Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992.
Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Και είμαστε περήφανοι γιατί αυτά τα τρία χρόνια ως Κυβέρνηση νομοθετήσαμε και εφαρμόσαμε μεγάλες τομές στο πεδίο των δημόσιων πολιτικών, πολιτικές που ήταν επί πολλά χρόνια διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.
Με το Νόμο 4440/2016 καθιερώσαμε το ποσοστό 15% για τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους σε όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τον φετινό Νόμο 4488/2017 ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ και το προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μια τεράστια θεσμική τομή που εκκρεμούσε πάνω από 20 χρόνια.
Εφεξής κάθε δημόσια πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της αναπηρίας, με θεσμικά εργαλεία αξιολόγησης αυτής της υποχρέωσης. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε η νοηματική γλώσσα για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως επίσημη γλώσσα του κράτους και η γραφή Braille ως μορφή επικοινωνίας των πολιτών με τυφλότητα. Αλλά και σε όλα τα πεδία κρατικής πολιτικής, τα αποτελέσματα αυτά τα χρόνια των πολιτικών για την αναπηρία είναι θεαματικά.
Στην Ειδική Εκπαίδευση καλύφθηκαν τα τεράστια κενά που υπήρχαν, τα σχολεία Ειδικής Αγωγής λειτούργησαν κανονικά, καλύφθηκαν οι ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές. Στον τομέα της Υγείας θεσπίστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δομές της δημόσιας υγείας. Στον τομέα της Πρόνοιας έγιναν άλματα με την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) και την κατάργηση τις επόμενες ημέρες των διαδικασιών επαναπιστοποίησης της αναπηρίας.
Τα επιδόματα αναπηρίας διασφαλίστηκαν και λίγο-λίγο όλες οι κρατικές παροχές ενισχύονται. Με τα 250 Κέντρα Κοινότητας να ανοίγουν σταδιακά σε όλη την Χώρα στήνεται η ραχοκοκαλιά του νέου Πανελλαδικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.
Στο πεδίο των δημόσιων υποδομών πραγματοποιούνται τεράστια βήματα. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» για τη δημιουργία πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανοιχτό και προσβάσιμο προς όλους με ειδική μέριμνα για ΑμεΑ. Και πριν λίγες ξεκίνησε το πρόγραμμα για το εξοπλισμό ειδικών υποδομών για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες. Είναι δίκαια και γίνονται όλα καθημερινά.
Discussion about this post