Σε μία συγκινητική ομιλία με αναφορές στη μακραίωνη παρουσία και συνεισφορά των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή ζητώντας τη στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγει ο λαός του.
Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στις 12:00 ώρα Ελλάδας μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.
Κάλεσε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την δική της επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να οργανωθεί καλύτερα η όποια διάσωση μπορεί να γίνει στην Μαριούπολη.
«Η Ουκρανία χρειάζεται και τις κυρώσεις και τα όπλα. Αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και σειρά όπλων, κάτι που οι Δυτικοί μας σύμμαχοι γνωρίζουν καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία, και αν έχουμε τη βοήθεια θα την σώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Ιδιαίτερο σημείο στην παρέμβασή του, η προβολή βίντεο με δύο ομογενείς από τη Μαριούπολη, που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή τους, και κάλεσαν την Ελλάδα να στηρίξει με κάθε τρόπο την ουκρανική αντίσταση.
Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους». «Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν» είπε.
«Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη όπου Ουκρανοί Έλληνες θα ζουν ειρηνικά – Θα κερδίσουμε μαζί» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post