Πέρασε μέσα από τα κύματα των γεγονότων της Ιστορίας, για να μεταφέρει τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία της μέχρι σήμερα, βρίσκοντας μόνιμη πια εγκατάσταση στην Ορεστιάδα του Έβρου.
Πρόκειται για τη « Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Αδριανούπολης», που ιδρύθηκε το 1833 στην «Ελληνική Αστική Σχολή της Αδριανούπολης».
Η Σχολή συστάθηκε από ‘Έλληνες κατοίκους της πόλης ήδη από το 1316, και η βιβλιοθήκη, λιθόκτιστη αρχικά, λειτουργούσε στο μέσον της Σχολής.
Το 1878 χτίζεται «επιβλητικόν και καλλιμάρμαρον κτίριον», όπως αναφέρουν οι πηγές, στη θέση της παλιάς Σχολής, όπου φιλοξενείται η Βιβλιοθήκη, μέχρι την εκκένωση της Αδριανούπολης το 1922.
Τα βιβλία της, μετά τα τραγικά γεγονότα που μεσολαβούν, μεταφέρονται μαζί με τα κειμήλια των εκκλησιών από τους Δημογέροντες στην Αθήνα, σε υπόγειο της Ακαδημίας Αθηνών, κατόπιν στο Βυζαντινό Μουσείο, και τα βιβλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Το 1924 επανιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως» και γίνεται ο νόμιμος αποδέκτης σημαντικού τμήματος της πνευματικής κληρονομιάς του, των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Αδριανούπολης.
Τώρα, μετά από περιπέτειες, τη φυσιολογική φθορά του χρόνου και την απώλεια σημαντικού μέρους των βιβλίων, αφού το 2001 έγινε η καταγραφή, συντήρηση και ψηφιοποίηση ενός σημαντικού μέρους της Βιβλιοθήκης από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μεταφέρθηκε στην Ορεστιάδα, όπου ζουν οι απόγονοι των Ελλήνων που ίδρυσαν τη Βιβλιοθήκη.
Discussion about this post