Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο αξιωματούχοι, που είχαν ιδωθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο, θα συναντηθούν με φόντο τις διμερείς εντάσεις για σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
«Θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε (την εγκατάσταση) προστατευτικού κιγκλιδώματος, ας το πούμε, γύρω από τη σχέση μας ώστε ο ανταγωνισμός μας να μην εκτραπεί σε σφάλματα κρίσης ή σε αναμέτρηση», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, αρμόδιος για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση θα γίνει καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να έχει συζήτηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Προτού ταξιδέψει το Σάββατο στην Ταϊλάνδη, όπου αναμένεται να συζητήσει ιδίως για την κατάσταση στη Μιανμάρ, ο κ. Μπλίνκεν θα έχει επίσης συνάντηση με τον ινδονήσιο ομόλογό του, όχι όμως με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενημέρωσε αργότερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
«Θα θέλαμε η Ρωσία να μας έδινε έναν λόγο για να οργανώσουμε διμερή συνάντηση», είπε ο κ. Πράις, «όμως από τη Μόσχα δεν βλέπουμε παρά μόνο βαρβαρότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και των Ουκρανών».
Οι συναντήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας, άλλοτε συνεχείς, σχεδόν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονταν ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.
Ο κ. Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 με κινέζους ομολόγους τους στην Αλάσκα. Εκείνη η συνάντηση σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου δημόσια επίδειξη των βαθιών διαφωνιών των δύο κρατών.
Πέρα από το εμπόριο, Κίνα και ΗΠΑ έχουν βγάλει μαχαίρια για την τύχη της Ταϊβάν.
Εξάλλου, Ουάσινγκτον και Πεκίνο αποκλίνουν εντυπωσιακά ως προς την αντίδρασή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί ηγούνται στα δυτικά αντίποινα σε βάρος της Ρωσίας, οι Κινέζοι επιμένουν να διατηρούν στενή σχέση με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Κίνα έχει για παράδειγμα αυξήσει με θεαματικό τρόπο την ποσότητα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει.
Η αντιπαλότητα με τον ασιατικό γίγαντα είναι διακηρυγμένη στρατηγική προτεραιότητα του κ. Μπάιντεν, ο οποίος εναντιώνεται στις φιλοδοξίες του Πεκίνου στην Ασία, στον Ειρηνικό και στον κόσμο ολόκληρο.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post