Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χλμ. νότιο-νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, ενώ εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8,9 χλμ. Η ισχυρή σεισμική δόνηση είναι στο ίδιο σημείο με τα 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, κάτοικοι περιοχών όπως οι Μοίρες, το Τυμπάκι, αλλά και χωριά στα σύνορα με το νότιο Ρέθυμνο, βγήκαν από τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχει αναφερθεί οποιαδήποτε ζημιά ή οποιοδήποτε πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.
«Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους»
Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, μιλώντας στο Cretalive ανέφερε πως «ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι κάτοικοι της Μεσαράς επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να έχει αναφερθεί προς το παρόν κάτι ανησυχητικό.
«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.» αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ανέφερε σε ανάρτησή του ότι: «Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθίας που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post