Στον κεντρικό άξονα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ευ. Λαμπάκης, κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Α.Μ.Θ που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ΠΑΜΘ πρέπει να κερδίσει κάποια πράγματα τα οποία έχουμε χάσει επί πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα η Περιφέρειά μας να μένει ακίνητη εν πολλοίς σε πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα επιθυμούμε και τα δεχόμαστε ως υποσχέσεις επί πολλές δεκαετίες».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις λόγω της διάθεσης που διαπιστώνει από πλευράς των μελών της κυβέρνησης που κατ’ επανάληψη έχουν επισκεφθεί την περιοχή.
Ειδικότερα, τόνισε πως «είναι πολύ σοβαρό να μη γίνουν ποτέ τα χρυσορυχεία στην Αλεξανδρούπολη και στις Σάππες και να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ εξόρυξη ως αναπτυξιακή προοπτική του λιγνίτη». Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης «του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλες τις συνδέσεις και ηλεκτροκίνηση με υψηλές ταχύτητες Αλεξανδρούπολης-Κωνσταντινούπολης», στη νέα γέφυρα στους Κήπους που πρέπει να είναι και σιδηροδρομική, στο σιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολη-Ελσίνκι που θα πρέπει να επανέλθει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και στον άξονας Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς που πρέπει να επιταχυνθεί, σημειώνοντας πως είναι εξαγγελία πολλών κυβερνήσεων από το 2013.
Ο κ. Λαμπάκης μίλησε και για επιμέρους μικρά τμήματα που χρήζουν παρεμβάσεων, όπως η σύνδεση του λιμένα της Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, η σύνδεση Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες-Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη, που έχει συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, η κατασκευή νέου οδικού άξονα Καβάλας-Δράμας-Σέρρες. Ειδική μνεία έκανε και στα δύο λιμάνια, «εκ των οποίων το ένα μένει ενεργό σ’ ένα καλό βαθμό όμως χρειάζεται μία γρήγορη αναβάθμιση. Της Αλεξανδρούπολης μένει σ’ ένα διαχειριστικό τοπικό ρόλο επί πάρα πολλά χρόνια, ενώ πάρα πολλές κυβερνήσεις έριξαν δισεκατομμύρια δραχμές και εκατομμύρια ευρώ. Η ένωση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και τ’ άλλα τέσσερα λιμάνια μη εξαιρουμένης της Καβάλας και προς τη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να επιταχυνθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους αγωγούς, ο κ. Λαμπάκης είπε πως «πρέπει να προχωρήσουμε τους αγωγούς όχι μόνο τον TAP αλλά και τον LNG, γιατί είναι μονόδρομος να γίνει γρήγορα ο δεύτερος γιατί μάλλον θα σημάνει και την ενεργοποίηση των διαγωνισμών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (εμπορευματικό, εμπορικό και μαρίνα) και βέβαια αυτά μέσα από μια ηλεκτροκίνηση που ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό», ενώ επανέλαβε και το αίτημα ίδρυσης λιμενικής ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
Τελειώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και στον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. «Δεν φοβόμαστε, όπως νομίζουν κάποιοι εδώ στη Θράκη και δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική. Χρειάζεται κάποια στιγμή οι ντόπιες φωνές εδώ στη Θράκη να σηκώσουν το ανάστημά τους και να πουν ότι δεν φοβόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε κανέναν εξωτερικό κίνδυνο απ’ όπου κι αν προέρχεται». Σημείωσε πως «είναι κοινή γνώση όσων ζουν στη Θράκη ότι υπάρχουν δυνάμεις συνδεδεμένες με την ‘Αγκυρα, οι οποίες συνδέονται μέσα από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας όσον αφορά τις ενέργειές του. Έχει ξεφύγει πάρα πολύ και είναι καιρός πια κάποια στιγμή να επέμβει το επίσημο ελληνικό κράτος και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι Έλληνες μουσουλμάνοι, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο ειρηνικότατο συμβίωσης, στην οικονομία, την κοινωνικότητα και τον πολιτισμό, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ήρεμοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, χωρίς να υφίσταται, ο αποδεδειγμένος απολύτως εκβιασμός των Ελλήνων μουσουλμάνων και η λαθεμένη ομογενοποίηση ως προς την τουρκική καταγωγή, μουσουλμανικών, θρησκευτικών μειονοτήτων. Δεν υπάρχει μία μειονότητα, υπάρχουν και οι Ρομά, υπάρχουν και οι Αθίγγανοι, υπάρχουν και οι Πομάκοι».
Τέλος, ανέφερε ότι «με βεβαιότητα οι συμπολίτες μας Έλληνες και μουσουλμάνοι συνυπογράφουν τα λεγόμενά μου και τα λέω με ένταση σ’ αυτές τις “δυνάμεις” που ζουν μέσα στη Θράκη και συνεργάζονται απολύτως συνδεδεμένα με την ‘Αγκυρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να δεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Discussion about this post