Η Άγκυρα διοργανώνει την τρίτη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Αφρικής, ποντάροντας να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα της κατάρρευσης και της πολιτικής αμφισβήτησης στο εσωτερικό. Η αφρικανική ήπειρος είναι μια σανίδα σωτηρίας για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ψευτοσουλτάνου, που δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί.
Η αναβίωση του παντουρκισμού με την στρατιωτική παρουσία στην Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και στην Αφρική, προσκρούει στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και πλέον είναι υπό πολιτική αμφισβήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Η εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού ως μοχλού εκβιασμού της Ευρωπαικής Ένωσης δεν απέφερε για τον παρανοϊκό σουλτάνο τα αναμενόμενα. Ούτε οι μονομερείς επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας κια της Κύπρου.
Για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία, αλλά και με αυξανόμενη την διπλωματική απομόνωση με το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, η Αφρική αποτελεί μια πηγή διεξόδου και γεωπολιτικής επιρροής.
Στο πνεύμα της εμβάθυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της Αφρικής, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους εταίρους του στην Κωνσταντινούπολη για την τρίτη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Αφρικής. Πέρα από τον Ερντογάν και τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, οι ομιλητές θα περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) Φέλιξ Τσισεκέντι και τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) Μούσα Φακί Μαχαμάτ. Θα είναι επίσης παρόντες εκπρόσωποι από τη νέα Γραμματεία της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA).
Οι αριθμοί δείχνουν πως η διεύσδυση της Τουρκίας είναι σημαντική. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής είναι τεράστιος, όπως είπε στην DW ο οικονομολόγος Γκιουβέν Σακ του Τουρκικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (TEPAV). «Το σύνολο όλων των έργων που έχουν ολοκληρωθεί στην ήπειρο μέχρι σήμερα είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια (62 δισεκατομμύρια ευρώ). Το 2020, λέει ο Sak, οι τουρκικές εξαγωγές στην Αφρική ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η ηπειρωτική Αφρική έχει τον νεότερο πληθυσμό στον κόσμο και επίσης την ταχύτερη πληθυσμιακή της αύξηση». Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο πληθυσμός της Αφρικής θα έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί έως το 2100, φτάνοντας σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια. Ο Sak βλέπει τις διευρυμένες σχέσεις ως φυσικό αποτέλεσμα επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς των αστικών υποδομών, της εφοδιαστικής, της ενέργειας και των κατασκευών: «Το γεγονός ότι η Αφρική είναι εξαιρετικά πλούσια —τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας— προσφέρει ευκαιρίες για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά», σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
Στρατιωτική συνεργασία
Οι δεσμοί ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και της αφρικανικής ηπείρου έχουν επίσης αποκτήσει τεράστια επιρροή από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2014. Η Σομαλία, η πόρτα της Τουρκίας προς την υποσαχάρια Αφρική, είναι ο τόπος της TURKSOM – της μεγαλύτερης υπερπόντιας στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας – από το 2017.
Ως εκ τούτου, είναι λογικό οι εξαγωγές όπλων να είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές εξαγωγές όπλων και αεροναυπηγικής στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, εκτινάχθηκαν από περίπου 235.000 δολάρια τον Ιανουάριο σε σχεδόν 94,6 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων. Οι πωλήσεις στην Αγκόλα, το Τσαντ και το Μαρόκο παρουσίασαν παρόμοια άλματα.
Ένα από τα είδη με τις περισσότερες πωλήσεις στην Τουρκία είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης και επιτήρησης Bayraktar TB2. Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκρούσεις και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι το Μαρόκο και η Τυνησία παρέλαβαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός άλλων αφρικανικών χωρών έχουν εκφράσει επίσης ενδιαφέρον .
Πηγή πληρ. DW.COM
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post