Πέρασαν 12 χρόνια από την τραγωδία του υποκαταστήματος τράπεζας της Marfin στη Σταδίου, όπου κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών. Ένα έγκλημα που στοιχειώνει πολιτικό σύστημα, κρατικές αρχές και δικαιοσύνη, μιας και οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.
12 χρόνια μετά και οι ελληνικές αρχές παρόλο που το έγκλημα έγινε σε ένα σημείο που υπάρχουν δεκάδες κάμερες ασφαλείας, όλως δια μαγείας δεν υπάρχουν (έτσι λένε) καταγεγραμμένα τα άτομα που έβαλαν μπουρλότο στο κτίριο. Πολλές μαρτυρίες, πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά οι έρευνες έχουν τελματώσει και ο φάκελος «έγκλημα Μαρφίν» έχει πιάσει αράχνες στα συρτάρια των κρατικών υπηρεσιών.
Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι επικοινωνιακές δηλώσεις πολιτικών, τα μνημεία και τα λουλούδια δεν αποδίδουν δικαιοσύνη και δεν απαντούν στις απεγνωσμένες κραυγές των θυμάτων που έβλεπαν να φεύγει η ζωή τους, αβοήθητοι.
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά στις 24 Ιουνίου 2010 σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στο γραφείο του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε φάκελο αλληλογραφίας του υπουργού. Αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπασπιστής του ταξίαρχος Γιώργος Βασιλάκης. Πολλοί τότε συνέδεσαν το περιστατικό με την πορεία των ερευνών για τον εμπρησμό της Μαρφίν. Ήταν μήνυμα εκφοβισμού;
Η 5η Μάϊου 2010, είναι μία μέρα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε εμπρησμός σε κεντρική τράπεζα, καθώς έγινε στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Το χρονικό του προμελετημένου εγκλήματος
Ήταν Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, όταν στην Αθήνα είχε διακηρυχθεί γενική απεργία, μιας και λίγες μέρες νωρίτερα [23 Απριλίου] ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό στήριξης , με την ψηφοφορία στη Βουλή να γίνεται στις 6 του μηνός.
Μία μέρα πριν το κέντρο της Αθήνας είχε… παραλύσει από τις απεργίες όλων των κλάδων και υπήρχαν ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Όμως λίγο μετά το μεσημέρι υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος.
Στις 14:00 το μεσημέρι, γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην τράπεζα όπου βρίσκονταν οι υπάλληλοι, αδιαφορώντας για τις κραυγές τους. των εργαζομένων. Η φωτιά εξαπλώνεται αμέσως. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν από τον καπνό και τις φλόγες.
Η Πυροσβεστική διέσωσε πέντε άτομα. Τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Τα τρία θύματα ήταν η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος βρέθηκε κοντά στην μπαλκονόπορτα και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν». Όταν βρέθηκαν είχαν τα στόματά τους ανοιχτά και τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα από τον καπνό. Φαίνεται πως είχαν προσπαθήσει να βγουν από το εσωτερικό του κτιρίου από την πόρτα της ταράτσας, η οποία όμως δεν άνοιγε.
Δυστυχώς το ίδιο το κτήριο δεν επέτρεπε να γίνει κάποια τροποποίηση, μιας και ήταν νεοκλασικό. “Η τράπεζα δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο, οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο και εκεί άρχισαν όλα”.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post