Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον αντίστοιχο κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία με τους αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα ενίσχυσης το 2013 και το 2014, αλλά δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση από το 2015 και μετά. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της «Φόρμας 6», που αφορά χιλιάδες αγρότες και αυτή τη φορά το έφερε στη Βουλή σχετική ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως είπε ο υπουργός «εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας επισημάναμε εγγράφως στην DG AGRI το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων η οποία κυρίως θίγει οικογενειακά εισοδήματα. Γιατί οι περισσότερες από αυτές της περιπτώσεις είναι οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Το θέμα δεν μας το έλυσαν».
Η χώρα μας τώρα ελπίζει να λυθεί το πρόβλημα μέσα από την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου «δεδομένου, όμως, ότι ξεκίνησε από το 2016 μια συζήτηση τροποποίησης του συγκεκριμένου κανονισμού στα πλαίσιο του «omnibus», δηλαδή της αναθεώρησης που θα γίνει αυτήν τη χρονιά, υποβάλαμε ξανά το αίτημά μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για να λύσουμε το πρόβλημα».
Πάντως ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι «αν αποκατασταθεί η αδικία, θα βρούμε τους πόρους για να ικανοποιήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων τους (αναδρομικά για τα προηγούμενα δύο χρόνια).
Ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):
Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 821/9-5-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα (Φόρμα 6) -δύο χρόνια τώρα δεν έχουν λάβει ενισχύσεις».
Βασίλης Κεγκέρογλου:
Έχουμε, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δημιουργήθηκε η λεγόμενη «Φόρμα 6». Όταν άνθρωποι που είχαν γη και έπαιρναν επιδότηση, ενοικίασαν στο σύνολό τους την περιουσία σε νέους αγρότες ή σε άλλους, αυτοί έπαψαν να είναι ενεργοί αγρότες κατά τον τύπον και δεν δικαιούνται επιδότησης. Όσο για τους νέους που πήραν, επειδή ακριβώς δεν συμπληρώθηκε μια ενημερωτική στήλη στο συγκεκριμένο, πέρσι προκλήθηκε ένα τεράστιο θέμα και δεν κρίθηκαν δικαιούχοι της επιδότησης. Αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί δύο κατηγορίες, αλλά συνδέεται.
Βέβαια, υπάρχει και ένα ζήτημα για τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν το 2009, οι οποίοι ουσιαστικά δεν πήραν όλη την ενίσχυση την οποία δικαιούνται, δηλαδή αντί για σαράντα χιλιάδες συνολικά, έχουν λάβει μόνο είκοσι και αυτό γιατί υπάρχει μια ερμηνεία ενός κανονισμού η οποία μπορεί, κατά την άποψή μου, με μία διασταλτική ερμηνεία να καλύψει το θέμα, όμως δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα.
Θα θέλαμε να μας απαντήσει ο Υπουργός πρώτα από όλα πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη λεγόμενη «Φόρμα 6» και βέβαια πώς θα αποκατασταθεί αυτό το οποίο έχει προκύψει για τους νέους αγρότες, η τεράστια αδικία.
Βαγγέλη Αποστόλου:
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, κύριε Κεγκέρογλου. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι εάν ήμασταν εμείς τότε και ερχόταν ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν θα το ψηφίζαμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει ένας κανονισμός τον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Όμως, σας είχα πει και το επαναλαμβάνω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε μια αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους νέους αγρότες.
Εμείς από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας επισημάναμε εγγράφως στην DG AGRI το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των δικαιωμάτων η οποία κυρίως θίγει οικογενειακά εισοδήματα. Γιατί οι περισσότερες από αυτές της περιπτώσεις είναι οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Το θέμα δεν μας το έλυσαν. Μας απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –και η φράση είναι συγκεκριμένη- ότι «θίγονται βασικές διατάξεις του Κανονισμού».
Δεδομένου, όμως, ότι ξεκίνησε από το 2016 μια συζήτηση τροποποίησης του συγκεκριμένου κανονισμού στα πλαίσιο του «omnibus», δηλαδή της αναθεώρησης που θα γίνει αυτήν τη χρονιά, υποβάλαμε ξανά το αίτημά μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βρεθεί η κατάλληλη νομική διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο, για να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό για να λύσουμε το πρόβλημα.
Πάντα εμείς θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο στα συμβούλια Υπουργών αλλά και στις συναντήσεις που έχουμε με τον αρμόδιο επίτροπο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις δύο εδώ συναντήσεις στην επίσκεψή του τον Οκτώβρη και τον Μάρτιο. Μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και η σχετική συζήτηση και στις δύο περιπτώσεις. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Μετά από όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας έχουν μια μακρά συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια νομική διατύπωση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Πιστεύουμε ότι μέσα στα ζητήματα που έχουμε βάλει εμείς και υπήρξε μια κατ’ αρχήν αποδοχή από τον Επίτροπο θα δούμε πώς θα υλοποιηθούν και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εργαστεί συστηματικά. Είμαστε έτοιμοι μόλις αρθούν τα νομικά εμπόδια να αποκαταστήσουμε όλη την αδικία που έχει γίνει στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι κατείχαν μισθωμένα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων, αλλά δυστυχώς τα έχασαν εξαιτίας της ερμηνείας που έγινε στον συγκεκριμένο κανονισμό.
Βασίλης Κεγκέρογλου:
Κύριε Υπουργέ, δεν αποδέχομαι αυτό που είπατε για τη «Φόρμα 6», όπως και δεν το αποδέχθηκα όταν πριν από ενάμιση χρόνο σας το έθεσα. Έχετε υπόψη σας ότι είστε σχεδόν δυόμισι χρόνια Υπουργός, ο μακροβιότερος Υπουργός των τελευταίων δέκα ετών, για να μην πω παραπάνω. Δεν μπορείτε να επικαλείστε το παρελθόν. Έχετε μεγαλύτερο διάστημα Υπουργός από οποιονδήποτε άλλον. Δείτε το.
Ερχόμαστε να δούμε, λοιπόν, η «Φόρμα 6» τι είναι. Η «Φόρμα 6» είναι μια ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όποιου θέλετε, που δεν ενημέρωσε ενδελεχώς τους παραγωγούς που θα ενοικίαζαν σε σχέση με τα ισχύοντα. Άρα, λοιπόν, αυτή την παράλειψη του ελληνικού δημοσίου πρέπει να τη διορθώσει το ελληνικό δημόσιο. Δεν έχει καμία δουλειά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με διάταξη αναδρομικής ισχύος θα πρέπει τώρα να γίνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Να δώσετε νέα προθεσμία να γίνουν. Έπρεπε να έχουν γίνει το 2015, έπρεπε να έχουν γίνει το 2016, κάντε το έστω τώρα. Δεν έχει καμία δουλειά η Επιτροπή σ’ αυτό. Είναι θέμα παράλειψης του ελληνικού δημοσίου, της ελληνικής διοίκησης και μπορεί να καλυφθεί μ’ αυτόν τον τρόπο.
Δεν θα κάνουμε μόνο τροπολογίες με αναδρομική ή όχι ισχύ για το λαθρεμπόριο. Δεν ισχύουν οι νόμοι μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων. Πρέπει να ισχύουν και για την αποκατάσταση αδικιών. Εδώ και τώρα σας προκαλώ να το ρυθμίσετε νομοθετικά. Δεν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πλήττεται κανένας κανονισμός.
Εκεί που χρειάζεται και έχετε εν μέρει δίκιο, η αναθεώρηση ή ερμηνεία, αν θέλετε, του κανονισμού είναι για το θέμα των νέων αγροτών, για το αν οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του 2009, εντάσσονται στην πρόνοια του συγκεκριμένου κανονισμού, με την πενταετία κλπ. Αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο και πιστεύω ότι η επιτροπή, την οποία έχετε αποφασίσει να συστήσετε – στην οποία στείλαμε κι εμείς εκπρόσωπο από την πλευρά μας για να καταθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας – μπορεί να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τον επίτροπο και γενικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υπάρξει τροποποίηση και να λυθεί αυτό.
Όμως, προς Θεού! Το άλλο θέμα είναι καθαρά δικό μας. Δεν θα πάμε ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στον ΟΗΕ. Είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να μας λύσει ένα θέμα που είναι καθαρά εθνικό; Είναι καθαρότατα εθνικό. Δεν προσκρούει σε Κανονισμό. Δεν εφαρμόσαμε όπως έπρεπε τον Κανονισμό. Άλλο είναι το ένα, άλλο το άλλο. Άρα, οφείλει η διοίκηση να το αποκαταστήσει.
Discussion about this post