Το τελευταίο ειδικά διάστημα, πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου βλέπουν συνεχώς πολλές ειδοποιήσεις, είτε ακίνδυνες, είτε πάρα πολύ επικίνδυνες, μια και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να απειληθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά κυρίως στους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς οι περισσότεροι κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά.
Γι’ αυτό το λόγο ο σύμβουλος ηλεκτρονικής ασφάλειας, Δημήτρης Ευαγγελίου για τις διαδικτυακές απάτες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανυποψίαστους πολίτες.
Ο κ. Ευαγγελίου παρέθεσε τους πιο συχνούς κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορούν να εντοπιστούν.
«Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες… Βλέπουμε ραγδαία αύξηση από διαδικτυακές απάτες, κάθε μέρα συναντάμε στους λογαριασμούς email, μηνύματα που πατώντας έναν σύνδεσμο, θα οδηγηθεί σε μία απάτη που θα αναγκαστεί να βάλει κωδικούς από λογαριασμούς του στα social media ή από την τράπεζα και θα βρεθεί να χάσει χρήματα ή προσωπικά δεδομένα που με τη σειρά τους θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα», σημειώνει αρχικά.
Επισημαίνεται λοιπόν αν μη βιάζεται ο χρήστης να απαντήσει σε μήνυμα η email, το οποίο λαμβάνει. Επιπλέον καμία εταιρεία είτε τράπεζα, είτε κοινωνικό δίκτυο δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι από κάποιο μήνυμα.
Ο κ. Ευαγγελίου προσθέτει επίσης: «Τα κινητά τηλέφωνα από τη φύση τους είναι τερματικά επικοινωνίας. Ο πάροχος και κάποιοι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι μπορούμε να καταλάβουμε εάν συμβαίνει μία παραβίαση ή μία υποκλοπή. Το τηλέφωνο όταν το παραλάβουμε και το ρυθμίσουμε θα έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας, και εάν συμβεί κάποια παραβίαση, θα έχουμε κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις και θα μας έρθει ειδοποίηση ή μήνυμα ότι συμβαίνει μία παραβίαση».
Τέλος, επισήμανε ότι στα κινητά με πλήκτρα δεν υπάρχει λογισμικό ώστε κάποιος να μπορεί να το παραβιάσει. Αυτό γίνεται μόνο μέσω παρόχου ή μιας επισύνδεσης.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post