Στο μικρό χωριό Σιετσιάο η μεγαλύτερη ποσότητα καλαμποκιού και σιταριού που καλλιεργείται στην αγροτικη γη δεν καταλήγει στο τραπέζι του φαγητού, αλλά στα ανθοδοχεία ως «αποξηραμένα λουλούδια». Ο 67χρονος Ζανγκ Ζαν ήταν ο πρώτος στο Σιετσάο που ξεκίνησε να φτιάχνει αποξηραμένα λουλούδια.« Ολοι πίστευσαν οτι ήμουν τρελός, μερικοί μάλιστα με θεωρούσαν και ψεύτη» λέει ο 67χρονος ανακαλώντας στη μνήμη του πώς έπεισε το χωριό να ξεκινήσει να κάνει το ίδιο, 10 χρόνια πριν. Ο Ζανγκ είδε την επιχειρηματική ευκαιρία πριν από 20 χρόνια όταν πουλούσε φρέσκα λουλούδια στο Πεκίνο.
«Ανακάλυψα οτι όλα σχεδόν τα αποξηραμένα λουλούδια ήταν εισαγωγής και πολύ ακριβά» λέει. Άρχισε μαθαίνει μία τεχνική αποξήρανσης λουλουδιών και διαπίστωσε οτι το σιτάρι, το πίτουρο, τα κλαδιά και τα άγρια χόρτα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εξαίσιων αποξηραμένων λουλουδιών.
«Μετά την αποχρωμάτωση, τη βαφή και την ξήρανση στον ήλιο, το πίτουρο καλαμποκιού μπορεί να μεταμορφωθεί σε τριαντάφυλλο, κρίνο και άνθος λωτού» λέει ο Ζανγκ.
Επέστρεψε στη γενέτειρά του για να γίνει αγρότης και να ανοίξει την δική του επιχείρηση. Το 2007 ο Ζανγκ άνοιξε δύο καταστήματα online στην νέα δημοφιλή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao.com. Το 2012 τα καταστήματά του είχαν ετήσιες πωλήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων γιουάν (952.000 δολάρια ΗΠΑ) συνολικά. Τώρα διευθύνει πάνω από 20 καταστήματα on line τα οποία κάνουν ετήσιο όγκο πωλήσεων 60 εκατ. γιουάν, προσφέροντας πάνω από 300 θέσεις εργασίες στους κατοίκους του χωριού. Τα λουλούδια του εκτός από την Κίνα πωλούνται στην Ιαπωνία, στην Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ζανγκ, όλο και περισσότεροι αγρότες έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αποξηραμένα λουλούδια. Πολλοί φοιτητές, συνταξιούχοι στρατιωτικοί και εσωτερικοί μετανάστες επέστρεψαν στο χωριό προκειμένου να ασχοληθούν με αυτού του είδους την επιχείρηση.
Σήμερα πάνω από το 90% των 3.000 κατοίκων του χωριού φτιάχνει και πουλά αποξηραμένα λουλούδια μέσω 630 ηλεκτρονικών καταστημάτων, με ετήσιο τζίρο άνω των 260 εκατ. γιουάν. Το «Νο.1 κεντρικό έγγραφο» της Κίνας για το τρέχον έτος, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, επικεντρώνεται στη γεωργία, στους αγρότες και στις αγροτικές περιοχές. Καθορίζει συγκεκριμένους στόχους για την στρατηγική αναζωογόνησης υψηλής ποιότητας αγροτικού τομέα της χώρας, σε συνδυασμό με την μείωση της φτώχειας.
Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση προώθησε την χρήση του διαδικτύου στον αγροτικό τομέα σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ζωή των αγροτών. Ο ανθοκόμος Ζανγκ Γιαν στην κομητεία Σουάνγκ στο Τσιανγκού άρχισε να πουλά λουλούδια μέσω διαδικτύου το 2007. Το 2016 πήγε ένα βήμα παραπέρα προωθώντας τα προϊόντα του μέσω ζωντανής μετάδοσης.
«Στην αρχή το κοινό μου ήταν μερικές εκατοντάδες.Τώρα αριθμούν πάνω από 30.000 και κάθε ζωντανή μετάδοση προσελκύει περίπου 40.000 θεατές» λέει ο Γιαν. Στην περιοχή φυτεύονται περίπου 333.330 στρέμματα με πάνω από 3.000 είδη λουδουδιών, και ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 9 δισεκ. γιουάν. Σύμφωνα με έκθεση της τεράστιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, υπάρχουν 2.118 «χωριά Taobao», μία ονομασία για τα χωριά εκείνα στα οποία πάνω από το 10% των νοικοκυριών ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με συνολικές ετήσιες συναλλαγές άνω των 10 εκατ. γιουάν. Εκτιμάται δε οτι το 2020 ο αριθμός αυτών των χωριών αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.500, δημιουργώντας πάνω από 3 εκατ. θέσεις εργασίας στη ύπαιθρο.
Discussion about this post