Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οργάνωσε διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων (9-10/12), για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο «Φαγητό απ’ τον τόπο σου κι ας είν’ και πειραγμένο», στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου οι δημοσιογράφοι Ελένη Καλογεροπούλου και Έλλη Τριανταφύλλου παρουσίασαν παραδοσιακές συνταγές του Έβρου προσαρμοσμένες στις σύγχρονες και σωστές διατροφικές συνήθειες. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει: ντολμαδάκια με πλιγούρι συνοδευόμενα με σάλτσα από κάστανο, στιφάδο από κάστανα, σουσαμόπιτα, πίτα από πλιγούρι, πίτα με παραδοσιακό θρακιώτικο φύλλο με γέμιση της «μπάμπο» και το «σαρανταβότανο» ρόφημα από σαράντα βότανα της περιοχής μας. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο εκπαιδευτικός και γευσιγνώστης Γιώργος Μαυροειδής ο οποίος μίλησε για την «Γευσυγνωσία του Ελαιολάδου και της Αγροδιατροφής». Επίσης πρόσφερε στο κοινό να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου.
Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου η Ελένη Καλογεροπούλου και Έλλη Τριανταφύλλου σ’ ένα εργαστήρι για παιδιά ετοίμασαν χριστουγεννιάτικες σοκολατένιες λιχουδιές και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι. Επίσης ο κ. Μαυροειδής μίλησε στα παιδιά για το ελαιόλαδο και την διατροφική του αξία. Παράλληλα έφερε ένα καινούργιο και άγνωστο προϊόν στα παιδιά «το χαρούπι» με το οποίο έφτιαξαν ένα υγιεινό πρωινό γεύμα. Φτιάξανε ακόμη σοκολατένιες λιχουδιές και στολίδια από ζυμάρι.
Η ομάδα του sfirixtra.gr παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με τους ιδιαίτερους καλεσμένους που την πλαισίωσαν.
Οι δύο κυρίες μας είπαν ότι παρόλο που είναι δύο δημοσιογράφοι που προέρχονται από το πολιτικό ρεπορτάζ έκαναν το χόμπι τους πραγματικότητα δημιουργώντας ένα site το tasty-day.gr λόγω της αγάπης τους προς το φαγητό, την ελληνική διατροφή και την τοπική κουζίνα. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τις έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν κάποιες εκδηλώσεις για να δείξουνε στον κόσμο καθώς και στα παιδιά ότι με ταπεινά υλικά και σωστή διατροφή μπορούν να περάσουν καλύτερα. Επέλεξαν να ξεκινήσουν από το Σουφλί, ένα ακριτικό μέρος που παλεύει με τις δικές του δυνάμεις να κάνει πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης ενθουσιάστηκαν από τη φιλοξενία και τη θερμή συμμετοχή του κόσμου και των παιδιών. Τα φαγητά που παρασκεύασαν προσπάθησαν να τα προσαρμόσουν στα ήθη και έθιμα της κουζίνας της περιοχής.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Μαυροειδής η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη παιδική παχυσαρκία, γι’ αυτό θεώρησε σωστό να μιλήσει για τις σωστές διατροφικές συνήθειες, και αποφάσισε να κάνει γευσηγνωσία ελαιολάδου και να μιλήσει γι’ αυτό. Τόνισε επίσης ότι η περιοχή μας παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο καταρρίπτοντας το μύθο ότι το καλύτερο ελαιόλαδο το παράγει η Κρήτη. Όλη η Ελλάδα μπορεί να παράγει καλό λάδι. Τον χαροποίησε το γεγονός ότι ο κόσμος του Σουφλίου δοκίμασε καινούργια προϊόντα, πέρα από τις διατροφικές του συνήθειες.
Κλείνοντας επισήμανε ότι οι συνήθειες των ανθρώπων δύσκολα αλλάζουν αλλά ελπίζει κάποιοι να ευαισθητοποιθούν και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες για το καλό των παιδιών τους. Οι δράσεις τους θέλουνε να έχουν επίκεντρο το παιδί. Ευελπιστούν ότι τα παιδιά θα πείσουν τους γονείς τους να σταματήσουν να τα «δολοφονούν».
Νίκος Γκούντλης και Κωνσταντίνα Τόλγου
Φωτογραφίες Αθηνά Δουκαλέτση
Discussion about this post