Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».
Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο.
Πολίτες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και βρακοφόροι από την Κρήτη, ταξίδεψαν με λεωφορεία για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν και έφιπποι, όπως και απόγονοι των Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Οι περισσότεροι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και άλλες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ στις πρώτες σειρές υπήρχαν ιερωμένοι και μοναχές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα “Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία”, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».
Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία», είπε ο κ. Λεβέντης.
Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση.
Θέσεις μπροστά από την εξέδρα πήραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.
Επίσης, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Το συλλαλητήριο άρχισε με τον εθνικό ύμνο και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Παμμακεδονικών οργανώσεων από το εξωτερικό, μακεδονικών πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα, θρακικών σωματείων, δυτικομακεδονικών σωματείων, συλλόγων Σαρακατσαναίων και άλλων φορέων.
Στην ομιλία του ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ζήτησε:
-Να γίνει καθαρό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.
-Να γίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να καταργηθούν όλα τα αλυτρωτικά στα σχολεία και οπουδήποτε αλλού και να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων.
-Να αναγνωριστεί ελληνική μειονότητα στην πΓΔΜ.
-Να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση επισήμως από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
«Η Μακεδονία είναι ενιαία και είναι ελληνική», τόνισε ο κ. Φράγκος και είπε πως δεν είναι «πατριδοκάπηλοι» όσοι πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. «Όταν αγαπάς την πατρίδα σου, όταν αγαπάς τη θρησκεία σου, όταν αγαπάς την οικογένεια σου, δεν είσαι εθνικιστής», σημείωσε και απευθυνόμενος προς τα Σκόπια παρατήρησε: «Να μας σεβαστούν, επιτέλους. Αυτό θέλουμε από τους γείτονες μας. Δεν τους απειλούμε». Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «λαϊκή συνέλευση», που θα είναι συνεχής «για να γλυτώσει η Μακεδονία από την πλαστοπροσωπία που της έχουν ετοιμάσει» και προσέθεσε πως «θα μας βρουν μπροστά τους, αν υπογράψουν συμφωνία για όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».
Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, υπάρχουν δικαιολογίες για πιέσεις και αν ο ελληνικός λαός δεν κάνει λάθος εμείς θα κερδίσουμε. «Τα σύνορα είναι η ιστορία μας. Δεν γονατίζουμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αν δεν το θέλουμε εμείς τα Σκόπια δεν θα μπουν ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.
Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Σε δήλωση της με αφορμή το συλλαλητήριο, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σημειώνει πως «η ελληνική λέξη “Μακεδονία” σημαίνει Ελλάδα και μόνο Ελλάδα» και συνεχίζει:
«Η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών να διαφυλαχθεί η αδιαπραγμάτευτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, για να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός και οι όποιες επεκτατικές βλέψεις άλλων κρατών, διαφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την ειρήνη, είναι ιερή και δίκαιη. Σε μια Ευρώπη αλληλοσεβασμού και ευνομίας είναι ανεπίτρεπτη η υπεξαίρεση στοιχείων οποιουδήποτε πολιτισμού και η δημιουργία πλαστών εθνικών ταυτοτήτων, ειδικά όταν αυτά επιτρέπουν την παραχάραξη και την αμφισβήτηση της Ιστορίας και των διεθνών συμφωνιών. Η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να αποκηρύξει πλήρως και με όλους τους τρόπους τις αλυτρωτικές θέσεις του παρελθόντος και κάθε προσπάθεια υπεξαίρεσης της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας. Η Ελλάδα είναι ο πυλώνας της Σταθερότητας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι έχουν επίγνωση της υπεύθυνης τήρησης της διεθνούς νομιμότητας από μέρους μας. Το πρόβλημα της ένταξης ή όχι των Σκοπίων στις στρατηγικές συμμαχίες του πλανήτη, εξαιτίας της άρνησής τους να δεχτούν τις δίκαιες και αυτονόητες απαιτήσεις μας, δεν είναι πρόβλημα της χώρας μας. Η κυβέρνηση των γειτόνων μας είναι αυτή που οφείλει να βρει τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τους βοηθήσει. Στηρίζω λοιπόν τον αγώνα της κυβέρνησης όπως και το δικαίωμα των πολιτών να τοποθετούνται ξεκάθαρα και να δηλώνουν την εθνική τους συνείδηση.Υποστηρίζουμε τις κατοχυρωμένες θέσεις μας, στεκόμαστε υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας και τιμούμε την αδιαπραγμάτευτη ιστορική αλήθεια: “Η Ελλάδα είναι Μακεδονία και η Μακεδονία είναι Ελλάδα”».
Συγκέντρωση ενάντια στο συλλαλητήριο έκαναν αντιεξουσιαστές στην πλατεία της Καμάρας.
Μια ομάδα που συμμετείχε στο συλλαλητήριο επιχείρησε να προσεγγίσει στον χώρο που ήταν οι αντιεξουσιαστές, όμως ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε στην πλατεία Ναυαρίνου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης. Ακολούθησε πετροπόλεμος και το επεισόδιο έληξε καθώς η αστυνομία τούς απώθησε στην οδό Τσιμισκή.
Discussion about this post