Επιστήμονες της βιοϊατρικής από το πανεπιστήμιο του Sydney, του Harvard και του Northeastern University συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν ένα υλικό που συνδυάζει τεχνολογία φυσικής ελαστικής πρωτεΐνης, με φωτοευαίσθητα μόρια.
Το υλικό αυτό ονομάζεται MeTro (methacryloyl-substituted tropoelastin) και έχει την ιδιότητα να σφραγίζει ερμητικά και γρήγορα ανοιχτές πληγές σε δύσκολα σημεία και να διασπάται μόνο του, ελαττώνοντας την ανάγκη μετεγχειρητικής φροντίδας, ενώ υποβοηθά και την ίαση!
Όταν ενεργοποιείται από υπεριώδες φως, σφραγίζει τραύματα στους πνεύμονες, στην καρδιά ή σε άλλα εσωτερικά όργανα σε δευτερόλεπτα. Παραμένει εύκαμπτο, επιτρέποντάς του να κινείται και να λυγίζει μαζί με το μέρος του σώματος που ασφαλίζει, καθώς ο ιστός αναπτύσσεται ξανά. Μόλις το όργανο επανέλθει σε πλήρη ισχύ, το υλικό αποσυντίθεται μόνο του.
Οι δοκιμές σε πειραματόζωα είναι ενθαρρυντικές και άμεσα ξεκινούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Η Nasim Annabi, επίκουρη καθηγήτρια χημικής μηχανικής στο Northeastern, πιστεύει ότι η κόλλα θα είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία σε τρία έως πέντε χρόνια (2021-2023).
Η μελέτη για το MeTro έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science Translational Medicine.
Discussion about this post