Το ερώτημα και η προβληματική του άρθρου είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και ενδιαφέρουσες. Αλλά το μελέτημα του Politico θα κέρδιζε σε ερμηνευτική πληρότητα, αν επέμενε στην ανάγκη της Κίνας για πέρασμα στην Ευρώπη.
Γιατί ο ηγέτης της Κίνας είναι τόσο αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό του Πούτιν παρά την αναπόφευκτη αντίδραση, τη στιγμή που η Δύση είναι όλο και πιο καχύποπτη για τους στρατιωτικούς στόχους του Πεκίνου —και εξετάζει εξονυχιστικά τις βραβευμένες κινεζικές εταιρείες όπως η TikTok— πιο στενά από ποτέ;
Καταρχάς, η κοσμοθεωρία του Πεκίνου απαιτεί να παραμείνει στρατηγικά κοντά στη Ρωσία: Όπως το βλέπουν οι ηγέτες του Πεκίνου, οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πορεία της Κίνας προς την παγκόσμια ηγεσία, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ οι περισσότεροι από τους γεωγραφικούς γείτονές τους – από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έως Το Βιετνάμ και η Ινδία — είναι όλο και πιο σκεπτικιστές παρά υποστηρικτικοί.
Για να κατανοήσουμε την προτίμηση του Xi για τον Πούτιν, παρόλο που η οικονομία της Κίνας είναι τόσο συνυφασμένη με τη Δύση, οι αναλυτές λένε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να συνυπολογίσουμε το όραμα του Πεκίνου για το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε την ιστορία που μοιράζονται οι Κινέζοι και Ρώσοι ηγέτες.
«Έχουν μόλις έξι μήνες διαφορά όσον αφορά την ηλικία. Και οι δύο πατέρες τους πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Και οι δύο άνδρες είχαν δυσκολίες στα νιάτα τους. Και οι δύο έχουν κόρες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο σκέψης Carnegie Endowment for International Peace και ειδικός στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. «Και είναι και οι δύο όλο και περισσότερο σαν αυτοκράτορας και τσάρος, εξίσου εμμονικοί με τις Έγχρωμες Επαναστάσεις». Η «βραδιά» τους, όπως το έθεσε ο Γκαμπούεφ, ξεκίνησε το 2013 όταν ο Σι συνάντησε τον Πούτιν προς το τέλος της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Μπαλί — στα γενέθλια του Πούτιν. Επικαλούμενος δύο άτομα που ήταν παρόντα στο αυτοσχέδιο πάρτι γενεθλίων, ο Γκαμπούεφ είπε ότι η περίσταση δεν ήταν «μια βραδιά πονηρή, αλλά άνοιξαν και υπήρχε μια πραγματικά λειτουργική χημεία».
Ακόμη, η παραμονή του Πούτιν στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτη για το Πεκίνο, έγραψε: «Ο στόχος της Κίνας είναι να προφυλαχθεί από την αποτυχία της Ρωσίας και την πτώση του Πούτιν».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post