Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιπτώσεις στον Έβρο από την παράνομη καύση φυτικών υπολειμμάτων ορυζώνων στην Τουρκία κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που είχε αποστείλει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και σε όλους τους Ευρωβουλευτές της Ν Δ, όπου ανέλυε τις συνέπειες του προβλήματος (διαβάστε τις επιστολές στο παρακάτω link http://www.dimoschakis.gr/?p=7247)
Ο κ. Ζαγοράκης στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η κακοδιαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Τουρκία, που δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. Επίσης, τονίζει ότι οι κάτοικοι του Έβρου κινδυνεύουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ είναι έκθετοι σε ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα έντομα της περιοχής (αιματοφάγα κουνούπια).
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο κι αν σκοπεύει να λάβει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Αναλυτικά η Ερώτηση
«Ο ποταμός Έβρος αποτελεί σημαντικό υδάτινο πόρο για την βιοποικιλότητα της περιοχής και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πρόσφατα, μετά από αυτοψία του Δήμου Σουφλίου, διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη και μεγάλης έκτασης καύση καλαμιών στους ορυζώνες της τουρκικής όχθης του ποταμού. Η παράνομη αυτή πράξη δημιούργησε αιθαλομίχλη, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την γεωργική καλλιέργεια στο ελληνικό έδαφος. Η κακοδιαχείριση των φυτικών λειμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Τουρκία, που δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι κινδυνεύουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ είναι έκθετοι σε ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα έντομα της περιοχής.
Τέλος, τόσο οι υδροφόροι ορίζοντες που εκβάλουν στο πλούσιο σε αλιευματα Θρακικό Πέλαγος, όσο και η διάβρωση του εδάφους έχουν υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή: Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αποτελεσματικότερη οχύρωση των τοπικών κοινωνιών; Προτίθεται να λάβει κυρώσεις ή προειδοποιητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, λόγω της μόλυνσης που προκαλεί η κακοδιαχείριση της παρέβριας περιοχής που της αναλογεί;».
Discussion about this post