Νέα σύγκρουση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της Meta να «απειλήσει» ότι θα κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.
Όλα αυτά προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση της Meta, την προηγούμενη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου. Στην πολυσέλιδη έκθεση, και συγκεκριμένα στη σελίδα 36 – από τις 134 – αναγράφεται ότι το Facebook και το Instagram πιθανώς να σταματήσουν στην Ευρώπη εάν η Meta δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών στους διακομιστές της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβεται μία παλαιότερη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην ομάδα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των Βρυξελλών που σχετίζονται με τα δεδομένα των χρηστών. Ο όμιλος επιρρίπτει τις ευθύνες στην αλλαγή των κανονισμών από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τα νομοθετικά όργανα, που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, που μπορούν να έχουν συνέπειες στις «κρίσιμες λειτουργίες» της εταιρείας του, όπως αναφέρει ο Ζούκερμπεργκ. Η Meta επισημαίνει μία απόφαση που είχε ληφθεί το 2020 από το το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την «Ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής».
Το βασικό ζήτημα της Meta είναι οι διατλαντικές μεταφορές των δεδομένων, οι οποίες γίνονται πολύ δύσκολα λόγω της παραπάνω ασπίδας προστασίας. Μάλιστα, οι τρέχουσες συμφωνίες περί διευκόλυνσης των μεταφορών ελέγχονται αυστηρώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δήλωση της Meta
Όσον αφορά την αποχώρηση του Facebook και του Instagram από την Ευρώπη, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Meta απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται κάνοντας την εξής τοποθέτηση: «Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες».
«Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας», συμπληρώνει η Meta.
«Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις» αναφέρει εν τέλει.
Την απόφαση μένει να πάρει η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, όπου αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πηγή: Youfly.com
Discussion about this post