Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Το κλίμα για την Ελλάδα, πριν το κρίσιμο Eurogroup. Η σκληρή στάση της Γερμανίας στο παρά πέντε της λύσης και η αγωνία για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Μια πολιτική αναφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο για το σημερινό Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας. Η νύχτα αναμένεται μακρά, καθώς το… μπρα ντε φερ μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να κορυφωθεί.
Μετά τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που αρνήθηκε κάθε μείωση του χρέους, παρά το θετικό κλίμα που είχε φτάσει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε την ελπίδα του για ευρύτερη συμφωνία «αν όχι σήμερα, τις επόμενες εβδομάδες». Ο Γάλλος Επίτροπος ξέρει πολύ καλά ότι η άποψη του Β. Σόιμπλε «μετράει» ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και έσπευσε να διαμηνύσει με τον τρόπο του ότι θα υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup -πριν από τις 15 Ιουνίου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο- το οποίο θα «σφραγίσει» την συμφωνία.
Σήμερα το πρωί συγκαλείται και το Euro Working Group, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τα προαπαιτούμενα που πέρασαν από τη Βουλή. Το πρώτο αυτό draft της έκθεσης (compliance report) για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να παραδοθεί στον επικεφαλής του Τόμας Βίζερ.
Λόγω του όγκου των σελίδων που έπρεπε να μεταφραστούν στα αγγλικά, της έλλειψης χρόνου, αλλά και του ότι ορισμένα προαπαιτούμενα αφορούν σε ρυθμίσεις που δεν χρειαζόταν να περάσουν από ψήφιση, η τελική έκθεση συμμόρφωσης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες ως τις αρχές Ιουνίου. Μετά αναμένεται να ληφθεί η απόφαση και θα δοθεί και η εντολή για εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Πάντως η κρίσιμη συζήτηση θα αφορά στις… γέφυρες που θα βρεθούν για το χρέος, προκειμένου και το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Βάση για τις διαβουλεύσεις είναι όσα έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016. Τότε είχε γίνει μια λεπτομερής περιγραφή για το τι θα υλοποιηθεί και πότε, καθορίζοντας τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
«Οι προβλέψεις, με στοιχεία για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό είναι απαραίτητα για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι στοιχεία που θα συνυπολογιστούν», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει 3,5% ως το 2022, ωστόσο υπό διαπραγμάτευση είναι ακόμη το επιτόκιο που θα ακολουθήσει και για πόσα χρόνια θα ισχύσει αυτό.
Discussion about this post