Μια ακόμη επίδειξη της ενεργούς ανάμειξης της Τουρκίας στη διατήρηση του κλίματος καχυποψίας αλλά και διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας αποτελεί η… κάθοδος κλιμακίου τουρκικών υπηρεσιών στο νοτιότερο σημείο της σύγχρονης αλβανικής επικράτειας, στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο, μία ανάσα από τα σύνορα με την Ελλάδα, στην Κονίσπολη.
Πρόκειται για ένα ευαίσθητο γεωγραφικά σημείο, και ειδικά η εγγύτητα του με τη Θεσπρωτία, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα Στενά της Κέρκυρας τού προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος. Προφανώς, βέβαια, συνδέεται με τις μεθοδεύσεις των τουρκικών υπηρεσιών, ειδικά μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, για την «κατασκευή» του τσάμικου ζητήματος, όπου σύλλογοι και ενώσεις με χρηματοδότηση και στήριξη από την Τουρκία οικοδομούν δολίως το μύθο της γενοκτονίας και προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις.
Όλα αυτά ενώ παράλληλα το καθεστώς Ράμα έχει φυλακίσει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη εντείνοντας το κλίμα εκφοβισμού και διώξεων κατά της ελληνικής κοινότητας. Την ίδια ώρα η προεκλογική Αθήνα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις και αρκείται σε διπλωματικού τύπου δηλώσεις, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα που έχει σοβαρές εθνικές διαστάσεις.
Το ενισχυμένο κλιμάκιο της τουρκικής πρεσβείας, με επικεφαλής τον πρέσβη τους Ταγιάρ Καγκάν Ατάι, βρέθηκε στην Κονίσπολη για να παραδώσει πιστοποιητικά επάρκειας στην τουρκική γλώσσα σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου που παρακολούθησαν τα δωρεάν φροντιστήριά τους! Παρόντες επίσης στη «σχολική γιορτή για τους Τούρκους φίλους» η συντονίστρια της διαβόητης ΤΙΚΑ Γκιζέμ Μπασκάν, ο ακόλουθος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μετίν Μπουλούτ και ο εκτελεστικός διευθυντής Μεχντί Γκούθρα, του ιδρύματος ΑLSAR. Πρόκειται για ένα «αλβανικό» δημιούργημα της τουρκικής πρεσβείας, μέσω του οποίου εφαρμόζει προγράμματα στρατολόγησης, διά των υποτροφιών, διάδοσης της τουρκικής γλώσσας και προπαγάνδας, με φροντιστήρια και κυρίως εφαρμόζει ευρύ πρόγραμμα εκδόσεων.
Είναι εκδόσεις που δημιουργούν πραγματικά περιβάλλον αναθεώρησης της Ιστορίας στους αλβανικούς πληθυσμούς. Εν προκειμένω και στην επίσκεψη στην Κονίσπολη, μαζί με τα δώρα για μαθητές που έμαθαν και πιστοποίησαν την τουρκική γλώσσα, το εν λόγω Ίδρυμα άφησε και εκδόσεις για τη βιβλιοθήκη του Λυκείου με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην εκπαιδευτική πράξη. Το προκλητικό, βέβαια, είναι η εορτή που στήθηκε και η αναγκαστική συμμετοχή του συνόλου των μαθητών.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post