Η µεγάλη εικόνα που δηµιουργούν οι ψηφίδες των επιµέρους εφαρµοζόµενων πολιτικών σκιαγραφεί µία τάση προώθησης των µεγάλων σε έκταση και ανταγωνιστικών µε όρους αγοράς αγροτικών εκµεταλλεύσεων.
Μέτρα υιοθετούνται τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε αποτελέσµατα όχι πάντα ανάλογα µε τα προσδοκώµενα, ενώ δε λείπουν οι παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο, το µοντέλο της οικογενειακής εκµετάλλευσης, κυρίαρχο ακόµη στην Ευρώπη, δεν εγκαταλείπεται διότι τα οφέλη του θεωρούνται περισσότερα από εκείνα που θα έφερνε το πέρασµα στο µοντέλο των τεράστιων εκτάσεων που βασίζονται στην εργασία του εργάτη γης. Και ενώ η ΚΑΠ χωλαίνει στην υποστήριξη των οικονοµικά υγιών οικογενειακών αγροτικών µονάδων, στοιχεία που αποδεικνύουν την ανισότητα στην κατανοµή της αγροτικής γης προκύπτουν στις έρευνες των αρµόδιων ευρωπαϊκών φορέων.
Σε προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda επισηµάνθηκε ότι το νέο θεσµικό πλαίσιο για την ασφάλιση και τη φορολογία των αγροτών δηµιουργεί ρωγµές στη βάση των µικρών και µη κατά κύριο επάγγελµα αγροτών καθώς οι τελευταίοι δεν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στα οικονοµικά βάρη που γεννά πλέον η αγροτική δραστηριότητα. Αυτή η πολιτική, θεωρητικά, θα µπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση της γης σε οικονοµικά αποδοτικότερες εκµεταλλεύσεις.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί μαζί με ειδικό ένθετο για τη Φορολογία Αγροτών το Σάββατο 20 Μαΐου στα περίπτερα όλης της χώρας.
Discussion about this post