Αυτός είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Politico, το οποίο αναφέρεται στις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται για την δομή και την λειτουργία της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η γραφειοκρατική οργάνωση, ο αριθμός στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων και η ανασύνταξή τους βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του μεγάλου κύματος μετασχηματισμών για τον Οργανισμό, που καλείται να ανταπεξέλθει στη νέα συνθήκη που θέτει ο παράγοντας της Ρωσίας.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία τώρα ενός έτους, και χωρίς ξεκάθαρο δρόμο προς την ειρήνη, ένα πρόσφατα ενοποιημένο ΝΑΤΟ βρίσκεται στα πρόθυρα να λάβει μια σειρά σεισμικών αποφάσεων που ξεκινούν αυτό το καλοκαίρι για να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αμύνεται ενώ αναγκάζει πιο αργά μέλη της συμμαχίας σε δράση.
Οι αποφάσεις ενώπιον του ΝΑΤΟ θα θέσουν τη συμμαχία – η οποία προστατεύει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους – σε μια πορεία προς έναν από τους πιο σαρωτικούς μετασχηματισμούς στην 74χρονη ιστορία της. Τα σχέδια που πρόκειται να παγιωθούν σε μια σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία αυτό το καλοκαίρι υπόσχονται να ανανεώσουν τα πάντα, από τους ετήσιους προϋπολογισμούς των συμμάχων έως τις νέες αναπτύξεις στρατευμάτων και την ενοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη.
Ο στόχος είναι να χτιστεί μια συμμαχία που ο Πούτιν δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει άμεσα.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η ίδια η συμμαχία, μια κουραστική συλλογή εθνών που τσακώνονται με τοπικά συμφέροντα και μια γραφειοκρατία που συχνά έχει υποσχεθεί πολύ περισσότερα από όσα έχει υλοποιήσει. Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του περασμένου έτους για να μειώσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει στρατηγικές προμηθειών εν καιρώ ειρήνης για να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη και πιθανώς ολοένα και πιο εμπόλεμη Ρωσία.
Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Ιούλιο, όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συγκεντρωθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη μεγάλη ετήσια σύνοδο κορυφής τους.
Ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης του ΝΑΤΟ θα εκπονήσει ένα νέο σχέδιο για το πώς η συμμαχία θα τοποθετήσει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.
Οι αλλαγές θα ισοδυναμούν με «ανασχεδιασμό» του τρόπου με τον οποίο υπερασπίζεται την Ευρώπη, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Τα σχέδια θα βασίζονται σε γεωγραφικές περιοχές, με το ΝΑΤΟ να ζητά από τις χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για διαφορετικούς τομείς ασφάλειας, από το διάστημα μέχρι τις επίγειες και θαλάσσιες δυνάμεις.
«Οι Σύμμαχοι θα ξέρουν ακόμη πιο ξεκάθαρα ποια θα είναι η δουλειά τους στην άμυνα της Ευρώπης», είπε κορυφαίος αξιωματούχος.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν επίσης δεσμευτεί να ενισχύσουν την ανατολική άμυνα της συμμαχίας και να κάνουν 300.000 στρατιώτες έτοιμους να σπεύσουν να βοηθήσουν τους συμμάχους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν παραστεί ανάγκη. Σύμφωνα με την τρέχουσα Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η συμμαχία μπορεί να διαθέσει 40.000 στρατιώτες σε λιγότερο από 15 ημέρες. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο δυνάμεων, 100.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε έως και 10 ημέρες, με άλλους 200.000 έτοιμους να ξεκινήσουν έως και σε 30 ημέρες.
Οι φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν μια απόκλιση από την προηγούμενη εστίαση της συμμαχίας στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση κρίσεων. Ουσιαστικά, η συμμαχία «πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση και εστιάζει περισσότερο στη συλλογική ασφάλεια, την αποτροπή και την άμυνα», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος όπως και ο πρώτος, ζήτησε να παραμείνει ανωνυμία για να συζητήσει τον συνεχιζόμενο σχεδιασμό.
Η κυριότερη μεταξύ των προκλήσεων του ΝΑΤΟ: Να συνεργαστούν οι ένοπλες δυνάμεις όλων. Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία υποχρηματοδοτεί τα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της εδώ και χρόνια, πιθανότατα θα δυσκολευτεί να ανέβει στην ταχύτητα. Και η Σουηδία και η Φινλανδία – στα πρόθυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ – εργάζονται για να ενσωματώσουν τις δυνάμεις τους στη συμμαχία.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post