Η Ρωσία συγκεντρώνει λιγότερα χρήματα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις, προειδοποιεί σήμερα ένα ανεξάρτητο κέντρο ερευνών.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που έχει την έδρα του στη Φινλανδία, η Ρωσία συγκέντρωσε 21 δισεκ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν από την πλευρά τους κατά 14% στα 7,.5 δισεκ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.
Η ΕΕ αποφάσισε ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές της πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, με μερικές εξαιρέσεις. Έχει ήδη βάλει τέλος στις αγορές της άνθρακα, όμως αυτό δεν αφορά προς το παρόν το ρωσικό αέριο, από το οποίο είναι πολύ εξαρτημένη.
Το CREA προειδοποιεί πάντως εναντίον μιας νέας παρακαμπτήριας οδού μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει το δρόμο του προς τις δυτικές χώρες.
«Μια νέα οδός για τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται αυξημένη ποσότητα ρωσικού αργού», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, η δουλειά των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί στην COP27.
Πράγματι η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Και οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρεται στην έκθεση.
«Καθώς η ΕΕ θα απαγορεύσει στις 5 Δεκεμβρίου τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, η ρωγμή αυτή θα μπορούσε να γίνει σημαντική», υπογραμμίζει το CREA.
Το κέντρο έρευνας θεωρεί έτσι πως έχει «ουσιαστική σημασία» να εφαρμόσουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα πιο αυστηρό εμπάργκο, αρνούμενες τα πετρελαϊκά προϊόντα που προέρχονται από διυλιστήρια τα οποία δέχονται ρωσικό αργό.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post