Ψήφισμα για την εξαγγελθείσα ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, τη συγχώνευση των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ με το ΔΠΘ, και τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών ΔΕΠ των περιφερειακών πανεπιστημίων και μετεγγραφών των φοιτητών, εξέδωσαν φορείς του Νομού Ροδόπης.
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, εκτιμώνται ως «επιτακτικές υπό επιστημονικό και υπό ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και αναπτυξιακό πρίσμα»:
-Η μη υλοποίηση «της ανομιμοποίητης εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής» με το σκεπτικό ότι «η πιθανή υλοποίησή της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε “δορυφόρους” της».
-Η ανάγκη άμεσης συγχώνευσης και ενσωμάτωσης των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ, στον φυσικό διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του ΔΠΘ.
-Η ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών σχολών και τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές και αναπτυξιακές δράσεις.
-Η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την περιφερειακή ενίσχυση της Α.Μ.Θ., όπως αυτές κατατέθηκαν στο 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή.
-Η έναρξη ενός ειλικρινούς και διεξοδικού διαλόγου με τους φορείς της ΠΑΜΘ, με προτεραιότητα την άμεση συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας.
Ειδικότερα, διατυπώνεται η εκτίμηση πως «η εξαγγελία 4ης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή, η οποία μπορεί να καταστεί βλαπτική για τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και την περαιτέρω ανάπτυξή της». Η εν λόγω εκτίμηση εδράζει στις εξής διαπιστώσεις:
-Οι υφιστάμενες τρεις Νομικές Σχολές ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες εκπαίδευσης των νομικών
-Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής δεν εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα συγχωνεύσεων των Τμημάτων και των επιστημονικών δράσεων, αλλά υπακούει σε διαφορετικές σκοπιμότητες περασμένων εποχών διασποράς Τμημάτων και δημοσίου χρήματος
-Η περαιτέρω ανάπτυξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ αξιώνει την έγκριση κατ’ εξαίρεση κονδυλίων για την πλήρωση πρόσθετων θέσεων, τις οποίες θα στερήσει η δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής, με ορατό τον κίνδυνο πρόσθετης αποδυνάμωσης του υπηρετούντος στελεχιακού δυναμικού.
-Η ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου της Νομικής Σχολής Θράκης συνιστά εθνική προτεραιότητα επιστημονικού και αναπτυξιακού περιεχομένου που οφείλει να διευρυνθεί περαιτέρω με την επαύξηση και όχι τη μείωση κονδυλίων, μελών ΔΕΠ και λοιπών ερευνητών.
Αναφορικά με τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών ΔΕΠ περιφερειακών πανεπιστημίων σε κεντρικά, ύστερα από τη συμπλήρωση δεκαπενταετούς υπηρεσίας, καθώς και η δυνατότητα προώθησης μετεγγραφών των φοιτητών με οικογενειακό εισόδημα κατώτερο των 40.000 ευρώ, αξιώνεται μέσω του ψηφίσματος «να επανεξετασθούν και σε κάθε περίπτωση να εξαρτηθούν από τη συνδρομή πρόσθετων – εξασφαλιστικών της λειτουργίας των περιφερειακών πανεπιστημίων – προϋποθέσεων και κυρίως από την πρόβλεψη επαρκών κινήτρων υπηρέτησης και έρευνας σε περιφερειακά πανεπιστήμια».
Της επιδοκιμασίας των συνυπογραφόντων του ψηφίσματος, χαίρει η συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΔΠΘ ως «η μοναδική λύση από κάθε άποψη, κοινωνική, διοικητική, χρηματοδοτική, λειτουργική», ενώ επισημαίνεται η μέχρι σήμερα αρμονική συνεργασία των δύο ιδρυμάτων της ΠΑΜΘ και το γεγονός ότι «οι διοικήσεις τους έχουν αποφασίσει τη συνένωσή τους ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις».
Το ψήφισμα συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, ο πρυτανεύων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρος Τουλουπίδης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Χρήστος Μαστροκώστας, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Παυλίδης, οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος συμβολαιογράφων Θράκης, Χρήστος Τερζίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Ροδόπης, Ιάκωβος Φραντζής.
Discussion about this post