Όπου και να γιορτάζετε την φετινή Πρωτοχρονιά, είτε σε κάποιο εξωτικό θέρετρο ή οικογενειακά στο σπίτι, το σενάριο είναι πάντα το ίδιο. Το βράδυ λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος είμαστε όλοι (ή έστω οι περισσότεροι καθώς υπάρχει πάντα κόσμος που δουλεύει) ντυμένοι με τα καλά μας ρούχα, μαζί με συγγενείς και φίλους και μετράμε αντίστροφα για τον ερχομό του νέου χρόνου μαζί με την ελπίδα πως θα φέρει κάτι καινούριο και θα πάρει τις στεναχώριες της χρονιάς που φεύγει.
Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια με τις παραδόσεις να είναι αρκετά παρόμοιες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Βασικό στοιχείο που κυριαρχεί στη παράδοση ήταν να εκδιωχθούν τα κακά πνεύματα καθώς μπαίνουμε στη πιο σκοτεινή περίοδο του χρόνου, όπως σημειώνει ο Άντονι Αβενί, αστρονόμος και ανθρωπολόγος του Colgate University στη Νέα Υόρκη.
Φως και ελπίδα είναι ο άξονας των παραδόσεων της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο, και μερικές ξεχωρίζουν καθώς είτε μπορεί να πρέπει τρως… σταφύλια μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ή ακόμα και να σπας πιάτα σαν Έλληνας, αλλά να είσαι Σκανδιναβός.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Να φας 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα
Ισπανία
Στην Ισπανία τρώνε μια ρώγα σταφύλι σε κάθε χτύπημα του ρολογιού στις 12 τα μεσάνυχτα για να εξασφαλίσουν 12 μήνες ευτυχίας τη νέα χρονιά. Η ισπανική αυτή παράδοση χρονολογείται πίσω στο 1909 όταν υπήρχε τεράστια σοδειά σταφυλιών και ο Βασιλιάς αποφάσισε να μοιραστεί το πλεόνασμα στους πολίτες για να το καταναλώσουν την Πρωτοχρονιά. Από τότε πιστεύεται πως όποιος μπορέσει να φάει και τις 12 ρώγες πριν και το τελευταίο χτύπημα στα μεσάνυχτα θα επιβραβευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά με τύχη και ευτυχία.
Προσφορά στη θεά της Θάλασσας
Βραζιλία
Οι κάτοικοι της Βραζιλίας εκτός από την μπάλα που τιμούν, έχουν ξεχωριστή θέση για την θεά της Θάλασσας ονόματι Γεμάνια. Κάθε χρόνο ρίχνουν λευκά λουλούδια στα αφρισμένα κύματα του ωκεανού σαν προσφορά στη θεά Γεμάνια με την ελπίδα πως θα τους πραγματοποιήσει όλες τις ευχές τους για τη νέα χρονιά. Άλλες προσφορές μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και αντικείμενα της γυναικείας ματαιοδοξίας, όπως αρώματα, κοσμήματα, χτένες και κραγιόν, ενώ πολλές φορές τα αφήνουν στο νερό μέσα σε μικρά ξύλινα καραβάκια.
Σπάσιμο πιάτων
Δανία
Ή αλλιώς «Όταν οι φίλοι μας οι Σκανδιναβοί γίνονται για μια μέρα Έλληνες». Θα μπορούσε να είναι και ο εναλλακτικός τίτλος της παράδοσης αυτής, καθώς οι Δανοί όταν αλλάζει ο χρόνος πηγαίνουν στα σπίτια φίλων και σπάνε στην εξώπορτά τους, τα σερβίτσια τους.
Το σπάσιμο των πιατικών φαίνεται να υπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς και πάντα συνδέεται με την εκδίωξη των κακών πνευμάτων. Στη Δανία θεωρούν ότι όσα περισσότερα σπασμένα πιάτα βρεις κάποιος έξω από το σπίτι του, τόσο περισσότερους φίλους και τύχη θα έχει τη νέα χρονιά.
Να καλέσεις έναν όμορφο άντρα σπίτι σου
Σκωτία
Το λες και αφορμή για ραντεβού με πρόταση που δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κάποιος. Στην Σκωτία για να εξασφαλίσεις καλή τύχη τη νέα χρονιά θα πρέπει να καλέσεις σπίτι σου έναν ψηλό, σκούρο και όμορφο άντρα. Οι Μεσόγειοι θα κάναμε θραύση στα Highlands…
Η αρχαία αυτή παράδοση του «ποδαρικού» βρίσκεται πως η τύχη της νέας χρονιάς θα αποφασιστεί από το ποιος θα μπει στο σπίτι για πρώτη φορά, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι πώς στη Σκωτία οι ψηλοί, σκουρόχρωμοι και όμορφοι άντρες θεωρούνται και οι πιο τυχεροί. Λογικό επιχείρημα καθώς δεν βρίσκονται και σε αφθονία στην Γηραιά Αλβιώνα τέτοιου τύπου άντρες γενικά. Αν ο φίλος που θα κάνει ποδαρικό κουβαλάει και ένα μπουκάλι ουίσκι, τότε θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός!
Το κάψιμο του σκιάχτρου
Εκουαδόρ
Καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα για τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς, οι οικογένειες στο Εκουαδόρ συγκεντρώνονται στις αυλές τους για να κάψουν το σκιάχτρο. Για πολλούς το να βάλεις φωτιά σε ένα ανθρώπινο ομοίωμα μπορεί να συμβολίζει θυμό, οργή και μαύρη μαγεία, αλλά στο Εκουαδόρ θεωρείται ότι καταστρέφει όλα τα άσχημα που συνέβησαν την χρονιά που φεύγει και μπορεί να διώξει κάθε αρνητική ενέργεια από τη νέα χρονιά. Κάθε οικογένεια φτιάχνει το δικό της σκιάχτρο και το γεμίζουν με εφημερίδες και κομμάτια ξύλου πριν του ανάψουν φωτιά έξω από το σπίτι τους.
Να βάλεις ένα κλαδί γκι κάτω από το μαξιλάρι σου
Ιρλανδία
Για τις ρομαντικές ψυχές που υπήρξαν άτυχοι την προηγούμενη χρονιά υπάρχει η λύση. Τοποθετήστε ένα κλαδάκι γκι κάτω από το μαξιλάρι σας πριν πάτε για ύπνο την Πρωτοχρονιά ώστε να σας φέρει τύχη και έρωτα το νέο έτος. Στην Ιρλανδία αυτοί που είναι μόνοι βάζουν γκι, πρίνους ή κισσούς κάτω από το μαξιλάρι τους με την ελπίδα πως θα βρουν τη νέα χρονιά τον έρωτα.
Πρωτοχρονιά στο νεκροταφείο
Χιλή
Οι νεκροί αποτελούν μεγάλος μέρος της κουλτούρας των λαών της Νοτίου Αμερικής με τις ρίζες των παραδόσεων να χάνονται στα χρόνια των Μάγιας και των Ίννκας. Στο Μεξικό υπάρχει η Μέρα των Νεκρών που γιορτάζεται με ευλαβική κατάνυξη, ενώ στη Χιλή προτιμούν να γιορτάζουν την είσοδο του νέου χρόνου στα νεκροταφεία μαζί με τους αγαπημένους τους. Στόχος δεν είναι η καλή τύχη, αλλά η επανασύνδεση με τους αγαπημένους που έχουν φύγει από την ζωή σε μια τόσο σημαντική ημέρα.
Πετάξτε τα έπιπλα από το παράθυρο
Ιταλία
Μια παρόμοια παράδοση που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Κέρκυρα κάθε Πάσχα με το πέταγμα των κανατιών. Στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Νάπολη, κάθε χρόνο οι κάτοικοι πετούν τα έπιπλα και συσκευές από τα παράθυρα για να συμβολίσουν το γεγονός πως είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι έχει να τους προσφέρει η νέα χρονιά. Για όσους από εσάς θέλετε να ταξιδέψετε στη Νάπολη για να γιορτάσετε την Πρωτοχρονιά, να έχετε το νου σας γύρω στα μεσάνυχτα μην σας έρθει καμιά τοστιέρα στο κεφάλι.
Να φοράτε ρούχα με βούλες
Φιλιππίνες
Μια στυλιστική επιλογή από τις Φιλιππίνες που εξασφαλίζει πλούτο την ερχόμενη χρονιά. Το στρογγυλό σχήμα συμβολίζει την ευημερία στις Φιλιππίνες, όποτε την Πρωτοχρονιά οι κάτοικοι προσπαθούν να περιτριγυρίζονται από στρογγυλά αντικείμενα και κύκλους. Φοράνε πουά παπούτσια, γεμίζουν τις τσέπες τους με νομίσματα και τρώνε στρογγυλά φρούτα σε μια… «κυκλική» Πρωτοχρονιά με την ελπίδα πως ο νέος χρόνος θα φέρει πλούτη και ευτυχία.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post