέος μας ως πολιτική δύναμη είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στα νέα παγκόσμια δεδομένα». Αυτό θα γίνει όπως ανέφερε μέσα από κανόνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής για την πρόσβαση όλων στη γνώση και σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων χωρίς αυτό να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης δύο προγραμμάτων στη χώρα, το ένα για κίνητρα στο πιο εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ένα δεύτερο άμεσης κατάρτισης του ανειδίκευτου προσωπικού «που κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί» και ανέφερε ότι χρειάζονται επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη μεταποίηση και στις νέες τεχνολογίες. «Η επιτυχής ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων προϋποθέτει και αλλαγές στο σύστημα εργασίας». Επισήμανε επίσης την ανάγκη αλλαγής στην προσέγγιση των νέων εξελίξεων και από τα ίδια τα συνδικάτα. Τέλος, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ θα έπρεπε να κατακτούμε τη συνεννόηση, τη συναίνεση να υπάρχει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και δυστυχώς αντί γι’ αυτό ζούμε μια φορά την πόλωση, το διχασμό τη σκανδαλολογία».
Στην παρουσίαση της μελέτης παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος συνεχάρη το Ινστιτούτο για την πρωτοβουλία του για ένα τόσο επίκαιρο θέμα όπως σημείωσε και μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι έχει πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης από το 2015 και μετά. «Ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα κινείται σε ένα οικονομικό πλαίσιο στο οποίο δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε. Ο κ. Χατζηδάκης «αναρωτήθηκε» γιατί δεν έχει γίνει άρση των capital controls αν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Επίσης,ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζοντας ότι «είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη» χωρίς το ζήτημα να αντιμετωπίζεται -αντιθέτως οξύνεται με ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας». Ο κ. Χατζηδάκης για το θέμα της μελέτης ανέφερε ότι νέες τεχνολογίες με τις διάφορες μορφές επιταχύνουν τις εξελίξεις και επηρεάζουν βαθύτατα τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε» στις νέες τεχνολογίες. Σημείωσε ότι είναι τεράστιας σημασίας το θέμα της επανεκπαίδευσης και της επανακατάρτισης με ορθό τρόπο και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει από όλους μαζί ένα ποιοτικό άλμα και να «αποφασίσουμε ότι αυτό που πέτυχε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο μπορεί να πετύχει και στην Ελλάδα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση πάνω στα ευρήματα της μελέτης -και όχι μόνο- μεταξύ του καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, της δρ Οικονομικών με ειδίκευση στην Οικονομία της Εργασίας, Βασιλικής Γεωργακοπούλου, του συμβούλου Ανθρώπινου Δυναμικού, Δημήτρη Στεφανίδη και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος ανέφερε ότι θέσεις εργασίας «ενδεχομένως να χαθούν» ωστόσο, όπως τόνισε, ακόμα δεν είναι σαφές ποιες θέσεις θα πρέπει να καταργηθούν και ποιες πρέπει να δημιουργηθούν.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, προκειμένου να διαμορφωθούν εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μέτρων και για το σχεδιασμό της κατάλληλης πολιτικής για μία ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή, απαιτείται μια ευρεία συζήτηση που να προετοιμάσει την κατάλληλη ανταπόκριση της πολιτικής, του νομικού και του κανονιστικού πλαισίου, στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Discussion about this post