Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Βασίλη Καρρά, που έφυγε από την ζωή χθες, στα 70 του χρόνια.
Το θυμάμαι σαν να είναι τώρα παρόλο που έχουν περάσει λίγο παραπάνω από 30 χρόνια. Είμασταν όλοι πολύ πιο νέοι αλλά εγώ είχα ξεκινήσει πολύ νέος και τότε ήδη είχα κάτι λίγα χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Είχε φύγει από τη ζωή θυμάμαι το 1990 ο, από όλες τις απόψεις αξέχαστος Στράτος Διονυσίου -ακόμα πιο αξέχαστος για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά – και η Minos EMI και ειδικά ο πανέξυπνος κορυφαίος της δισκογραφίας Μάκης Μάτσας, ετοίμαζε την ανανέωση του λαϊκού του «οπλοστασίου» και πήρε στην εταιρία τον επίσης πλέον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος εκτός από σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής σύντομα πρώτα με τη βοήθεια του Μάριου Τόκα και του Θάνου Μικρούτσικου, ειδικά του δεύτερου -θεέ μου.. όλοι αξέχαστοι και πραγματικά αξέχαστοι – τι παίρνει μαζί του ο καιρός…- πέρασε σε άλλα μονοπάτια εκτός από το λαϊκό τραγούδι, αλλά ο Μάκης Μάτσας έφερε από τη Θεσσαλονίκη τρία γερά κανόνια του λαϊκού τραγουδιού – ε, φυσικά από τη Θεσσαλονίκη θα τους έφερνε, από που θα τους έφερνε;
Εκεί αναπνέει το πραγματικό λαϊκό τραγούδι – τρεις τραγουδιστές αυθεντικούς λαϊκούς διαφορετικός ο καθένας μεταξύ τους, αλλά με κοινό παρανομαστή το ταλέντο άλλα και την αγάπη του κόσμου για αυτούς. Ήταν ο Βασίλης Καρράς, ο Ζαφείρης Μελάς και ο Πασχάλης Τερζής. Ξεχωριστοί και οι τρεις και ο καθένας χωριστά…
Ο Βασίλης Καρράς είχε φωνή με προσωπικότητα
Ο Βασίλης Καρράς έκανε πάταγο αμέσως, έκανε αμέσως σουξέ και δεν σταμάτησε να κάνει σουξέ μέχρι σήμερα, δεν στράφηκε αλλού παρά μόνο υπηρέτησε το λαϊκό τραγούδι που ήξερε να υπηρετεί σωστά και να το προσφέρει στον κόσμο που τον λάτρεψε για αυτό.
Όπως οι αυθεντικοί παλιοί λαϊκοί τραγουδιστές, τον ενδιέφερε το τραγούδι που λέει να έχει λόγια και λυγμό για να μπορεί να αγγίζει τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων που τον ακούν, γιατί για τους τραγουδιστές σαν τον Καρρά από παλιά μέχρι σήμερα ήταν πάντα ο κόσμος κάτω και η αγάπη του.
Για αυτό για τους τραγουδιστές σαν τον Καρρά και κυρίως για τον Καρρά ζωντανή εμφάνιση μπροστά στο κοινό, στον κόσμο, στου ανθρώπους, σε όλους και σε καθέναν ξεχωριστά ήταν και είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχει μια θεωρία που δεν είναι θεωρία απλώς είναι πραγματικότητα, πως καλή φωνή, είναι η φωνή που μπορεί να την ακούσεις έστω και από το ραδιόφωνο και να καταλάβεις αμέσως ποιος τραγουδάει.
Ο Βασίλης Καρράς είχε φωνή με προσωπικότητα, αλλά και όλα τα «τερτίπια», τον «λυγμό» , τα «στολίδια», που μπορεί και πρέπει να βάλει ένας αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής για να μεταφέρει την ψυχή του στο κοινό και να του δώσει το κοινό την αγάπη του.
Ήταν ένας αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής, πραγματικός άντρας και πραγματικός μάγκας
Δεν ξεστράτισε ποτέ μέχρι σήμερα σε άλλα μονοπάτια ο Βασίλης Καρράς, πέρα από αυτά που έμαθε, ήξερε, ή από αυτά που του χάρισε η ζωή και η τύχη. Δεν ξεστράτισε στο ρεπερτόριο του, ούτε στον τρόπο που τραγουδάει μπροστά στο κοινό. Αν καμιά φορά είπε και τραγούδια κάπως ανάξιά του, ήξερε να τα κάνει να φαίνονται καλύτερα απ’ ότι ήταν.
Δεν κυνήγησε μεγάλους συνθέτες, ούτε ξεχωριστούς τρόπους εμφάνισης. Ήταν ένας αυθεντικός λαϊκός τραγουδιστής και για όσους τον γνωρίσανε ακόμα και αν δεν έκαναν στενή παρέα μαζί του είναι πραγματικός άντρας και πραγματικός μάγκας. …Θυμάμαι, δεν το έχω ξαναπεί ποτέ αυτό, κάποια στιγμή μάλλον είχε παρεξηγήσει κάτι που είχα πει ή κάτι τέτοιο και με συνάντησε κάπου, με πλησίασε και ευγενικά μεν, γιατί είναι κύριος, αλλά και στιβαρά μου είπε τι δεν του άρεσε αυτό που τελικά νόμιζε ότι είχα πει ή είχα κάνει, -δεν θυμάμαι πια- πως είχα πει για αυτόν.
Του εξήγησα ότι δεν ισχύει καθόλου κάτι τέτοιο και ότι και τον αγαπώ και τον εκτιμώ και πως πραγματικά δεν θα ήθελα να υπάρχει κανένα σύννεφο μεταξύ μας. Γιατί όταν γουστάρεις έναν άνθρωπο, για να το πω έτσι χοντρά, θέλεις να υπάρχει καθαρός ουρανός και ειλικρίνεια. Το δέχτηκε και δώσαμε τα χέρια.…
Πηγή: Youfly.com
Discussion about this post