Καθολικό testing ετοιμάζει η κυβέρνηση σε όλους -ανεξαιρέτως- τους πολίτες της χώρας, προκειμένου να υπάρξει μια σαφής επιδημιολογική εικόνα ενόψει των εορτών. Ο έλεγχος θα αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιμένοντας «πως δεν υπάρχουν σκέψεις υποβολής περιορισμών που παραπέμπουν σε lockdown». Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον τώρα, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε με σιγουριά την άποψη πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα απασχολήσει έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα έχει πλήρως επικρατήσει σε επιδημιολογικό επίπεδο. Για την αντιμετώπιση αυτής της επερχόμενης κατάστασης εξετάζονται διάφορα έκτακτα σχέδια, είπε ο Θάνος Πλεύρης, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.
Όλα αυτά λέγονται τη στιγμή που, στη κεντρική Ευρώπη, η μια χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να επιβάλλουν σκληρά μέτρα και περιορισμούς, ενώ όπως στην Ολλανδία φερ’ ειπείν, επιλέγεται και πάλι η κλασική λύση της εφαρμογής καθολικού lockdown. Η δυναμική της παραλλαγής Όμικρον είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αν και μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι επιστημονικοί κύκλοι, οι οποίοι ασχολούνται παγκοσμίως με την Όμικρον, καταλήγουν πως η νοσηρότητα αυτής της μετάλλαξης είναι ενδεχομένως μικρότερη από εκείνη της Δέλτα, η οποία είχε επικρατήσει παγκοσμίως το 2021.
Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει βραχυπρόθεσμο στόχο την καθυστέρηση της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον. Είναι προφανές πως οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Μαξίμου έχουν καταστήσει σαφές πως η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει και στην Ελλάδα και μάλιστα με την αλλαγή του χρόνου. Όλα αυτά σημαίνουν πως η κυβέρνηση «παίζει» με τις ημερομηνίες και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις, καθυστερώντας τις όποιες κρίσιμες αποφάσεις, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να περάσουν τις γιορτές σε ένα σχετικά πιο «χαλαρό» περιβάλλον, δηλαδή με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς. Αυτό είναι ένα στοίχημα που μένει να αποδειχτεί αν και κατά πόσο θα κερδηθεί από την κυβέρνηση, δεδομένης της ταχύτατης και όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, ανεξέλεγκτης επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.
Β. Παπαευαγγέλου: Γιορτές υπό τη σκιά της «Όμικρον»
Η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό είπε ότι θα κάνουμε γιορτές υπό τη σκιά της «Όμικρον». Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και κάλεσε τους γονείς να κάνουν χρήση self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφθούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.
Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των περιστατικών πλέον στη Βρετανία αφορούν την παραλλαγή «Όμικρον». Η ίδια είπε ότι τα περιστατικά της «Όμικρον» στη χώρα μας «είναι πολύ περισσότερα (από αυτά που ανακοινώνονται) σίγουρα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε».
Η «Όμικρον» φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το ότι έχουν νοσήσει δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι.
Η ίδια εξήγησε πως η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για την «Όμικρον» είναι πρόωρα. «Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η «Όμικρον» μένει να απαντηθεί, όπως και το ερώτημα σε τι ποσοστό μάς προστατεύει ο εμβολιασμός από την «Όμικρον».
Ωστόσο, διευκρίνισε πως μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση, αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.
Μιλώντας για τους εφήβους, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ’ όσο περιμέναμε».
Γκ. Μαγιορκίνης: Ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων λόγω «Όμικρον»
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος «Όμικρον» έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ίδια ενημέρωση.
«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε τη δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η έλευση του στελέχους «Όμικρον» αναμένεται να δημιουργήσει μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων.
Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Παρά τα ποσοστά εμβολιασμού, η μετάλλαξη «Όμικρον», που ανησυχεί τους ειδικούς, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για άρση των περιορισμών. Αντιθέτως, χώρες με ισχυρή οικονομία όπως η Γερμανία προχωρούν σε αυστηρά μέτρα εν όψει της περιόδου των γιορτών προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση των περιστατικών μόλυνσης.
Ήδη ο υπουργός Υγείας και πρώην καθηγητής της Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για ένα νέο «μαζικό κύμα» που συνδέεται με τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί, σε μια περίοδο όπου πλήττεται από σημαντική αύξηση των περιστατικών.
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει με αυτή τη μορφή· ακόμη και μια λίγο πιο ήπια εξέλιξη (σ.σ.: της νόσου) δεν θα αλλάξει τα πράγματα (…)», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόβερο, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.
Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις
Επιπλέον μέτρα λαμβάνουν και στη Γαλλία, καθώς ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, με τους ειδικούς να προτείνουν στους πολίτες μικρό αριθμό συναθροίσεων, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα.
«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία και εκτιμάται ότι θα είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 2022 στη Γαλλία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη χώρα και γι’ αυτό λαμβάνουν αυστηρά μέτρα.
Σε καραντίνα όσοι φτάνουν από τη Βρετανία στη Γερμανία
Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισαγάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.
Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.
«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.
Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων, και την Παρασκευή τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 90.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι μολύνεις αυξήθηκαν απότομα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να μειώνονται αργά, και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 50.968 νέα περιστατικά.
Αυστηρό lockdown για τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία
Υπό το φόβο της παραλλαγής Όμικρον, και η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε από τα ξημερώματα της Κυριακής σε αυστηρό lockdown το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2022. Όπως μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων.
Οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κυβέρνηση το Σάββατο 18/12 πρότειναν τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον». «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα», εξήγησε ο ίδιος.
Μίνι lockdown στη Δανία
Η Δανία επέβαλε πριν από λίγες ημέρες νέους περιορισμούς, με σκοπό τον αποτροπή της ταχείας διασποράς της Covid-19, περιλαμβανομένης και της παραλλαγής «Όμικρον».
Γι’ αυτό τον λόγο τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν από τη 15η Δεκεμβρίου και από την 17η Δεκεμβρίου έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια. Επιπλέον, οι Δανοί ενθαρρύνονται να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τις κοινωνικές τους συναθροίσεις, όπως τα χριστουγεννιάτικα πάρτι.
«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Για αυτό ακριβώς προσθέτουμε κάποιες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένες διακοπές» και διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post