Υπάρχει ένα ρητό που βρήκε τέλεια εφαρμογή στα social media και γενικά στην εποχή της άνθησης του Ίντερνετ.
“Αν δεν πληρώνεις για κάτι, τότε εσύ είσαι το προϊόν.”
Κάθε φορά που συνδέεστε στο Facebook, στο Instagram, ή στο Twitter για να μοιραστείτε μια φωτογραφία, να πείτε μια άποψη ή να σχολιάσετε κάτι, τότε δίνετε περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα και έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο άλλων χρηστών και στις αντιδράσεις στο δικό σας περιεχόμενο. Τα δεδομένα σας παρέχονται στις εταιρίες που τα χρησιμοποιούν για πιο στοχευμένες διαφημίσεις (σε εσάς) και ο κόπος σας ανταμείβεται με μια μορφή ψυχαγωγίας, όπως την αντιλαμβάνεται αυτή ο καθένας.
Για να αυξάνεται ο κόσμος που χρησιμοποιεί κοινωνικά δίκτυα, αυτή η συναλλαγή μοιάζει δίκαια.
Σίγουρα θα υπάρχουν όμως και κάποιοι που ενθουσιαστούν με τη νέα κοινωνική πλατφόρμα, Steemit, (μοιάζει αρκετά -έως πολύ- με το Reddit) που επιβραβεύει την κάθε κίνηση σας σε αυτό, ανάλογα με τις πόσες θετικές ψήφους (upvotes) θα πάρει το περιεχόμενο σας, είτε είναι ένα μακροσκελές κείμενο είτε ένα απλό σχόλιο- ή με το αν επιλέξατε σωστά σε ποιον δώσατε το 1 από τα 40 upvote που έχετε κάθε μέρα-, με χρήματα. Χρήματα σε μορφή Steem, δηλαδή το ολόδικο της κρυπτονόμισμα, το οποίο θα μπορεί να ανταλλάσσεται με το νόμισμα της χώρας του καθενός αν το επιθυμεί ή να αποταμιεύεται αν πιστεύετε ότι η τιμή του θα ανέβει. Αυτή τη στιγμή η τιμή του είναι περίπου στο 1$ και είναι μέσα στα 25 κρυπτονομίσματα με την μεγαλύτερη ζήτηση.
Το αν αξίζει το κόπο να ασχοληθεί κάποιος μαζί του είναι κάτι που θα το αποδείξει ο χρόνος, ωστόσο είναι ένα δείγμα της εισχώρησης των κρυπτονομισμάτων στη ζωή μας. Σύμφωνα με την εταιρία, Steem αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν μοιραστεί σε 50.000 χρήστες και η εταιρία δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2016. Όπως καταλαβαίνει κανείς, μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδύνατο να γίνει με τυπωμένο νόμισμα που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία. Ή η ανταμοιβή θα ήταν πολύ μικρή και οι χρήστες δε θα δελεάζονταν να μπουν σε ένα νέο δίκτυο και να προσφέρουν εκεί το περιεχόμενο τους, ή δε θα συνέφερε την εταιρία να πληρώνει τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χρηστών.
Win-Win
Μια άλλη περίπτωση που ο χρήστης απολαμβάνει “δωρεάν” περιεχόμενο είναι οι ιστοσελίδες που παρέχουν ενημέρωση ή δωρεάν υλικό. Το αντάλλαγμα μέχρι στιγμής ήταν τα χρήματα που κέρδιζαν από την προβολή διαφημίσεων στους επισκέπτες ή τα λεφτά από κάποια συνδρομή. Ίσως και αυτό να το δούμε να αλλάζει σύντομα. Η αρχή έγινε από το διάσημο Piratebay.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 το γνωστότερο site διαμοιρασμού υλικού μέσω torrent, έκανε ένα πείραμα εν αγνοία των χρηστών. Για 2 μέρες ο επεξεργαστής όποιου έμπαινε στο site, για όση ώρα είχε ανοιχτή την καρτέλα του Piratebay, έκανε mining κρυπτονομίσματα και μάλιστα αρχικά στο 100% της ανεκμετάλλευτης ισχύς του, μέχρι το περιορίσουν στο 20-30% λίγο αργότερα.
Το πείραμα είχε σκοπό να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη επιχείρηση να φτάσει τα κέρδη που έχει από τις διαφημίσεις και με αυτόν τον τρόπο και να δώσει στον επισκέπτη το δικαίωμα της επιλογής: Επεξεργαστική ισχύς ή ιδιωτικότητα.
Στη πραγματικότητα το δίλημμα -τουλάχιστον για την περίπτωση του Piratebay- δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς ένα μήνα μετά το πείραμα, το mining χωρίς προειδοποίηση στον χρήστη λειτουργεί ξανά (με μικρότερη επιβάρυνση του επεξεργαστή), ενώ παράλληλα τρέχουν και οι διαφημίσεις.
Η ιδέα δεν ήταν καινούρια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ξανά σε ευρεία κλίμακα. To 2013 σπουδαστές του MIT δημιούργησαν τον δικό τους κώδικα για να παρέχουν αυτήν ακριβώς την υπηρεσία σε ιστοσελίδες, αλλά με δικαστική εντολή το project σταμάτησε γιατί σύμφωνα με το δικαστήριο του New Jersey το να χρησιμοποιείς τον επεξεργαστή του επισκέπτη χωρίς την σύμφωνη γνώμη του, ισοδυναμεί με το να έχεις πρόσβαση και να μπορείς πιθανόν να βλάψεις τον υπολογιστή του.
Ελευθερία ή Εξόρυξη;
Η Εσθονία είναι η μόνη πραγματικά ψηφιακή κοινωνία και το κράτος υποστηρίζει και ενισχύει αυτή την ιδιότητα απόλυτα, σύμφωνα με την πρόεδρο της, Kersti Kaljulaid. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του κράτους online. Όλη η χώρα είναι καλυμμένη με οπτικές ίνες και υπάρχει παντού wi-fi. Αν αυτά σας φαίνονται ουτοπικά σε σχέση με αυτά που ζούμε στην Ελλάδα, τότε το παρακάτω θα σας έμοιαζε ανέκδοτο.
Χάρη στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας (ακόμα και ξένοι που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί, μπορούν να ανοίξουν μια επιχείρηση με βάση την Εσθονία online) η Εσθονία εξέταζε την δημιουργία του δικού της κρυπτονομίσματος, του estcoin. Με την βοήθεια του ιδρυτή του Ethereum, Vitalik Buterin, η Εσθονία ήθελε να προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο στους ξένους επενδυτές για να την προτιμήσουν.
Φρένο σε αυτή την κίνηση έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες αποφάσεις. «Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εισαγάγει το δικό του νόμισμα. Το νόμισμα της Ευρωζώνης είναι το ευρώ».
Discussion about this post