Σε παρέμβριες ζώνες σε Λάβαρα, Σουφλί και Λαγυνά, οι οποίες αποτελούν σημεία έντονων πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο, ξεναγήθηκαν εχθές μέλη των εταίρων φορέων του Ευρωπαϊκού Έργου FLOOD CBA 2, που συμμετέχουν στο τελικό συνέδριο του εν λόγω Ευρωπαϊκού Έργου, το οποίο διεξάγεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.
Σημειώνεται ότι το Έργο, στοχεύει «στην ενσωμάτωση της Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους στη διαδικασία λήψης απόφασης για την επιλογή των καταλληλότερων και αποτελεσματικότερων Προτύπων Ασφαλείας από Πλημμύρες σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας».
Η ξενάγηση και ενημέρωση έγινε από στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που διοργανώνει το συνέδριο και τον δήμαρχο Σουφλίου, Ευάγγελο Πουλιλιό.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο κ. Πουλιλιός, ο ίδιος ανέπτυξε τις προτάσεις του τοπικού δήμου, τις οποίες έχει κοινοποιήσει εγγράφως στην περιφέρεια ΑΜΘ προ τριμήνου και αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, όπως, η ανύψωση του αναχώματος στην περιοχή των Λαγυνών, προκειμένου να προστατεύεται ο οικισμός από τα νερά του ποταμού Έβρου, κατασκευή αναχωμάτων προστασίας, με σχετικές ολοκληρωμένες μελέτες, αγροτικών ζωνών με δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. σπαράγγι), όπως και η ανάπτυξη αντλιοστασίων σε Λαγυνά, Λάβαρα, Μάνδρα και Σουφλί για την αποφυγή πλημμυρών από «τοπικά νερά», όπως είπε.
Ο δήμαρχος Σουφλίου, αναφέρθηκε επίσης και σεοικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, για το 2014, όπου απαιτήθηκαν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για αποκαταστάσεις και ανακατασκευές, ενώ «με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα», υποστήριξε. Τέλος, βασικό υπαίτιο για τα πλημμυρικά φαινόμενα υπέδειξε τη Βουλγαρία, η οποία όπως είπε «δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για τη διαχείριση των υδάτων στα φράγματά της», τονίζοντας ότι « η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους από τα μέλη της , όπως τα χρηματοδοτεί, έτσι και ζητά τις ευθύνες που τους αναλογούν».
ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συνέντευξη-Σύνταξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου
Discussion about this post