“Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,
μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS,
μηδενίζουμε τις διακρίσεις”.
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Φτάνοντας στο μηδέν: Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις».
Το 2011 ο αριθμός των ανθρώπων που ζούν με τον HIV παρέμεινε σταθερός στα 34 εκατομμύρια ενώ ταυτόχρονα γίναμε μάρτυρες σημαντικών μειώσεων στον αριθμό των νέων μολύνσεων και των νέων θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV το 2011, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Αυτοί οι αριθμοί είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες μικρότεροι σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι 25 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί τις προηγούμενες 3 δεκαετίες.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τα παιδιά που δίνουν τη δική τουςμάχη κατά του HIV/AIDS. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με τον ιό HIV. Κάθε μέρα 800 παιδιά χάνουν τη μάχη με το AIDS και κάθε χρόνο 300.000 παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την ασθένεια.
Πως δημιουργήθηκε ο ιός;
32 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων AIDS, νέες αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ιός HIV προήλθε από άγριους χιμπατζήδες του νότιου Καμερούν.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι ο HIV προήλθε πιθανότατα από τον SIV (Simian Immunodeficiency Virus), τον παραπλήσιο ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων. Όμως μέχρι σήμερα ο SIV ήταν δυνατό να εντοπιστεί μόνο με αιματολογικές εξετάσεις και είχε ανιχνευθεί μόνο σε χιμπατζήδες που ζουν σε αιχμαλωσία.
Ο πρώτος άνθρωπος για τον οποίο είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από HIV ήταν ένας άνδρας από την Κινσάσα του γειτονικού Κονγκό, ο οποίος είχε δώσει δείγμα αίματος το 1959 στο πλαίσιο άσχετης ιατρικής μελέτης. Η μόλυνση συνέβη πιθανώς γύρω στο 1930.Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος κυνηγός στο Καμερούν δαγκώθηκε από μολυσμένο χιμπατζή ή κόπηκε την ώρα που έκοβε το κρέας του. Ο άνθρωπος αυτός μόλυνε στη συνέχεια κάποιον άλλο μέσω της σεξουαλικής οδού. Τελικά, ο HIV έφτασε στην Κινσάσα.
AIDS & HIV:
AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV.
HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολικής Ανεπάρκειας, και είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες.
Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συνγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε όμως το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο.
Τρόποι μετάδοσης
Ο HIV μεταδίδεται μέσω τριών κυρίων οδών:
- τη σεξουαλική επαφή (π.χ. χωρίς προφύλαξη).
- την έκθεση σε μολυσμένα σωματικά υγρά, ιστούς, σύριγγες και μετάγγιση
- από τη μητέρα στο παιδί (γνωστή ως κάθετη μετάδοση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.[2] Είναι δυνατή επίσης η μόλυνση με περισσότερα του ενός στελέχη του HIV, κάτι που είναι γνωστό ως HIV υπερλοίμωξη
Ο HIV δεν μεταδίδεται :
- Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων
- Από την συγκατοίκηση με κάποιον/α οροθετικό/οροθετική, την κοινή χρήση ρούχων, σκεπασμάτων, πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπήρουνων, τηλεφώνων
- Από την τουαλέτα, το μπάνιο ή το ντους
- Από τον ιδρώτα ή τα δάκρυα
- Από πισίνες ή τη θάλασσα
- Από κουνούπια ή άλλα έντομα
- Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από έκθεση σε κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις, φλέματα, σάλιο ή εμετό από ένα μολυσμένο άτομο, εκτός εάν αυτά τα υλικά περιέχουν αίμα.
Πρόληψη και τρόποι προστασίας
Ο πιο σίγουρος τρόπος προστασίας είναι η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό πρέπει να το φοράει κάποιος σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή και σε όλη τη διάρκεια αυτής, αλλάζοντάς το σε κάθε διαφορετική σεξουαλική πρακτική.
Στην περίπτωση τατουάζ ή body piercing απαιτήστε αποστειρωμένα εργαλεία ή σετ εργαλείων μιας χρήσης. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλείσετε το ενδεχόμενο να κολλήσετε τον ιό.
Ένα ακόμη μέσο προφύλαξης, αποτελεί και ο προγεννητικός έλεγχος στην έγκυο γυναίκα, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει και το ειδικό τεστ για τον HIV.
Χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως. Μην μοιράζεστε τις βελόνες με κανέναν και χρησιμοποιείτε νέες κάθε φορά.
Υπάρχει θεραπεία;
Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, γι’ αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Ο συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σταματάει εντελώς τη μόλυνση νέων κυττάρων, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και βρίσκονται κρυμμένα σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό ενός οροθετικού ανθρώπου. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του AIDS και επιτρέπουν στα άτομα με HIV λοίμωξη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή για όσο διάστημα λαμβάνουν τα φάρμακα. Αλλά τα αντιρετροϊκά που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να θεραπεύσουν πλήρως την HIV λοίμωξη.
Discussion about this post