Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς με την υποχώρηση των υδάτων από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ, άλλοι δύο αγνοούνται. Την ίδια στιγμή, πόλεις και χωριά παραμένουν κάτω από τόνους νερού και λάσπης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, γέφυρες κόπηκαν στα δύο και ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.
Προβλήματα καταγράφονται και σε συνοικίες περιμετρικά τηςΛάρισας ενώ κατεστραμμένες είναι οι υποδομές και στα χωριά του Πηλίου.
Συνολικά 4.486 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, πραγματοποιήθηκαν από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
“Στο κόκκινο” για μια ακόμη ημέρα ο Πηνειός
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για τις πλημμύρες, αν και ο καιρός έχει υποχωρήσει, τις τελευταίες 48 ώρες ο Πηνειός ποταμός είδε πλημμύρες στις ανατολικές εκβολές, κοντά στη λίμνη Κάρλα και μέχρι την Αμφιθέα στα βορειοανατολικά.
«Η στάθμη του Πηνειού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, «οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Πολλοί παραμένουν εκεί οικειοθελώς και συνεχώς τους παρέχονται τρόφιμα, νερά, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα».
Μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία
Παράλληλα, μπουλντόζες χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κατοίκων εργατικών κατοικιών του χωριού Γιάννουλη στη Λάρισα. Είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν από λασπώδη νερά και τα οχήματά τους να εξαφανίζονται κυριολεκτικά κάτω από το νερό.
Οι διασώστες τους έσωσαν και τους μετέφεραν σε ασφαλές μέρος, και οι πολίτες, με τα λίγα υπάρχοντά τους, ανέβηκαν σε μπουλντόζες και προχώρησαν μέσα από τα λασπωμένα νερά για να φτάσουν σε άλλα σπίτια, όπου τους φιλοξένησαν συγγενείς και φίλοι.
Στήθηκε αερογέφυρα μεταξύ του Βόλου και του Νοτίου Πηλίου
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αερομεταφορά με ελικόπτερο μεταξύ του Βόλου και των αποκλεισμένων περιοχών της ανατολικής χερσονήσου του Πηλίου. Στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν στο “Αχιλοπούλειο” νοσοκομείο του Βόλου άτομα που έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης. Τόνοι τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού μεταφέρθηκαν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, από όπου φορτώθηκαν σε ελικόπτερα και μεταφέρθηκαν σε οικισμούς του Ανατολικού Πηλίου, κυρίως στο Πουρί, τη Ζαγορά και το Χορεφτό, που δεν έχουν νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Στον Βόλο, που επισκέφθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κατάσταση δείχνει σημάδια βελτίωσης, έστω και στοιχειωδώς με την υδροδότηση μέρους της πόλης με μη πόσιμο νερό, αλλά μόνο για οικιακή χρήση.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος είπε ότι «ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξήγησα πώς είναι η κατάσταση και ότι ο Βόλος σιγά σιγά επανέρχεται σε μία κανονικότητα, τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση που είναι τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν την πόλη και τον πληθυσμό. Η πόλη είναι γεμάτη σκόνη, αλλά σας εγγυώμαι ότι σε 15-20 ημέρες θα έρθει σε πλήρη κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω από 150 μηχανήματα και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε. Και αυτά εξήγησα στην κυρία Πρόεδρο που ήθελε να μάθει για την κατάσταση στον Βόλο και το Πήλιο και ευχήθηκε να μη ξανασυμβούν και να ξεπεραστούν γρήγορα οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία».
Γέφυρα και στα Καλά Νερά του Πηλίου
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ομάδα ΜΟΜΚΑ του Στρατού ολοκλήρωσαν την εγκατάσταση μιας μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλευ στο Καρά Νερά μέσα σε 30 ώρες.
Η γέφυρα έχει μήκος 30 μέτρα και μπορεί να “σηκώσει” βάρος 16 τόνων, επιτρέποντας τη διέλευση αυτοκινήτων και ημιφορτηγών. Το έργο θα αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο μεταξύ Βόλου και Νοτίου Πηλίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την κατάρρευση της καταιγίδας Daniel.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post