Τι κοινό έχουν ένας παπαγάλος και ένα νυφικό;
Και τα δύο βρέθηκαν στο γραφείο απολεσθέντων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσα στο 2017. Ενας βιαστικός ταξιδιώτης από τη μία και μία αγχωμένη, κατά πάσα πιθανότητα, νύφη ταξίδεψαν χωρίς τα… υπάρχοντά τους. Η νύφη μάλιστα επικοινώνησε, αφού έφτασε στον προορισμό της, με το γραφείο απολεσθέντων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και οι αστυνομικοί τής έστειλαν με courier το νυφικό μαζί με τις ευχές τους. Ο παπαγάλος, από την άλλη, μαζί με το κλουβί του, πήρε τον δρόμο προς κάποια φιλοζωική εταιρεία από όπου ο ξεχασιάρης ιδιοκτήτης του τον παρέλαβε ύστερα από μερικές ημέρες.
Πρόκειται για δύο από τα συνολικά 5.074 ξεχασμένα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την περασμένη χρονιά. Εξ αυτών τα 2.672 παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα 2.402 παραμένουν στο γραφείο απολεσθέντων του ΔΑΑ. Παρόμοια είναι τα στατιστικά του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου στο γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκεται στο επίπεδο αφίξεων απέναντι από την έξοδο 3, κατέληξαν 5.106 ξεχασμένα αντικείμενα. Από αυτά, 2.893 παραδόθηκαν στους κατόχους τους, ενώ 2.213 παρέμειναν στην υπηρεσία.
Την πλειονότητα των απολεσθέντων αντικειμένων αποτελούν ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι κινητά τηλέφωνα, laptop, tablet κτλ. Ωστόσο, μεταξύ αυτών βρέθηκαν και ορισμένα κλουβιά με πουλιά –εκτός από τον παραπάνω παπαγάλο– σκυλιά, γάτες, μουσικά όργανα, ακόμα και βοηθήματα για το βάδισμα όπως είναι το «π» ή αναπηρικό καροτσάκι. Πώς ακριβώς γίνεται, βέβαια, κάποιος να φτάσει κουτσαίνοντας με τις πατερίτσες στο αεροδρόμιο και στην πορεία να μην τις χρειάζεται, παραμένει ένα μυστήριο.
Τι γίνεται όμως όταν το αντικείμενο της αφηρημάδας βρεθεί «ασυνόδευτο» στο αεροδρόμιο; Καταλήγει μέσω υπαλλήλων του αεροδρομίου συνήθως στο γραφείο απολεσθέντων της αστυνομίας. Εκεί οι αστυνομικοί της υπηρεσίας αναζητούν αρχικώς την ταυτότητα του κατόχου μέσω κάποιας ετικέτας ή ταμπέλας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης από την αστυνομία, η διαδικασία περιλαμβάνει κάποια αναμονή. Σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες απευθύνονται οι ίδιοι στο γραφείο απολεσθέντων αναζητώντας τα υπάρχοντά τους. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα χαμένα παραμένουν για πάντα χαμένα. Εκείνα που δεν έχουν αναζητηθεί από κανέναν διατηρούνται για ένα χρόνο στο γραφείο της υπηρεσίας. Στη συνέχεια καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών – Κτηματική Υπηρεσία, από όπου μετά οδηγούνται στον ΟΔΔΥ για εκποίηση. Αυτή η διαδικασία αφορά τα αντικείμενα που βρέθηκαν εντός του αεροδρομίου.
Για εκείνα που εντοπίστηκαν εκτός του κτιρίου αλλά εντός της περιοχής ελέγχου του αεροδρομίου διατηρούνται επίσης για ένα χρόνο. Εάν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, τα δικαιούται ο ευρέτης. Σε περίπτωση που δεν τα διεκδικήσει εκείνος που τα βρήκε, τότε τα αντικείμενα πηγαίνουν στον οικείο δήμο, που στην προκειμένη είναι ο Δήμος Σπάτων.
Σε αντίστοιχα γραφεία απολεσθέντων σε αεροδρόμια του εξωτερικού βρέθηκαν εκρηκτικά, ναρκωτικά, μαχαίρια, όπλα, αλλά και αντι-αρκουδικό σπρέι.
Discussion about this post