Στον χώρο όπου περνάει τις πιο πολλές ώρες της ημέρας, περίπου 12 ώρες, στο Δημαρχείο φιλοξένησε το Σάββατο 15 Ιουλίου , την δημοσιογράφο του sfirixtra.gr Ρένα Καλαϊτζίδου, ο Δήμαρχος της Σαμοθράκης κος Θανάσης Βίτσας. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κος Βίτσας ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τον μεγάλο στόχο που έχει βάλει, την μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
-Κύριε Δήμαρχε, αναλάβατε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014, έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε να μάθουμε τον στόχο που έχετε βάλει με τον εαυτό σας για το νησί.
“ Ο στόχος που βάλαμε είναι να δημιουργήσουμε Δήμο , ο οποίος πρέπει να ασχολείται με αυτά που ασχολείται η αυτοδιοίκηση στις εποχές αυτές. Δηλαδή το 2017 ένας Δήμος θα έπρεπε να ασχολείται με τη χωροταξία, με σχέδια βιώσιμης ανάπλασης, με τον κοινωνικό τομέα και τον πολιτισμό. Στόχος λοιπόν είναι να γίνει ένας Δήμος της εποχής του. Που σημαίνει δηλαδή να μην έχουμε ανοιχτά προβλήματα διαχείρισης λημμάτων, να μην έχουμε προβλήματα διαχείρισης απορριμάτων, διαχείρισης ύδρευσης, αποχέτευσης , να μην έχουμε προβλήματα καταπατήσεων και υπερβόσκισης. Όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν θα έπρεπε να ήταν λυμένα για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που πρέπει σε αυτές τις εποχές. Έχουμε μια μεγάλη χρονική καθυστέρηση και πρέπει αυτός ο Δήμος όπως και η τοπική κοινωνία να φύγει από τη λογική της εσωτερικής λειτουργίας που ήταν λογική δημογεροντίας και όχι σύγχρονης αυτοδιοικητικής αντίληψης”.
– Το επόμενο εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι το σε τι κατάσταση παραλάβατε τον Δήμο και ποια είναι η κατάστασή του σήμερα.
“Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, ήταν υπο κατάρρευση οικονομική, είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να τεθεί άμεσα εντός λίγων λεπτών στην διαδικασία εξυγίανσης, δηλαδή αυτό που λέμε πτώχευση. Σε ένα τρομακτικό, πνιγερό αδιέξοδο έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες, κολοσσιαίες προσπάθειες και το ενδεχόμενο αυτό σήμερα έχει απομακρυνθεί. Ο Δήμος είναι σε υγιέστερη λειτουργία σήμερα, υπάρχουν πολλά βήματα που θα γίνουν ακόμα και πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα με προσοχή και με την εξέλιξη των ενεργειών που συνεχίζουμε να κάνουμε θα βρεθούμε σε μια αξιοπρεπέστατη κατάσταση και θα μπορούμε να γίνουμε Δήμος υπόδειγμα όσον αφορά την οικονομική του λειτουργία. Κάτι που είναι και βασικό γιατί μετά από αυτό θα ακολουθήσει και η ραγδαία λύση πολλών προβλημάτων. Όταν είσαι σε μια κατάσταση διεξόδου τα πράγματα δεν μπορούν να εξελιχθούν ούτε μπορούν να νομιμοποιηθούν αυτά που πρέπει, ούτε να εξελιχθούν έργα. Ταυτόχρονα δε με το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα , αντιμετωπίσαμε και μια σειρά έργων υφιστάμενων ή κατασκευασμένων τα προηγούμενα χρονικά διαστήματα που ήταν άκρως προβληματικά. Δηλαδή δεν είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία της δημιουργίας να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να χτίσουμε. Έπρεπε να λύσουμε πάρα πολλά προβλήματα οικονομικά και νομικά για να μπορέσουμε να ανοίξουμε προοπτική εξέλιξης. Είναι πολλά τα έργα για τα οποία υπάρχουν και ανοιχτές διαδικασίες ένδικες και τυπικές διαδικασίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Θεωρώ βέβαια ότι εφόσον η βάση αποκατασταθεί θα είναι ευκολότερη και η αντιμετώπισή τους. Πρόσφατα υπάρχει και μια μελέτη του Ι.Ο.Β.Ε. αναφορικά με τα οικονομικά των δήμων. Πλέον η αποκατάσταση είναι ορατή, επικαλούμαι την μελέτη αυτή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε για να φανεί από τους πίνακες σε ποια κατάσταση είναι σήμερα ο Δήμος συγκριτικά με αυτό που ήταν. Όποιος μπορεί να τη δει προσεκτικά θα διαπιστώσει άλματα και όχι βήματα.”
– Να περάσουμε λίγο στα ζητήματα που αφορούν κυρίως τους κατοίκους του νησιού. Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι η υδροδότηση. Που οφείλεται το πρόβλημα αυτό και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί.
“Το κλίμα μας είναι μεσογειακό, έχει περιόδους ξηρασίας αλλά και υγρές. Είναι κάτι που αφορά όλη τη μεσόγειο οπότε δεν μπορεί να μας αφήσει κι εμάς ανεπηρέαστους. Όμως σαν τόπος η Σαμοθράκη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ακούγεται και είναι γνωστό πως έχει περισσότερα νερά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα , όμως και τα νερά της Σαμοθράκης δεν είναι ανεξάντλητα σαν φυσικός πόρος και χρειάζονται καλή διαχείριση, οικονομία και σεβασμό. Εμείς στο όνομα μιας αφθονίας πέρασε στην αντίληψή μας και πιστεύουμε ενδόμυχα, χωρίς να το σκεφτόμαστε πολύ καλά, ότι επειδή η Σαμοθράκη έχει νερά άρα αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Είναι λάθος αυτό και διαχρονικά το διαχειριστήκαμε πολύ λάθος το θέμα του νερού. Τα τελευταία 2 χρόνια που το κλίμα έχει μπει σε ένα είδος ξηρασίας οι παροχές και ο υδροφόρος ορίζοντας έπεσαν και αρχίζει το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο. Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα σε κομμάτια οικισμών. Ήδη από τα τέλη Ιουνίου το πρόβλημα ξέσπασε σε δύο περιοχές των Αλωνίων, στη Χώρα και σε δύο περιοχές της Καμαριώτισσας, Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διευθετήσουμε το ζήτημα. Πώς; Το να βρούμε νερό ή να το παρασκευάσουμε είναι αδύνατον. Άρα το λίγο νερό που διαθέτουμε σε σχέση με το παρελθόν προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Ήδη τα φετινά μέτρα σε περιοχές όπως η Χώρα και τα Αλώνια μετά από προσπάθειες κάποιον εβδομάδων αποδίδουν και κάπου το πράγμα σταθεροποιήθηκε. Το πρόβλημα εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει στις δύο περιοχές της Καμαριώτισσας, αλλά κι εκεί κάνουμε συνεχείς και πολλών ειδών επεμβάσεις για να ρυθμίσουμε και να διευθετήσουμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό το διαθέσιμο νερό θα είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε καλύτερα . Τώρα εάν τα πράγματα οξυνθούν , δηλαδή πάει πολύ ζεστό το καλοκαίρι και υπάρχει πολύ μεγάλη κατανάλωση και σε συνδυασμό με των πόρων της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα φτάσουμε σε χειρότερη κατάσταση γιατί μπροστά μας είναι ο Αύγουστος και αναμένεται περισσότερη κατανάλωση, τότε θα πάμε σε ρύθμιση ανά περιοχές. Πάντως ότι μπορούμε θα κάνουμε για να μη λείψει το νερό , ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι γενικό το τονίζω και δεν σημαίνει πως όπου πάει ο επισκέπτης δεν θα έχει νερό και ούτε έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του νησιού. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε κάποια κομμάτια οικισμών και ειδικά στα δίκτυα και πιστεύω πως με πολύ προσοχή όλα θα πάνε καλά.”
– Πάμε τώρα σε ένα θέμα που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων της Σαμοθράκης αλλά και τουριστών. Αναφέρομαι στο ζήτημα για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών στις κορυφές του βουνού Σάος.
“Ακριβώς! Όταν μάθαμε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει δώσει αδειοδότηση σε δύο εταιρείες για να εκμεταλλευτούν το δυναμικό Αιολικό της Σαμοθράκης, την προσοχή μας τράβηξε κυρίως η μεγάλη αδειοδότηση , γιατί υπάρχει η αδειοδότηση λίγων μεγαβάτ και η αδειοδότηση της πολύ μεγάλης των 108 μεγαβάτ ! Ήδη από τις αρχές του χρόνου ήρθα σε επαφή με την συγκεκριμένη εταιρεία, με επιστολές δικές μου τους κάλεσα για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται και να πληροφορηθούμε από κοντά για το ενδιαφέρον της εταιρείας, για τις θετικές και αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας επένδυσης , για να μπορέσουμε ως δήμος και ως τοπική κοινωνία να σταθούμε με σωστό και υπεύθυνο τρόπο απέναντι στην ενδεχόμενη επένδυση. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, στις 23 Ιουνίου, έγινε μια ημερίδα που συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο και εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν το πλάνο τους σε σχέση με την αδειοδότηση αυτή. Ήταν έντονες οι επιφυλάξεις για τις συνέπειες, γιατί πρόκειται για εγκατάσταση μεγάλων μεγεθών που κάποιο κόσμο τον τρόμαξαν, αλλά ταυτόχρονα αναδείχθηκε κι ένα κομμάτι της κοινωνίας που βγήκε πολύ υποστηρικτικό απέναντι στο ενδεχόμενο της επένδυσης. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε καλά, να ενημερωθούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τελική και σωστή άποψη για το θέμα. Η διαδικασία της ενημέρωσης ξεκίνησε και δεν τελείωσε, θα υπάρχει ενημέρωση από δω και πέρα. Χαίρομαι όμως που το προλάβαμε πολύ νωρίς, δεν βρεθήκαμε προ τετελεσμένων και έχουμε τον χρόνο να ενημερωθούμε σωστά και να κρατήσουμε σωστή στάση απέναντι στην εγκατάσταση ενός τέτοιου αιολικού πάρκου. Αν το δεχθούμε καλώς, αν δούμε πως τα αρνητικά είναι περισσότερα τότε θα το απορρίψουμε. Όμως δεν βιαζόμαστε να διαμορφώσουμε άποψη γιατί πρέπει να ενημερωθούμε πολύ καλύτερα. Οφείλω να είμαι επιφυλακτικός γιατί πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά, υπάρχουν και στις δύο προοπτικές υπέρ και κατά και πρέπει να σταθμιστούν σωστά.”
– Ένα από τα κορυφαία προβλήματα του νησιού είναι το Κέντρο Υγείας, το οποίο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Η δική σας τοποθέτηση ποια είναι ;
“Αναφορικά με το θέμα της υγείας υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα, η υποδομή του κτιρίου και η στελέχωση. Θα ξεκινήσω από την στελέχωση και θα τονίσω ως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί. Μάλιστα η μία, είναι γυναίκα και τοποθετήθηκε πρόσφατα και μαζί με τους δύο υπάρχοντες, του διευθυντή που είναι γενικός γιατρός κι έναν γιατρό επί θητεία που έχει πάρει τη θέση ενός αγροτικού, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού. Όμως οι άνθρωποι αυτοί ήδη δυσκολεύονται και τις χειμερινές ανάγκες των ντόπιων να καλύψουν με το θέμα των εφημεριών γιατί κάνουν πολύ περισσότερες από αυτές που ο νόμος και οι ανθρώπινες ανάγκες επιτρέπουν. Ταυτόχρονα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι ανάγκες γίνονται πολύ έντονες γιατί πολλά περιστατικά που διακομίζονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης χρειάζονται συνοδεία γιατρού και το αποτέλεσμα είναι να λείπει μία θέση από το Κέντρο Υγείας και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που είναι επαρκείς , αντιμετωπίζουμε όμως στη στελέχωση γιατρών. Τώρα έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις επιμελητών Α’, όμως χρειαζόμαστε και γιατρούς ειδικότητας. Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες οι οποίες είναι απαραίτητες, όπως ο παιδίατρος , ο ορθοπεδικός για παράδειγμα. Είναι πολύ σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα , ένα πρόβλημα που επιμελήθηκαν και προσέχουν όλες οι Δημοτικές Αρχές διαχρονικά. Κατά εποχές αυτό εκτονώνεται γιατί υπάρχουν κάποιες τοποθετήσεις αλλά δεν είναι μόνιμες λύσεις κι εμείς ψάχνουμε για μόνιμες λύσεις.
Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την υποδομή. Για χρόνια επιδιώκαμε την κατασκευή ενός κέντρου υγείας το οποίο αποδείχθηκε τελικά αδύνατο. Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, καινούρια, επιδιώξαμε να πληροφορηθούμε αν υπάρχει τέτοια προοπτική στο ορατό μέλλον ωστόσο αποκλείστηκε και προφορικά και γραπτώς. Άρα στραφήκαμε στο αυτονόητο δεύτερο στόχο, να ανανεώσουμε ριζικά το υπάρχων κτίριο. Ως προς αυτό έχουν γίνει σοβαρά βήματα, έχουμε προχωρήσει πολύ γιατί λύσαμε το θέμα της ιδιοκτησίας πολύ νωρίς. Υπάρχει προοπτική πόρου του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και μελετητικά το υιοθέτησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και προσωπικά ο δήμαρχος κος Βαγγέλης Λαμπάκης που εκτός από το κέντρο υγείας μας υποστηρίζει πολλαπλώς και είναι κάτι που αναγνωρίζουμε ως δημοτική αρχή, εγώ προσωπικά ως δήμαρχος αλλά και η τοπική κοινωνία. Το Υπουργείο Υγείας είναι σύμφωνο εφόσον έχουν λυθεί τα ουσιώδη , δηλαδή εξεύρεση πόρων, το ιδιοκτησιακό αλλά και οι μελέτες, και μάλιστα το θεωρώ ως ευκαιρία για να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα γιατί μιλάμε για μια ριζική αλλαγή. Ήδη έχουμε στα χέρια μας σχέδια αρχιτεκτονικά του υφιστάμενου χώρου τα οποία πραγματικά μεταμορφώνουν κυριολεκτικά το κτίριο. Εδώ οφείλω να πω πως και οι Περιφερειακές Αρχές και ο Περιφερειάρχης υποστηρίζουν την προοπτική αυτή και θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση ώστε εφόσον ωριμάσει το έργο , να χρηματοδοτηθεί και να υπαχθεί στο μέτρο υποδομές υγείας που υπάρχει στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Εμείς προσπαθούμε γρήγορα να κλείσει ο κύκλος της ωρίμανσης του έργου για να καταθέσουμε την πρόταση. Υποστηρίζεται από όλους γιατί έτσι θα γίνει ένα πολύ σοβαρό βήμα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κτιριακά και από υποδομές για την Σαμοθράκη, μαζί βέβαια με τον μόνιμο στόχο της στελέχωσης.”
-Να προχωρήσουμε λίγο στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την συγκοινωνία και την πρόσβαση στο νησί. Αυτή τη στιγμή ποια είναι η εικόνα του νησιού.
“ Ένα από τα μείζονα προβλήματα ανάπτυξης είναι η πρόσβαση και κυρίως η ακτοπλοϊκή πρόσβαση η οποία μετά το 2008 έχει περιοριστεί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Βεβαίως για μας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η αυλή μας, η ζωτική γραμμή μας. Όμως επιδιώξαμε και την προοπτική άλλων γραμμών σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές, με την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου αλλά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη και τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Διεκδικήσαμε την γραμμή του Λαυρίου, την πετύχαμε (εκτελείται ήδη μία φορά την εβδομάδα) και αναμένεται να αποδώσει κυρίως από τον δεύτερο χρόνο γιατί μην ξεχνάμε ότι ο εν δυνάμεις επισκέπτης από το Λεκανοπέδιο αυτό που ήξερε μέχρι το 2007, ότι υπάρχει προσέγγιση στην Σαμοθράκη απευθείας, σήμερα δεν το γνωρίζει γιατί το ξέχασε αφού όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μεγάλο κενό. Παράλληλα επιδιώκουμε και μια άλλη γραμμή από Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη- Λήμνο- Λέσβο που την θεωρούμε πολύ ζωτική. Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για το παρών χρόνο και είναι ένα ανοιχτό αίτημα.
Η προοπτική αυτή ανοίγματος των γραμμών κινητοποίησε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έσπευσαν να επενδύσουν. Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχουν ανακοινωθεί τρία νέα ταχύπλοα για δύο διαφορετικές εταιρείες, όπως και η δρομολόγηση ενός ελβετικού οχηματαγωγού του πλοίου ΣΑΝΟΝΗΣΟΣ. Για κάποιους λόγους , πολλούς από τους οποίους γνωρίζουμε και είναι αντικειμενικοί, θεωρώ ότι επίσημα δεν γνωρίζουμε όλους τους λόγους, αυτά τα πλοία έχουν καθυστερήσει. Έχουμε κοντά μας εδώ και κάποιες εβδομάδες το ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 1 που ανήκει σε μια νέα εταιρεία, ένα πολύ όμορφο μικρό ταχύπλοο το οποίο το έχουμε δει και στο λιμάνι της Σαμοθράκης αλλά τώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και το οποίο καθυστερεί για κάποιους λόγους ανωτέρας βίας όπως οι υπεύθυνοι της εταιρείας επικαλούνται και δεν μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα. Η πληροφορία μας φτάνει σε κάποια σημεία έλλειψης κάποιον τυπικών ζητημάτων τα οποία δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι. Εμείς επιθυμούμε την άμεση δρομολόγηση, είμαστε ανοιχτοί και στις δύο εταιρείες να βοηθήσουμε στον βαθμό που μπορούμε και στον βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν οι υπηρεσίες στα πλαίσια της νομιμότητας. Καλώ τις εταιρείες να επισπεύσουν τις προσπάθειες και να βρεθούν τα πλοία κοντά γιατί τα έχει ανάγκη η τοπική οικονομία και επιπλέον η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί ανησυχίες στον επαγγελματικό κόσμο για ένα καλοκαίρι μειωμένης κίνησης. Εάν τα πράγματα αποκατασταθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο τότε πιστεύω ότι θα προλάβουμε να περισώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του φετινού καλοκαιριού.”
– Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν έχετε κάποια αρμοδιότητα στην απόφαση τιμής του εισιτηρίου.
“Απολύτως καμία δικαιοδοσία δεν έχω στο κόστος το εισιτηρίου. Θεωρείται ακριβή γραμμή το Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και όντως είναι, αλλά δεν είναι η μόνη ακριβή γραμμή στην Ελλάδα, οι περισσότερες είναι ακριβές. Το κόστος συνδυάζεται με τα μεγέθη πλοίου, τις αποστάσεις, τον χρόνο ταξιδιού κ.α. Αρμοδιότητα δεν έχω, παρότι γίνεται μία κουβέντα και προσπαθούμε να εξομαλυνθεί. Οι εταιρείες επικαλούνται προβλήματα βιωσιμότητας και κρατούν το κόστος εκεί που είναι. Το νόμισμα έχει δύο όψεις και οι δύο έχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά. Δηλαδή από τη μία έχουμε το κόστος, το λειτουργικό και τη βιωσιμότητα των εταιρειών που μας ενδιαφέρει και από την άλλη μας ενδιαφέρει και το συμφέρον μετακίνησης του ντόπιου ο οποίος έχει ανάγκη ζωτική να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη.”
– Όσο αναφορά την συγκοινωνία την τοπική, έχετε κάνει μία συνεργασία με το ΚΤΕΛ που μέχρι στιγμής έχει πολύ θετικά βήματα.
“Η αρμοδιότητα εσωτερικής συγκοινωνίας του νησιού εδώ και αρκετά χρόνια ανήκει στον Δήμο και έχουμε αυτό που λέμε δημοτική συγκοινωνία. Αυτή η δημοτική συγκοινωνία εκτελούνταν επί χρόνια μεν αλλά με πάρα πολλά προβλήματα για τον Δήμο, κυρίως με έλλειψη στελέχωσης, πόρων και μέσων. Τα οχήματα που θα μπορούν να εκτελούν γραμμή είναι ένα και μοναδικό ! Το έργο μας χαρακτηρίζεται υπεραστικό και στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε μια αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους ντόπιους αλά και τους επισκέπτες με ταυτόχρονη μείωση το κόστους για τον Δήμο. Αυτή η χρυσή τομή βρέθηκε φέτος και υπάρχει πλέον συνεργασία, μια ανάθεση πολλών γραμμών στο ΚΤΕΛ που είναι ο πιστοποιημένος φορέας συγκοινωνιακός της περιοχής και ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του και την εκτελεί με πάρα πολύ καλό τρόπο. Η φετινή συνεργασία ξεκίνησε από τις 20 Ιουνίου και εξελίσσεται πολύ ενθαρρυντικά.”
– Μπορεί να είμαστε σχεδόν στην μέση του καλοκαιριού, ωστόσο μπορείτε να έχετε κάποια εικόνα από την τουριστική κίνηση του νησιού ;
“Όσο αφορά τον τουρισμό δεν πιστεύω ότι είμαστε κάτω, όσο αφορά το εισόδημα και την αγοραστική δυνατότητα των επισκεπτών εκεί ακούμε διάφορα παράπονα από επαγγελματίες. Αν και χρονικά μπορούμε να λέμε ότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, για μας όμως το κυρίως καλοκαίρι ουσιαστικά ξεκινάει από τώρα, από τις 25 Ιουλίου και μετά. Δηλαδή για μας ο μήνας αιχμής είναι ο Αύγουστος κι εκεί περιμένουμε περισσότερο κόσμο. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το φετινό καλοκαίρι έχει τη δυνατότητα να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αν αυτό συνδυαστεί και με την γρήγορη άφιξη των νέων ταχύπλοων τότε νομίζω ότι θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα. Οι ανησυχίες που δημιουργούνται από τον επαγγελματικό κόσμο κυρίως οφείλονται στην απουσία έγκαιρης δρομολόγησης των νέων πλοίων. Εύλογες είναι, κατανοητές είναι, δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες τους, όμως πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν τα πράγματα, επαναλαμβάνω με βάση αυτά που ξέρω και για τα οποία δεν μπορώ να τα εγγυηθώ λόγω του ότι εμένα δεν με πληροφορούν δεν είναι κάτι άμεσα αντικειμένου του Δήμου. Ο Δήμος παρεμβαίνει, βοηθάει, είναι σε συνεχή κινητικότητα για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, πλην όμως δεν είναι 100%στο δικό του χέρι για να αποκαταστήσει τα πράγματα όπως πρέπει.”
-Τον Μάιο του 2016 υπογράφηκε από εσάς και την εκείνη την τότε πρόεδρο του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος της Ρώμης, Σαμπρίνα Αλφόνσι, ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας. Πείτε μας γι αυτή την πράξη φιλίας.
“ Η Σαμοθράκη έχει ένα δυναμικό πολιτιστικό κι ένα δυνατό όνομα σε Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια κλίμακα το οποίο είναι πολύ ισχυρό και δυνατό, έχει αυτό που λέμε το brand name . Πολλές πόρτες όπως η συγκεκριμένη θα μπορούν να ανοίξουν στο μέλλον ανά πάσα στιγμή για να κάνουμε πράγματα τα οποία θα είναι πολύ θεματικά, αποτελεσματικά και πολύ υψηλού επιπέδου, γιατί έχει τη δυναμική ο τόπος. Ένα από αυτά τα βήματα ήταν το σύμφωνο φιλίας με το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα της Ρώμης, αξιοποιώντας και βασιζόμενοι σε μια κοινή αναφορά στον μύθο των θεών της Ρώμης κατά την ίδρυση της , η προέλευση των οποίων ήταν από τις θεότητες της Σαμοθράκης . Υπάρχει λοιπόν ένα υπόβαθρο και στον μύθο και ενδεχομένως και στην ιστορία. Είναι πεδίο προς διερεύνηση. Υπήρχε λοιπόν μία πάρα πολύ καλή αντιμετώπιση από το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα της Ρώμης που επισκεφθήκαμε και υπογράψαμε. Βέβαια αυτό στο επόμενο χρονικό διάστημα καθυστέρησε να έχει εξέλιξη γιατί ακολούθησαν δημοτικές εκλογές στη Ρώμη , αντικατάσταση προσώπων τα οποία πρέπει να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν. Εμείς σήμερα σαν ένα δεύτερο σημαντικό βήμα των σχέσεων αυτών προετοιμάζουμε μια επίσκεψη επισήμων και μαθητών στο τέλος του καλοκαιριού στην Σαμοθράκη. Οι σχέσεις αυτές πρέπει να καλλιεργούνται και από τις δύο μεριές για να μπορούν να είναι και να παραμένουν ισχυρές. Είναι μεγάλο στοίχημα, το φροντίζουμε, μας ενδιαφέρει και προσπαθούμε να το εξελίξουμε.”
– Αφού σας ευχαριστήσω για την υπέροχη φιλοξενία στο νησί, θα ήθελα να δώσετε την δική σας απάντηση στον κόσμο που αναρωτιέται γιατί να επισκεφθεί την Σαμοθράκη.
“Για να την ανακαλύψει ! Δεν διεκδικώ για την Σαμοθράκη τη μοναδικότητα της ομορφιάς γιατί όλος ο κόσμος αλλά και η Ελλάδα είναι γεμάτη από πανέμορφα μέρη. Δεν είναι θέμα λοιπόν ομορφιάς της φύσης ή του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, υπάρχει πάρα πολύ ομορφιά σε όλο το Αιγαίο, σε όλη την Ελλάδα, στα ορεινά, στις παραλίες, στα νησιά. Μία λοιπόν από αυτές τις περιπτώσεις αλλά με ιδιαίτερη ταυτότητα είναι η Σαμοθράκη. Αυτή η ιδιαίτερη ταυτότητα ξεχωρίζει και αυτό δημιουργεί έλξη. Όποιος λοιπόν ασχοληθεί με την Σαμοθράκη αυτομάτως του δημιουργείτε το ερωτηματικό και η περιέργεια να γνωρίσει αυτόν τον τόπο ο οποίος είναι ιδιαίτερος, κι είναι το ισχυρό μας ατού που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον για τη Σαμοθράκη και θα το αυξήσει στο μέλλον. Το αν σήμερα δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί αυτό σε ικανοποιητικό βαθμό, παραμένουμε δηλαδή χαμηλά στους αριθμούς επισκεπτών σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδος, οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε ένα και μοναδικό λόγο. Ότι πρέπει και το σημερινό ανθρωπογενές περιβάλλον αυτού του νησιού να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών. Δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί όλο αυτό το δυναμικό της Σαμοθράκης. Έπρεπε λοιπόν μια σειρά από τοπικές υποδομές της Σαμοθράκης να έχουν λυθεί από χρόνια. Και μιλάω για τα αυτονόητα και να μην είναι ανοιχτά ζητήματα και να μην είναι προβλήματα μεγάλου μεγέθους που ξοδεύουν και πόρους και ενέργεια και χρόνο στην διαχείρισή τους. Όταν λοιπόν αυτά αποκατασταθούν τότε η Σαμοθράκη θα είναι σε θέση να κάνει μεγάλα βήματα.”
Discussion about this post