Πρωτοβουλία για να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει ότι προηγείται, της πώλησης των «κόκκινων» δανείων στα funds, η δυνατότητα εξαγοράς τους από τους ίδιους τους δανειολήπτες, αναλαμβάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, «είναι αφενός να διασωθεί η πρώτη κατοικία χιλιάδων συμπολιτών μας και να αποτραπεί η κατάρρευση της αξίας των ακίνητων στην πατρίδα μας. Αφετέρου, να αποτραπεί η αποσάθρωση του κοινωνικού και οικιστικού ιστού των δήμων μας».
Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ ζητά «να παρέχεται το δικαίωμα στους δανειολήπτες, εντός μίας προθεσμίας, που θα καθορισθεί, να έχουν τη δυνατότητα, πριν την πώληση των δανείων τους στα funds, να εξαγοράζουν το τίμημα του δανείου με την αυτήν τιμή που η τράπεζα θα απεκόμιζε από την πώληση του δανείου στα funds».
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «αποτελεί μύθο η μνημονιακή υποχρέωση να μη δίνεται προτεραιότητα εξαγοράς του δανείου στον δανειολήπτη και όχι στο fund». Όπως σημειώνει, η Ευρωπαική Επιτροπή «δεν είναι αντίθετη με τη θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης», επικαλούμενη σχετική επιστολή του προέδρου της, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ,.
Η ΚΕΔΕ παραθέτει την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έγγραφο σχετικό ερώτημα που του είχε υποβληθεί και στην οποία δηλώνει κατηγορηματικά πως «δεν ισχύει ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων». Αντιθέτως, τονίζει, οι ελληνικές Αρχές «είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης τόσο της αρχικής, όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015».
Επίσης, η ΚΕΔΕ επικαλείται σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το άρθρο 9 παρ. 1 του Συντάγματος της χώρας μας που κατοχυρώνει το άσυλο της κατοικίας, αλλά και το παράδειγμα της Κύπρου, όπου «δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες και στους εγγυητές τους εντός 45 ημερών να υποβάλλουν πρόταση στην τράπεζα για εξαγορά του δανείου, χωρίς να υπάρξει αντίδραση των δανειστών».
Για αυτό το θέμα, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις των δήμων να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες συγκλήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του αλλά και των δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων τους.
Discussion about this post