Οι ρώσοι στρατιωτικοί, το βράδυ του Σαββάτου, απέκρουσαν επιτυχώς επίθεση που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκράτες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στη βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού πολεμικού στόλου στην πόλη Ταρτούς της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές και όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά.
«Μόλις άρχισε να βραδιάζει, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εντόπισαν σε αρκετή απόσταση 13 μικρού μεγέθους ιπτάμενους στόχους αγνώστου προέλευσης που προσέγγιζαν τις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. Δέκα επιθετικά (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) προσέγγιζαν την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και τρία τη βάση ανεφοδιασμού στην πόλη Ταρτούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μαζικά αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τα οποία απογειώθηκαν από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πλοήγησης με δορυφορικές συντεταγμένες μέσω GPS.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι με βάση τα τεχνικές προδιαγραφές των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών που περιήλθαν στα χέρια των ρώσων στρατιωτικών, μπορούν να πραγματοποιηθούν παρόμοιες επιθέσεις, αφού απογειωθούν από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον στόχο τους.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί θεωρούν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ότι οι τεχνολογικές λύσεις που αξιοποίησαν οι τρομοκράτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές μπορούν να διατεθούν μόνο από μια χώρα η οποία διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνολογικές δυνατότητες διαστημικής πλοήγησης και τηλεκατευθυνόμενης διεύθυνσης των επαγγελματικά συναρμολογημένων εκρηκτικών μηχανισμών με προδιαγραμμένες συντεταγμένες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τρομοκρατών ήταν εξοπλισμένα με βαρομετρικούς πομπούς ενώ η μετάδοση κίνησης γίνεται μέσω σερβοκινητήρα/σερβομοτέρ.
Εκτός των άλλων το υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι στα αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς πυροσωλήνες εξωχώριας παραγωγής.
Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές και όλες οι μονάδες λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα όπως επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατάφεραν να παρέμβουν στο σύστημα πλοήγησης έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών των τρομοκρατών, ενώ ακόμη επτά καταρρίφθηκαν από το αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-C1». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τρία από τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατάφεραν να τα προσγειώσουν σε ελεγχόμενο έδαφος εκτός της αεροπορικής βάσης, τρία εξερράγησαν κατά την πρόσκρουση στο έδαφος και επτά καταρρίφθηκαν από τα αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-C1», το οποίο επιτηρεί τον εναέριο χώρο επί εικοσιτετράωρου βάσεως.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι στις 31 Δεκεμβρίου είχαν σκοτωθεί δύο ρώσοι στρατιωτικοί από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση βάση Χμεϊμίμ, διαψεύδοντας ταυτόχρονα δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant που είχε γράψει ότι από την επίθεση καταστράφηκαν επτά ρωσικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση.
Discussion about this post