«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση και της γ’ αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, «βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».
Χαρακτήρισε το 2018 ως «χρονιά ορόσημο» για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί, «και σε πείσμα όσων βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών και εξ αριστερών μας».
Αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο ζητήματα του πολυνομοσχεδίου «που έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης», στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων και στο ζήτημα της απαρτίας για την κήρυξη απεργίας.
Χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα», τονίζοντας ότι «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας» και πως ενόψει βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια «να επουλώσουμε σταδιακά τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε τη χώρα εκεί που της αξίζει πραγματικά». Προσδιόρισε αυτή την προσπάθεια ως το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης: αύξηση του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, των επενδύσεων, της καινοτομίας. Είπε πως αυτό θα κριθεί όχι στο πεδίο των δεικτών και των αριθμών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών (αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης).
«Εκνευρισμός στο παλιό πολιτικό σύστημα»
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η Ελλάδα από το 1974 και μετά και πως αυτό που δίνει ελπίδα και κουράγιο στη μεγάλη πλειοψηφία, σε κάποιους δημιουργεί εκνευρισμό και αμηχανία. Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα «που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα». Αυτό γιατί, όπως είπε, «όχι μόνο τελειώνει οριστικά ο διακαής πόθος της καταστροφής, της παρένθεσης και της παλινόρθωσής του, αλλά και γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, που τότε δεν θα υπάρχει ίχνος πειστικού αφηγήματος από την πλευρά τους προς τους πολίτες». Παράλληλα προκαλεί εκνευρισμό, συνέχισε, και σε όσους πίστευαν ότι οι δύσκολες επιλογές τής κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 δεν έβγαιναν, ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις μέσα στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα και ότι θα έπρεπε να αποδράσει, να παραδώσει την διακυβέρνηση στον αντίπαλο και απλά να περιμένει τις εξελίξεις «όπως οι Χιλιαστές τη Δευτέρα παρουσία». Αντίθετα, τόνισε, «εμείς λοιπόν πήραμε μια δύσκολη και ιστορική απόφαση, να δώσουμε τη μάχη», προσθέτοντας ότι «όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, συναρτήσει δυο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που είχαμε μπροστά μας, και που έχουμε κάθε φορά μπροστά μας, αλλά και του παραγόμενου αποτελέσματος», το οποίο «σήμερα αρχίζει σιγά-σιγά να είναι ορατό».
Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την «καταστροφολογία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ και έπειτα, σχολιάζοντας ότι καταγράφει και την πρωτιά να ζητά και να προβλέπει εκλογές από τις αρχές του 2016 και να προβλέπει καταστροφές που ποτέ δεν έρχονται. Υπενθύμισε όλη την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ ήδη από την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τον «κόφτη» και τις προβλέψεις του για «4ο μνημόνιο».
«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη, κανένα χειρομάντη, κανένα μέντιουμ, αλλά να ξέρετε ότι αυτοί σας λένε ό,τι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω να δείτε και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτή η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, είναι μια χώρα που ανακάμπτει και, μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι όχι τα κόμματα που την οδήγησαν πραγματικά στα βράχια. Παρέπεμψε στην επίτευξη πραγματικών ρυθμών ανάπτυξης κοντά στο 2%, στη μείωση κατά 7% της ανεργίας σε μια τριετία, στο ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με 4 δισ. στο ΄17, τις αποδόσεις των ομολόγων με δεκαετή διάρκεια σε επίπεδα 2006, κάτω ακόμα και από το όριο του 4%.
Αποκρυστάλλωση της θετικής προοπτικής και στη διαπραγμάτευση για το χρέος
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία, αναμένουμε να επιβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα και βεβαίως αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και στο ζήτημα του χρέους». Σημείωσε ότι στόχος μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, είναι να προχωρήσει και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που είναι κρίσιμο ώστε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τόσο για το 2018 όσο όμως και για τα επόμενα χρόνια.
«Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση»
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ, αλλά άφησε και αιχμές κατά της ΓΣΕΕ και του ΚΚΕ για τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της απεργίας. Σημείωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης και πως «ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση». «Εμείς», τόνισε, «θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».
Σχολίασε ότι θα ήταν υπερβολή να ζητηθεί από το ΠΑΜΕ να κατανοήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή από το ΚΚΕ, «που έχει μια άλλη, ξεχωριστή άποψη για το ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ευρωζώνη -άλλο αν δε μας έχει εξηγήσει ποτέ γιατί και πώς εκεί τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τις δυνάμεις τη εργασίας».
Παράλληλα, κατήγγειλε ως «απολύτως ψευδές και ανήθικο» το ότι η σχετική αντιπολιτευτική καμπάνια «διεξάγεται με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση για την απαρτία στα πρωτοβάθμια αποτελεί κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία». Χαρακτήρισε επίσης «ασύστολο ψεύδος» ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, παραπέμποντας όσους το νομίζουν αυτό να ανατρέξουν σε αυτά που ζητά το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ ή να ακούσουν τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τα εργασιακά, τους «γνήσιους εκφραστές των απόψεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ». Διότι, όπως είπε, η ΝΔ ζητά όχι απαρτία στα πρωτοβάθμια του 50% συν 1, αλλά πλειοψηφία του 50% συν 1, και όχι μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Υπενθύμισε ποιες είναι οι απαιτήσεις που απέκρουσε αυτή η κυβέρνηση ως προς τα εργασιακά στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η κυβέρνηση μάχεται για την προάσπιση των εργαζομένων μέσα στις δεδομένες δυσκολίες, σε αντίθεση με το παλιό πολιτικό σύστημα που αναζητά πώς θα επανέλθει στην εξουσία. «Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε τα τελευταία τρία χρόνια αν παρέμεναν αυτοί εδώ στα εργασιακά. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο».
Τόνισε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση πέτυχε την επαναφορά των ΣΣΕ και απέτρεψε «τις παράλογες και αντεργατικές απαιτήσεις» στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα, την ανταπεργία και την απελευθέρωση των απολύσεων, καταλογίζοντας ότι στη ΓΣΕΕ -που το καλοκαίρι του ΄15 είχε τοποθετηθεί υπέρ του ΝΑΙ- ότι δεν επέδειξε καμία εκδήλωση υποστήριξης όταν η κυβέρνηση πάλευε για αυτά και την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας. Της καταλόγισε ότι ακόμα και στη μάχη να ενταχθεί σχετική αναφορά στη διακήρυξη της Ρώμης, οι συνδικαλιστές εδώ, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους, «στόμα είχαν και μιλιά δεν είχαν».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι από όλο αυτό το πακέτο που ήταν στο τραπέζι, έμεινε η αλλαγή στην απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή η διάταξη ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν είναι ευρύτερης τοπικής εμβέλειας, όταν συγκαλείται γενική συνέλευση για να λάβει απόφαση για απεργία θα πρέπει να παρίσταται το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. «Δεν λέει δηλαδή, ότι θα πρέπει τα μισά μέλη του Σωματείου να ψηφίσουν για την απεργία, δεν λέει το 50% συν 1 όλων των μελών του σωματείου να ψηφίσει υπέρ της απεργίας. Η ρύθμιση ορίζει, ότι θα πρέπει απλώς να παρίστανται στη γενική συνέλευση προκειμένου να έχει απαρτία», διευκρίνισε. Επισήμανε επίσης ότι η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης.
«Η διάταξη λοιπόν αυτή δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία η οποία συνεχίζει να λαμβάνεται πάντα με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια του ΣΕΠΕ» και στο ότι σήμερα οι νέες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται είναι στην πλειονότητά τους θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τόνισε ότι έπεσε το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 13%, για να υπογραμμίσει: «Αυτή είναι η ουσιαστική υπηρεσία που προσφέρουμε στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένη και με απτά αποτελέσματα. Χωρίς κραυγές και οδυρμούς για το κακό που μας βρήκε». Και σχολίασε, απευθυνόμενος στην εξ αριστερών του, από το βήμα του ομιλητή, πτέρυγα: «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται, αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω ότι αυτή είναι- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης και να αντιληφθούμε όλοι σε ποια πραγματικότητα ζούμε και σε ποιους συσχετισμούς παλεύουμε να κερδίσουμε έδαφος προς όφελος των δυνάμενων της εργασίας».
Τα οικογενειακά επιδόματα
Οι 730.000 οικογένειες, από τις 800.000 που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, θα δουν πολύ σημαντική αύξηση έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν, με ενίσχυση των επιδομάτων του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αποτέλεσμα της έγκρισης 260 εκατ. περισσότερων στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, σημείωσε σε ό,τι αφορά τους περίπου 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους, ότι οι μισοί από αυτούς θα δουν επίσης αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση. Ανακοίνωσε για τη «μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις», ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, αφού εξετάσει λύσεις, ώστε αυτή η απώλεια να καλυφθεί.
«Δεν θα επιτρέψουμε όμως να συνεχιστεί αυτή η απίστευτη διαστρέβλωση σε ένα τομέα όπου έχουμε απόλυτη προτεραιότητα και κάθε χρόνο αυξάνουμε τον προϋπολογισμό, και φέτος τον αυξάνουμε κατά 260 εκατ., σε σχέση με το παιδί», τόνισε. Επισήμανε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων φτάνει για το 2018, από τα 650 στα 910 εκατομμύρια.
Είπε αναλυτικά ότι αυξάνονται τα επιδόματα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και αλλάζουν οι συντελεστές από το τρίτο και πάνω, ώστε:
– Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 3, αλλά επί 4.
– Οικογένειες με 4 παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 4, αλλά επί 6.
– Με 5 παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 5, αλλά επί 8 και κ.ο.κ.
«Η Βουλή αυτή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιεί προαπαιτούμενα»
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ποτέ δεν έκρυψε η κυβέρνηση ότι κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς, για να τονίσει πως, όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες πάντα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με στόχο να αξιοποιηθεί κάθε πιθανό περιθώριο και κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ανέφερε ότι στην γ΄ αξιολόγηση και ειδικότερα στο παρόν νομοσχέδιο, «οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από τις όποιες αλλαγές γίνονται σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που εμείς στη διαπραγμάτευση διεκδικήσαμε». Τόνισε ότι επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης, η Βουλή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, επισημαίνοντας ότι μεταξύ β΄ και γ΄ αξιολόγησης, «η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και έχουν εγκριθεί εμβληματικά νομοσχέδια για την Υγεία, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Έρευνα, τα Εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα».
«Δεν έχουμε μονάχα σχέδιο και στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων. Έχουμε και ένα μεγάλο όραμα: Να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», τόνισε.
Η μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε αυτονόητη τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου και την έγκριση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα και στηλίτευσε το γεγονός ότι όλοι όσοι προσδιορίζονται ως «μεταρρυθμιστές», «εκσυγχρονιστές» «ικανοί και άριστοι» μέσα σε σαράντα χρόνια δεν προχώρησαν παρά μόνο στην κύρωση του 0,8% του συνόλου των δασικών χαρτών, ενώ αυτή η κυβέρνηση στο 32% μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο να μην υπάρχει επίσημη δημόσια αρχή αρμόδια για τα θέματα αυτά, που είναι στοιχειώδη για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Η ανομία τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»
Ως ένα ακόμα παράδειγμα δομικής μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός ανέφερε τη θέσπιση κανόνων για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο «παρά τη σθεναρή σας αντίθεση». «Όσο και αν πολεμήσατε και συνεχίζετε να πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», σημείωσε.
Αναφέρθηκε και στη δημιουργία του «υπερπρονομίου» υπέρ των εργαζομένων για δεδουλευμένα έναντι όλων των άλλων απαιτήσεων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας και στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις.
Discussion about this post