Στη Φινλανδία, το λαϊκιστικό «Κόμμα των Φινλανδών» προσχωρεί στην κυβερνητική συμμαχία που ηγείται η παραδοσιακή δεξιά. Μια άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση στις σκανδιναβικές χώρες.
Ένας νέος εθνικιστικός και αντιμεταναστευτικός σχηματισμός έρχεται στην εξουσία στη Βόρεια Ευρώπη. Μετά από περισσότερους από δύο μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, ο Petteri Orpo, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός (κεντροδεξιά) και νικητής των τελευταίων φινλανδικών εκλογών, σύναψε συμφωνία συνασπισμού την με το φινλανδικό κόμμα Riika Purra, εχθρικό στη μετανάστευση και ευρωσκεπτικιστικό. Κατατάσσεται στην ακροδεξιά και ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Απρίλιο με 20,1% των ψήφων, εκλογική επίδοση ρεκόρ.
Ενώ το παραδοσιακό χάσμα αριστερά-δεξιά παραμένει στη Βόρεια Ευρώπη, είναι όλο και πιο δύσκολο να αποκτηθεί η πλειοψηφία αγνοώντας τους λαϊκιστικούς σχηματισμούς που καρπώνονται αυξανόμενη εκλογική επιτυχία.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη στη Δανία και τη Νορβηγία δύο πολιτικών σχηματισμών ενάντια στους φόρους και τον πολιτικό παρεμβατισμό που δεν ήξεραν πώς να εγγραφούν μόνιμα στο πολιτικό τοπίο, υπογραμμίζει ο Cyril Coulet, πολιτικός επιστήμονας ειδικός των σκανδιναβικών χωρών. Έπειτα έρχεται μια στιγμή αναζωπύρωσης αυτών των σχηματισμών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Έκτοτε, στο σκανδιναβικό πολιτικό πεδίο εισέβαλαν ακροδεξιά κόμματα. Στη Νορβηγία, το Κόμμα της Προόδου ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα μεταξύ 2013 και 2020.
Στη Σουηδία, η ακροδεξιά επιβλήθηκε αργότερα. «Οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας ήταν πολύ πιο ακραίοι αρχικά και προσπάθησαν να απαλλαγούν από αυτήν την εικόνα, αναλύει ο Anders Widfeldt, πολιτικός επιστήμονας που ειδικεύεται στα σκανδιναβικά κράτη. Κατάφεραν να παρουσιαστούν ως μια αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική. Η Ισλανδία, μια νησιωτική χώρα «με πολύ χαμηλό ποσοστό μετανάστευσης» σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, είναι προς το παρόν ερμητική σε αυτό το κύμα λαϊκισμού στις σκανδιναβικές χώρες.
Διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές
Εάν αυτοί οι εθνικιστικοί σχηματισμοί συγκλίνουν σήμερα γύρω από μια ιθαγενή και αντιμεταναστευτική αντίληψη, η ιδεολογική τους προέλευση διαφέρει: «Στη Φινλανδία, το λαϊκιστικό κόμμα των αγροτικών κινημάτων απευθυνόταν σε έναν αγροτικό πληθυσμό και απαίτησε ένα ισχυρό κράτος. Στη Νορβηγία, αντίθετα, είχαμε ένα υπερφιλελεύθερο κόμμα που αμφισβήτησε τον πολιτικό παρεμβατισμό ενάντια στους φόρους», επισημαίνει ο Cyril Coulet.
Ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτή η άνοδος των λαϊκιστικών σχηματισμών στη Βόρεια Ευρώπη αποτελεί μέρος μιας μορφής ομογενοποίησης της ηπείρου, μεταξύ της άφιξης ως Προέδρου του ιταλικού Συμβουλίου Υπουργών της Τζόρτζια Μελόνι τον Οκτώβριο του 2022 και της εκλογικής επιτυχίας του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post