Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Όσλο θα διαθέσει συνολικά 250 εκατομμύρια κορώνες (σχεδόν 21,5 εκατ. ευρώ) για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, εν μέσω ανησυχίας για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια έπειτα από την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζεται πως «ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και πέρα από τα σύνορά της».
Τα 250 εκατ. νορβηγικές κορώνες θα μοιραστούν ως εξής: 100 εκατομμύρια προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονές του να συνεχίσουν τους ελέγχους τους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, και 150 εκατομμύρια για την ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών εγκαταστάσεων.
Αποτελούν μέρος του προγράμματος Nansen, το οποίο προβλέπει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 75 δισεκατομμυρίων κορωνών για την περίοδο 2023-2027.
Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια – τον οποίο έχουν καταλάβει από πέρυσι οι ρωσικές δυνάμεις – μετά την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, το νερό του οποίου χρησιμεύει στην ψύξη των έξι αντιδραστήρων του.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εκτίμησε στη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Πέμπτη στην Ζαπορίζια πως η κατάσταση είναι «σοβαρή», αλλά διέκρινε σημάδια «σταθεροποίησης».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διαθέτει σε μόνιμη βάση εμπειρογνώμονες στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος έχει κινδυνεύσει από βομβαρδισμούς σε κοντινή απόσταση και κατά διαστήματα έχει αποκοπεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στις 6 Ιουνίου, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις. Εξαιτίας της κατάρρευσης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, πλημμύρισαν πόλεις και χωριά τόσο στην όχθη που βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων όσο και στην όχθη που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post