Το συγκρότημα ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” έκανε την εμφάνισή του κάπου στα 1993 στην Θεσσαλονίκη. Η αρχή είχε γίνει κάπου στα 1990, όταν ο Παύλος Παυλίδης γνωρίζει τον Βασίλη Γκουνταρούλη στο Παρίσι. Ο Παύλος Παυλίδης παλαιότερα, πριν την δημιουργία του γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” ήταν μέλος του ιστορικού συγκροτήματος ”Μωρά Στην Φωτιά” .
Στο Παρίσι ο αδερφός του Βασίλη Γκουνταρούλη, ο Δήμος Γκουνταρούλης, είχε ηχογραφήσει τα τραγούδια που ετοίμαζε τότε ο Παύλος Παυλίδης στα αγγλικά. Ο Παύλος Παυλίδης μετέτρεψε αυτά τα τραγούδια στα Ελληνικά και ήρθε με ένα καινούργιο demo στην Ελλάδα. Οι εταιρίες του εξωτερικού δεν ασχολήθηκαν με το demo του Παύλου. Πέρασε σχεδόν από όλες τις εταιρείες της Αθήνας (και από τη Virgin!), χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε με τον Τάκη Μπάρμπα, φίλο του από το Παρίσι. Ο Τάκης του γνώρισε τον Γιώργο Πεντζίκη, που έχει το studio Magnanimous. Ο Πεντζίκης άκουσε το υλικό, αποφάσισε να το ηχογραφήσει και να κάνει την παραγωγή, με σκοπό να το πουλήσει έτοιμο σε κάποια εταιρεία.
Εκείνη την εποχή είναι που ηχογραφείται ο δίσκος με τον Παύλο Παυλίδη στις κιθάρες και στην φωνή, τον Βασίλη Γκουνταρούλη στο συνθεσάιζερ. Στα τύμπανα ήταν ο Τάκης Μπάρμπας και στο μπάσο ο Κώστας Θεοδώρου. Tα πιο πολλά πλήκτρα έπαιξε ο Γιώργος Πεντζίκης. Το αποτέλεσμα αυτόν των ηχογραφήσεων δεν άρεσε ούτε στον ίδιο τον Παύλο Παυλίδη.
Ο Παύλος Παυλίδης κι ο Βασίλης Γκουνταρούλης αναζητώντας ένα στούντιο για να ηχογραφήσουν ξανά τα τραγούδια του επερχόμενου πρώτου τους δίσκου ”Ξεσσαλονίκη” στα ελληνικά, πέφτουν πάνω στον κιθαρίστα Σταύρο Ρωσσόπουλο. Εκείνος τους ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στούντιο του κι αυτό ήταν η αρχή της δικής τους συνεργασίας.
Ο Κώστας Θεοδώρου δεν ακολούθησε. Τελικά ο Τάκης Μπάρμπας ήρθε και έφερε τον μπασίστα που έπαιζαν μαζί στους Frontera. Ήταν ο Χρήστος Τσαπράζης. Κάπου στο τέλος της άνοιξης του 1993, ο Μπάρμπας έφυγε για να δουλέψει στη Σαντορίνη με κάποιο σχήμα για έξι μήνες. Τότε ήρθε ο Πάνος Τόλιος στα τύμπανα στην θέση του.
Το πρώτο live έγινε στην Καρδίτσα στο ”club Ραστώνη” με το όνομα Brancaleone. Παίξανε σχεδόν όλα τα κομμάτια δυο φορές. Το υλικό ήταν λίγο και δεν έφτανε για live. Είχανε προσθέσει και 3 κομμάτια από τα ”Μωρά Στη Φωτιά” (Κάτω στην πόλη, Το Παυσίπονο και τη διασκευή του Third Uncle). Ο Σταύρος Ρωσσόπουλος έκανε σόλο με τις ώρες, για να καλύψει χρόνο. Μετά από λίγες μέρες, ο Παύλος Παυλίδης αποφάσισε ότι δεν μπορεί άλλο μαζί του. Πρέπει να είχε γίνει και κάποιος καυγάς… Επίσης είχανε παίξει live και στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη φοιτητική εστία. Στην πορεία βρέθηκε το όνομα: ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”. Ήταν ιδέα της Μορφούλας που φιλοξενούσε τότε τον Παύλο.
Τον Δεκέμβριο του 1993 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” με τίτλο ”Ξεσσαλονίκη” από την Ano Kato Records του Γιώργου Τσακαλίδη. Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου και σε cd. Ο δίσκος αυτός θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής μουσικής ροκ σκηνής. Ήταν ο πρώτος δίσκος ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγκροτήματος, ο οποίος έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών του πρώτου δίσκου του γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” ήταν του Παύλου Παυλίδη, εκτός από 4 τραγούδια (όπως αποδείχθηκε μετέπειτα), το ”Αδρεναλίνη”, το ”Ξεσσαλονίκη”, το ”Ερώτηση Κλειδί” και το ”Ο Καβαλάρης του Τρόμου”, τα οποία είχαν γραφεί παλαιότερα από τον Στέλιο (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου, ιδρυτή του γκρουπ ”Μωρά στη Φωτιά”. Το τραγούδι ”Αδρεναλίνη” είχε γραφεί το 1988 (μουσική – στίχοι – τίτλος) από τον Στέλιο (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου και στον δίσκο ”Ξεσσαλονίκη” περιλαμβάνεται με παραλλαγμένους στίχους. Το τραγούδι ”Ξεσσαλονίκη” έχει κάποιος στίχους (το πρώτο τετράστιχο) του Στέλιου (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου από το τραγούδι, ακυκλοφόρητο τότε ”Θεσ(Σαλονίκη)”. Το τραγούδι ”Ερώτηση Κλειδί” η μουσική είναι βασισμένη στο τραγούδι ”Θεσ(Σαλονίκη)” και έχουν προστεθεί άλλοι στίχοι. Τέλος στο τραγούδι ”Ο Καβαλάρης του Τρόμου” η μουσική είναι βασισμένη στο (ακυκλοφόρητο τότε) τραγούδι ”Γυναίκα”.
Ο δίσκος ”Ξεσσαλονίκη” ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 1993 στο Magnanimus Studio στην Θεσσαλονίκη. Ηχολήπτης του δίσκου ”Ξεσσαλονίκη” ήταν ο Χρήστος Χαρμπίλας. Η σύνθεση του συγκροτήματος στον πρώτο αυτό δίσκο του γκρουπ ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Σταύρος Ρωσσόπουλος – Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Συνθεσάιζερ
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Πάνος Τόλιος – Τύμπανα
Σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο υπάρχει και το τραγούδι που τους έκανε γνωστούς σε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Δεν είναι άλλο από το τραγούδι, ”Ο βασιλιάς της σκόνης”.
Αυτή την πρώτη περίοδο το συγκρότημα θα δώσει πολλά live και έτσι το γκρουπ θα δέσει και θα είναι έτοιμο για το επόμενο δισκογραφικό του βήμα.
Στις 25 Μαϊου του 1994 αλλά και την Πέμπτη 30 Μαρτίου του 1995 όπου θα πραγματοποιήσουν ένα επεισοδιακό live, θα βρεθούν να παίζουν στην σκηνή του Μύλου στην Θεσσαλονίκη. Στα συγκεκριμένα live συμμετείχε και ο Γιώργος Τόλιος (ο οποίος ήταν μέλος του γκρουπ Τρύπες και αδερφός του Πάνου) παίζοντας κρουστά. Να αναφέρουμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο ο Παύλος Παυλίδης δούλευε ως ηχολήπτης την περίοδο μόλις είχε γυρίσει από το Παρίσι και μέχρι να κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος με το γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”.
Το 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους δίσκος, με τίτλο ”Πέρα Απ’ Τις Πόλεις Της Ασφάλτου”, από την εταιρεία Virgin. Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου, σε cd αλλά και σε κασσέτα. Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 1994 στο Magnanimus Studio στην Θεσσαλονίκη. Η σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτόν τον δεύτερο δίσκο του γκρουπ ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Συνθεσάιζερ
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Πάνος Τόλιος – Τύμπανα, Κρουστά
Σε αυτόν τον δίσκο υπήρχε η μεγάλη εμπορική επιτυχία “Λιωμένο Παγωτό”, ένα τραγούδι που έγινε ύμνος στις συναυλίες του συγκροτήματος.
Οι δύο πρώτοι δίσκοι του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” είναι αφιερωμένοι στον Νίκο Κάνταρη. Ο Νίκος Κάνταρης φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Γαλλία τον Παύλο Παυλίδη όπου και τον βοήθησε να ηχογραφήσει το υλικό του πρώτου δίσκου του γκρουπ, με ξένους στίχους στο (ερασιτεχνικό) στούντιο του, το Brancaleone studio.
Την χρονιά του 1995 σε δημοψήφισμα που διενεργεί το περιοδικό Ποπ & Ροκ, το γκρουπ Τα Ξύλινα Σπαθιά, ανακηρύσσονται σε καλύτερο συγκρότημα της χρονιάς, παίρνοντας τα σκήπτρα από το συγκρότημα ”Τρύπες” (Δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ).
Το 1996 ο δίσκος ”Πέρα Απ’ Τις Πόλεις Της Ασφάλτου” γίνεται χρυσός και το γκρουπ δίνει συναυλίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και το Νοέμβριο στη Μεγάλη Βρετανία.
Το 1997 κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος, με τίτλο ”Μια ματιά σα βροχή”, από την εταιρεία Virgin. Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου, σε cd αλλά και κασσέτα στις 19 Μαΐου του 1997. Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 1997. Η σύνθεση του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” σε αυτόν τον τρίτο δίσκο τους ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Συνθεσάιζερ
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Πάνος Τόλιος – Τύμπανα, Κρουστά
Ο δίσκος αυτός θα διχάσει τους οπαδούς του συγκροτήματος λόγω της διαφορετικής μουσικής κατεύθυνσης. Σε ψηφοφορία του περιοδικού ”In Rock” ο δίσκος ”Μια ματιά σα βροχή” ψηφίστηκε ως ο καλύτερος δίσκος για την χρονιά του 1997.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ”Μια ματιά σα βροχή”, στην θέση στου Πάνου Τόλιου στα τύμπανα έρχεται ο Τάκης Καννέλος. Ο Πάνος Τόλιος συμμετείχε στους τρεις πρώτους δίσκους του γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”. Μέτα από την πορεία του με το γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” όπου ήταν από την αρχή της πορείας του συμμετείχε στο συγκρότημα ”Μάσκες” (δες εδώ: ΜΑΣΚΕΣ).
Στις 9 Δεκεμβρίου του 1997, έπειτα από πρόσκληση του MTV δίνουν μία συναυλία στο HQ club του Λονδίνου.
Στις 16,17 και 18 Ιανουαρίου του 1998 εμφανίζονται live στο (ιστορικό πλέον) Ρόδον στην Αθήνα. Οι συναυλίες αυτές είναι όλες sold out. Το Μάϊο του 1998 πραγματοποιείται μια ακόμα αλλαγή στη σύνθεση του γκρουπ. Ο Τάκης Κανέλλος, μη μπορώντας να ακολουθήσει το συναυλιακό πρόγραμμα του συγκροτήματος, αποχωρεί και τη θέση του στα τύμπανα παίρνει ο Γιάννης Μήτσης.
Στις 16 Ιουλίου του 1998 εμφανίζονται στο Rockwave Festival. Επίσης στις 16 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους παίζουν live στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ως support συγκρότημα των ”The Rolling Stones” μπροστά σε 80.000 χιλιάδες κόσμου! Οι καλοκαιρινές live εμφανίσεις του γκρουπ θα τελειώσουν με ένα μεγάλο live στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου του 1998.
Στο τέλος αυτής της γεμάτης συναυλιακής χρονιάς για το γκρουπ, θα παίξουνε live στις 18 Νοεμβρίου του 1998 στον συναυλιακό χώρο ”Astoria” στο Λονδίνο.
Τον Φεβρουάριο του 1999 επανακυκλοφόρησε από το περιοδικό Δίφωνο ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο ”Ξεσσαλονίκη”. Ήταν ως ένθετο cd με το τεύχος Νο 41 του περιοδικού.
Τον Ιούνιο του 1999 κυκλοφόρησε το EP, cd single ”Τροφή Για Τα Θηρία”, και πάλι από την εταιρεία Virgin. Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1999 στο Αγροτικόν Studio του Νίκου Παπάζογλου. Η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών ήταν του Παύλου Παυλίδη. Η σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτόν τον δίσκο ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Συνθεσάιζερ, Πλήκτρα
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Γιάννης Μήτσης – Τύμπανα, Κρουστά
Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφόρησε ο τέταρτος μεγάλος δίσκος τους, με τίτλο ”Ένας Κύκλος Στον Αέρα”, από την εταιρεία Virgin. Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 2000 στο Magnanimus Studio στην Θεσσαλονίκη. Ο δίσκος αυτός είναι ο πρώτος δίσκος τους που κυκλοφόρησε μόνο σε μορφή cd. Και σε αυτόν τον δίσκο όλοι οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Παύλου Παυλίδη ενώ την μουσική έχουν γράψει όλοι μαζί. Στο γκρουπ έχει προστεθεί ο Κώστας Παντελής, ως δεύτερη κιθάρα, ο οποίος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος ”Πίσσα Και Πούπουλα” (Δες εδώ: ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ).
Η σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτόν τον δίσκο ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Συνθεσάιζερ, Πλήκτρα
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Γιάννης Μήτσης – Τύμπανα, Κρουστά
Κώστας Παντέλης – Κιθάρες
Ο δίσκος ”Ένας Κύκλος Στον Αέρα” ήταν ο τελευταίος studio δίσκος που κυκλοφόρησε το συγκρότημα ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 θα παίξουν live στην Πάτρα, στα παλιά σφαγεία, μαζί με το συγκρότημα Ενδελέχεια (δες εδώ: ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ).
Το 2003 κυκλοφορεί το ζωντανό ηχογραφημένο άλμπουμ του γκρουπ ”Live” και αφιερώνεται σε όλους αυτούς που ήταν μαζί τους όλα αυτά τα βράδια.
Δεκαπέντε αγαπημένα τραγούδια, τραγουδισμένα από μικρούς και μεγάλους, όλη η δεκάχρονη πορεία τους σε ένα cd. Η μόνη προσθήκη ενός ολοκαίνουριου τραγουδιού, είναι αυτή του Γραντ-Οτέλ. Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε στο Grand Hotel, στο Μπράιτον, όπου τους είχαν καλέσει για συναυλία και είχαν την τύχη να μείνουν 2-3 βράδια. Όταν έφτασαν, ο Παύλος Παυλίδης δεν πίστευε ότι θα μείνουν στο ξενοδοχείο όπου γυρίστηκε η Quadrophenia. Με αφορμή την ατμόσφαιρα που έχει αυτό το μέρος, το κομμάτι σαρκάζει ίσως και πιο διακριτικά απ’ όσο θα ‘πρεπε, αυτό που συμβαίνει εκεί. Του θυμίζει, όπως έχει πει, αυτό που μοιάζει να είναι το πρόσωπο όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Βρετανίας. Απ’ έξω, είναι καταπληκτικό υπερθέαμα να βλέπει κανείς μπροστά στη θάλασσα το Grand hotel, αλλά τα πατώματα του στο εσωτερικό να τρίζουν. Τα πρώτα στιχάκια έτσι κι αλλιώς αυτό λένε: «Οι γλάροι όλη μέρα πετάνε πάνω από πατώματα που τρίζουν». Τα τραγούδια αυτού του δίσκου του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” ηχογραφήθηκαν ζωντανά από τα παρακάτω live:
- στον Μύλο Θεσσαλονίκης στις 23-11-2001
- στο Ανοιχτό θέατρο του Δήμου Συκεών στις 21-09-2001
- στο Ρόδον στις 24-02-2001
- στο Δημοτικό θέατρο Περιστερίου στις 14-09-2001
- στο πάρτυ του Rock FM στον Άλιμο στις 15-09-2001.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” σε αυτόν τον live δίσκο τους ήταν η εξής:
Παύλος Παυλίδης – Φωνή, Κιθάρα
Βασίλης Γκουνταρούλης – Πλήκτρα
Χρήστος Τσαπράζης – Μπάσο
Γιάννης Μήτσης – Τύμπανα, Φωνητικά
Κώστας Παντέλης – Κιθάρα
Νίκος Κυριακόπουλος – Κρουστά, Φωνητικά
Και κάπως έτσι υπογράφτηκε το μουσικό τέλος αυτού του υπέροχου συγκροτήματος που λέγεται ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”.
Το γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” διαλύθηκαν το Δεκέμβριο του 2003 και έτσι έβαλαν τέλος στην 20άχρονη πορεία τους στον χώρο του ελληνικού ροκ, αφήνοντας παρακαταθήκη τέσσερις υπέροχους στούντιο δίσκους και δεκάδες τραγούδια που θα ακούμε και θα τραγουδάμε για πολλά χρόνια ακόμα..
Την 1 Σεπτεμβρίου του 2005 κυκλοφορεί χωρίς να έχει συμβολή κανένα μέλος από Τα Ξύλινα Σπαθιά, το cd ”The Best Of ” από την εταιρεία MINOS-EMI.
Αυτά τα δέκα χρόνια ύπαρξης του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”, από το 1993 μέχρι και το 2003 έχουν συμμετοχή με διάφορα τραγούδια τους σε συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς όπως οι παρακάτω:
- 1998-Ιστορίες Για Ροκάδες, [Ano Kato Records], Συλλογή Δίφωνο 33.
- 1998-Ταξιδιάρα Ψυχή, [Ano Kato Records], ΠΟΠ + ΡΟΚ (Magazine)
- 1999-Φάκελος: Rock, [ΜΒΙ]
- 2001-Ακροβάτες Στο Κενό, [Ano Kato Records], ΠΟΠ + ΡΟΚ (Magazine)
- 2002-40 Χρόνια Rock, [ΜΒΙ]
- 2004-1984 – 2004 20 Χρόνια Ano Kato Records Συλλογή Mε Όλα Τα Ελληνόφωνα Συγκροτήματα, [Ano Kato Records]
- 2007-Ήρθαν… Και Έμειναν, Διαπασών (Magazine)
- 2009-Ροκ Το Ελληνικό, [Minos-EMI], Ελευθεροτυπία
Μετά την διάλυση του τεράστιου αυτού ελληνικού ροκ συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά”, ο Παύλος Παυλίδης (δες εδώ: ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ) συνεχίζει την πορεία του στον χώρο της ελληνικής ροκ σκηνής με το σχήμα του, τους B-Movies όπου έχει κυκλοφορήσει τους παρακάτω δίσκους:
- Αφού λοιπόν ξεχάστηκα (2004)
- Άλλη μια μέρα (2006)
- Live στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου (2008)
- Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει (2010)
- Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί (2013)
- Στον Διπλανό Ουρανό (2015)
- Μια Πυρκαγιά Σ’ Ένα Σπιρτόκουτο (2016)
- Μια Βόλτα (2000)
- Φωτιά Βάζω Στη Πόλη Μου (2005)
O Χρήστος Τσαπράζης συμμετέχει στο συγκρότημα ”Ghost Note Project” (Δες εδώ: GHOST NOTE PROJECT) μαζί με δύο μέλη από το συγκρότημα Τρύπες (Δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ ). Τον Γιώργο Τόλιο και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και δίσκο το 2012 με τίτλο ”Sensomatic”.
Ο Πάνος Τόλιος συνεχίζει να έχει ενεργό συμμετοχή στην ελληνική μουσική παίζοντας ως ντράμερ σε διάφορα live καλλιτεχνών αλλά συμμετέχοντας και σε διάφορα γκρουπ όπως ”Big Sleep”, ”Mikro”, ”Επισκέπτες”, ”Κάθοδος Των Μυρίων”, ”Μανώλης Φάμελλος Και Οι Ποδηλάτες”, ”Μάσκες” και άλλα.
Ο Γιάννης Μήτσης έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους:
- Συνεχές Ωράριον (1997)
- Κι έτσι χωρίς να βιάζομαι (2004)
- Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος (2010)
Ο Νίκος Κυριακόπουλος ο οποίος ήταν ο τελευταίος ντράμερ του γκρουπ ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” (2001-2003), το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του album από την Archangel records ως ”Mad Max”.
Ο Κώστας Παντέλης το 2007 μαζί με τον Φώτη Σιώτα δημιουργούν τους ”Sancho 003”.
Μέχρι στιγμής έχουνε κυκλοφορήσει δύο δίσκους.
- We Buy Gold (2009)
- Muzga (2012)
Ο Σταύρος Ρωσσόπουλος που ήταν στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος και συμμετείχε στον πρώτο δίσκο, το 1997 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τίτλο ”Σταύρος Ρωσσόπουλος και οι Αβά Φτυστοί Μικροί Πιτσιλωτοί Δρυοκολάπτες” και τον δίσκο ”Τρέχα…” το 2006”. Και οι δύο αυτοί δίσκοι κυκλοφόρησαν από την Ano Kato Records. Ο Σταύρος Ρωσσόπουλος έφυγε από την ζωή στις 10 Ιουνίου 2013, ύστερα από την μάχη που έδωσε με την επάρατο νόσο.
Στις αρχές του 2014, 11 σχεδόν χρόνια μετά τη διάλυσή τους, το 2003, η MLK και η ANO KATO RECORDS κυκλοφορούν μία ειδική συλλεκτική έκδοση του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” με τίτλο ”Ξεσσαλονίκη”. Στον δίσκο δεν έχουν συμπεριληφθεί 4 τραγούδια τα οποία είχαν γραφεί (μουσική, κάποιοι στίχοι, τίτλος σε κάποια) από τον Στέλιο Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ από το γκρουπ Μωρά στη Φωτιά, τα οποία ήταν ακυκλοφόρητα τότε. Αυτά είναι το ”Αδρεναλίνη”, το ”Ξεσσαλονίκη”, το ”Ερώτηση Κλειδί” και το ”Ο Καβαλάρης του Τρόμου”. Εαν παρατηρήσει κανείς στο εξώφυλλο δεν υπάρχει ο τίτλος του δίσκου, ”Ξεσσαλονίκη”, που υπήρχε στην αρχική έκδοση λόγο των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια έκδοση σε βαρύ βινύλιο 180 γραμμαρίων, και απευθύνεται στους «ορκισμένους» οπαδούς τους. Η κυκλοφορία είναι σε αυστηρά περιορισμένη έκδοση 500 αριθμημένων βινυλίων. Εγώ έχω τον δίσκο Νο 415.
Εν κατακλείδι το συγκρότημα ”Τα Ξύλινα Σπαθιά” ήταν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα που πέρασε από την ελληνική ροκ σκηνή. Έγιναν πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό και κυκλοφόρησαν μερικούς πολύ αξιόλογους δίσκους. Με σχεδόν 20 χρόνια ενεργού δράσης, κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά ροκ γκρουπ.
Δισκογραφία
ΞΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (1993)
1. Αφού σου το ‘πα
2. Ερώτηση κλειδί
3. Ξεσσαλονίκη
4. Ο καβαλάρης του τρόμου
5. Το νερό που κυλάει
6. Πουλιά Ι
7. Ο βασιλιάς της σκόνης
8. Αδρεναλίνη
9. Τραίνο φάντασμα
10. Σιωπή
11. Πουλιά 2
12. Ρόδες
13. Λόλα
14. Το νερό που κυλάει
ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ (1995)
1. Λιωμένο παγωτό
2. Ρίτα
3. Ο εξορκιστής
4. Ό,τι θες εσύ
5. Φωτιά στο λιμάνι
6. Ατλαντίς
7. Ο Κάιν
8. Μη ρωτάς
9. Οι συμμορίες της ασφάλτου
10. Μη ρωτάς (Remix 2)
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑ ΒΡΟΧΗ (1997)
1.Ρομπότ
2. Το καράβι
3. Ζεστός αέρας
4. Έχεις ξανάρθει εδώ
5. Βροχοποιός
6. Δεν έχει τέλος
7. Ένα παράξενο τραγούδι
8. Στο βράχο
9. Μόνο αυτό
10. Αλλάζει πρόσωπο η θλίψη
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ (1999)
1. Τροφή για τα θηρία
2. Διαστημόπλοια
3. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι
4. Χάθηκα
ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (2000)
1. Η τελευταία φορά
2. Πάρε με μαζί σου
3. Στο νότο
4. Τι περιμένουν
5. Ο ναυαγός
6. Κοιτάζω τα σπίτια
7. Σαν εσένα
8. Πρέπει να έρθεις
9. Χάρτινος ουρανός
10. Οι δαίμονες
ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ LIVE (2003)
1. Ατλαντίς
2. Ρίτα
3. Ένα παράξενο τραγούδι
4. Ρόδες
5. Τι περιμένουν
6. Τα πουλιά
7. Σαν εσένα
8. Γκράντ Οτέλ
9. Στο βράχο
10. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι
11. Δεν έχει τέλος
12. Τραίνο φάντασμα
13. Πάρε με μαζί σου
14. Αδρεναλίνη
15. Κοιτάζω τα σπίτια
1. Λιωμένο παγωτό
2. Ρίτα
3. Φωτιά στο λιμάνι
4. Ατλαντίς
5. Ο βασιλιάς της σκόνης
6. Βροχοποιός
7. Ένα παράξενο τραγούδι
8. Κοιτάζω τα σπίτια
9. Η τελευταία φορά
10. Γκράντ οτέλ [Live]
11. Αδρεναλίνη
12. Πάρε με μαζί σου
13. Αλλάζει πρόσωπα η θλίψη
14. Τροφή για τα θηρία
15. Διαστημόπλοια
16. Σαν εσένα
17. Wooden Swords – Viton Stel [Bonus Track]
ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ (2013)
Α1. Αφού σου το ‘πα
Α2. Ο βασιλιάς της σκόνης
Α3. Το νερό που κυλάει
Α4. Λόλα
Α5. Πουλιά Ι
Β1. Σιωπή
Β2. Τραίνο φάντασμα
Β3. Πουλιά 2
Β4. Ρόδες
Β5. Το νερό που κυλάει
Discussion about this post