Στον ρυθμό των εκλογών ζει η Τουρκία έναν μήνα πριν την διεξαγωγή τους, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασικός του αντίπαλός, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει το προβάδισμα για την προεδρία.
Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από την Metropoll δείχνουν τον Κιλτσντάρογλου να προηγείται με μικρή διαφορά (42,6% έναντι 41,1%) του Ερντογάν στην κούρσα της προεδρίας. Γύρω στο 5%, έχοντας εμφανίσει ανοδική τάση, κινούνται τα ποσοστά του Μουχαρέμ Ιντζέ, οι ψήφοι του οποίου θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο αν διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.
Σύμφωνα με την έρευνα της ORC, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, 48,9%, έναντι 41,5% και 7,2% του Ιντζέ, ενώ τρίτη έρευνα, από την ALF φέρνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 47,4% και τον Ερντογάν στο 43,9%.
Η κάλπη θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον τουρκικό λαό που καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, με την επανεκλογή του να εδραιώνει την αρχή του ενός ανδρός, ή εάν θα δοθεί μια ευκαιρία στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει το προεδρικό σύστημα με την εκλογική αναμέτρηση της γείτονος να θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, παρόλο που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία δείχνει μάχη «στήθος με στήθος». Αν όμως η αντιπολίτευση δεν καταφέρει να κερδίσει τόσο την προεδρία όσο και το κοινοβούλιο, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Πρώτο σε βουλευτές το κόμμα του Ερντογάν
Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση δείχνοντας ως πρώτο το κόμμα του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll στο διάστημα 1-3 Απριλίου σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ του Ερντογάν λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου.
Χαμηλότερα κινούνται το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), στο 11,2% κι ακολουθεί το Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, είναι στο 8,4%.
Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ, οι «Γκρίζοι Λύκπο») είναι στο 4,5%, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι το καθένα κάτω από 2%.
Αν υπολογιστούν και οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό του ΑΚΠ ξεπερνά το 40% και του CHP είναι στο 24,6%.
Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν εν πολλοίς από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης. Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.
Με δεδομένη μάλιστα και τη δέσμευση της «Συμμαχίας του Έθνους», που στηρίζει την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post