Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας μίλησε στο xronos.gr και στο ραδιόφωνο Χρονος 87,5 στην Κομοτηνή, στον Δήμο Μπακιρτζάκη για το τι γίνεται στον Έβρο και τα νησιά με τις μεταναστευτικές ροές.
Ως έχουσα στο ανατολικό άκρο της τον Έβρο που αποτελεί το χερσαίο ελληνοτουρκικό σύνορο, η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι το επίκεντρο αυτών των επιχειρήσεων και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm εξηγώντας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη διαχείριση του ζητήματος.
Αρχικά, ο Παναγιώτης Χαρέλας εξήγησε τι συμβαίνει με το λεγόμενο πρόγραμμα «Ασπίδα», το οποίο κατά καιρούς έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις: «να θυμίσω ότι πριν χρόνια είχαμε μια μεγάλη είσοδο μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο την οποία καταφέραμε το 2012 και βάλαμε σε τάξη. Από τότε υπάρχει η λεγόμενη επιχείρηση «Ασπίδα». Καταβάλαμε όλοι μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την διαχείριση όπως έπρεπε τουλάχιστον από την πλευρά του Έβρου. Η επιχείρηση «Ασπίδα» λειτουργεί περισσότερο με κονδύλια της ΕΕ μέσω του Frontex και είναι μια πολυετής προσπάθεια, αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Κάποια στιγμή λοιπόν αδρανοποιήθηκε, είδαμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, τελικώς όμως έστω και την ύστατη στιγμή κατάφερε το αρχηγείο το δικό μας και της ελληνικής αστυνομίας να κρατήσει την δύναμη εκεί».
Αυτό που επισημαίνει ο κος Χαρέλας είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ταυτοποίηση των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα –δηλαδή να διευκρινίζεται αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες- και επίσης να δοθεί έμφαση στις συλλήψεις των διακινητών αυτών των ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι που η ελληνική αστυνομία θεωρεί πολύ σημαντικό, όπως περιγράφει ο κος Χαρέλας: «Αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι πάρα πολλές συλλήψεις των διακινητών γιατί η μεγάλη προσπάθεια είναι και σε αυτό το κομμάτι.
Και στις Σάπες, και στον Ίασμο, στην περιοχή σας γενικότερα και στην Ξάνθη και στην περιοχή της Ροδόπης, ακόμη και στην Καβάλα βλέπουμε τελικά ότι έχουμε πολλές συλλήψεις λαθροδιακινητών. Κυρίως εθνικότητας πακιστανικής, οι οποίοι προσπαθούνε να φτάσουνε μέχρι την περιοχή του Έβρου, να φορτώσουν και να επιστρέψουν προς το εσωτερικό της χώρας να τους μεταφέρουν στα κυκλώματα εκεί για να μπορέσουν να τους περάσουν ενδεχομένως προς την Ευρώπη. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, οι έλεγχοι είναι εντατικοί στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη»
Ο κος Χαρέλας παρατηρεί ακόμη ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων δεν είναι εφικτή στα νησιά γι’ αυτό και τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν διόδους στον Έβρο: «Από τα νησιά είναι δύσκολο να ξεφύγουν. Άρα λοιπόν έχει μια λογική το γεγονός να θέλουν να μπούνε στην ηπειρωτική χώρα από τον Έβρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας και της συνοριακής φύλαξης για να φτάσουν εκεί όπου θέλουν να φτάσουν»
Αυτό που σημειώνει κλείνοντας ο κος Χαρέλας είναι το έργο της φύλαξης των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να γίνεται μόνο με την καλή θέληση των αστυνομικών και των συνοριακών φυλάκων. Χρειάζεται –λέει ο ίδιος- να υπάρξει και η πολιτική βούληση εκείνη, που θα εξοπλίσει την αστυνομία με τα απαραίτητα υλικά ώστε να είναι αποδοτική στο έργο που καλείται να επιτελέσει.
πηγη xronos.gr
Discussion about this post