Στα πρόθυρα κοινωνικής εξέγερσης βρίσκεται πλέον η γαλλική κοινωνία, μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει την ψηφοφορία στη Βουλή και να εγκρίνει το νέο συνταξιοδοτικό με προεδρικό διάταγμα. Η αντίθεση της γαλλικής κοινωνίας στο νέο συνταξιοδοτικό του Γάλλου προέδρου ήταν συντριπτική, ωστόσο η ενέργειά του να παρακάμψει τη Βουλή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Σε καθημερινή βάση καταγράφονται συγκρούσεις ευρείας κλίμακας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, θυμίζοντας πλέον το κίνημα το «κίτρινων γιλέκων». Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία πιθανή επιστροφή των «κίτρινψν γιλέκων», θα ρίξει στο καναβάτσο τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι αντιδράσεις θα λάβουν χαρακτήρα χειμάρρου.
Η αυριανή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το Συνταξιοδοτικό, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν. Το γαλλικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τις δύο προτάσεις δυσπιστίας που έχουν κατατεθεί. Όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, ο Μακρόν δεν κινδυνεύει να χάσει τον προεδρικό του θώκο, αλλά αν πληγεί, ή πέσει η κυβέρνηση, θα δυσκολευτεί πολύ να ορίσει την επόμενη, ενώ στην ουσία, θα έχει καταπέσει η μεταρρύθμιση για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η κεντρώα ομάδα Liot πρότεινε μια πολυκομματική πρόταση δυσπιστίας, η οποία συνυπογράφηκε από την ακροαριστερή συμμαχία Nupes. Ώρες αργότερα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, το οποίο έχει 88 μέλη στην Εθνοσυνέλευση, κατέθεσε επίσης πρόταση μομφής.
Ωστόσο, παρόλο που το κόμμα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή μετά τις εκλογές πέρυσι, δεν υπήρχε πιθανότητα να περάσει η πολυκομματική πρόταση, εκτός κι αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πλευρές, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά.
Οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος Les Republicains (LR) απέκλεισαν μια τέτοια συμμαχία. Κανένας από αυτούς δεν είχε υποστηρίξει την πρώτη πρόταση μομφής που κατατέθηκε την Παρασκευή.
Η αναθεώρηση του Μακρόν αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιβιώσει από την ψηφοφορία δυσπιστίας της Δευτέρας, μια ευρεία συμμαχία των μεγάλων συνδικάτων της Γαλλίας έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να κινητοποιείται, ζητώντας αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέο μεγάλο συλλαλητήριο σε εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή να αναμένεται σε εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία.
Ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης του μετριοπαθούς εργατικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Liberation ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «δεν ήταν αποτυχία, είναι ναυάγιο» για την κυβέρνηση.
Ο Philippe Martinez, ηγέτης του σκληρού αριστερού εργατικού συνδικάτου CGT, δήλωσε στην τηλεόραση BFM ότι καταδικάζει τη βία, αλλά είναι «ευθύνη του Μακρόν αν το επίπεδο του θυμού είναι τόσο υψηλό».
Τα ποσοστά αποδοχής του Μακρόν μειώθηκαν τέσσερις μονάδες τον περασμένο μήνα στο 28%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IFOP-Journal du Dimanche, το χαμηλότερο επίπεδό τους από την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων».
Οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίστηκαν στους σιδηροδρόμους, ενώ σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του Παρισιού μετά τη συμμετοχή εργαζομένων στα σκουπίδια.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, σχολιάζοντας τις προοπτικές για τις ψηφοφορίες της Δευτέρας: «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά αυτή θα είναι μια στιγμή αλήθειας».
«Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και να (δημιουργήσει) πολιτική αναταραχή; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post