Η εκλογή Ανδρουλάκη βάζει στο πολιτικό παιχνίδι μια νέα πολιτική φιγούρα, που φιλοδοξεί να ανατρέψει το δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε τροχιά εξουσίας. Η καθαρή νίκη του με το επιβλητικό ποσοστό του 68% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου τον καθιστά αδιαμφισβήτητο νικητή και κυρίαρχο στο εσωτερικό του κόμματος.
Η συμμετοχή των 206.000 ψηφοφόρων στη χθεσινή ψηφοφορία, σε συνδυασμό με τους 270.000 της πρώτης Κυριακής, δείχνει ότι ο νέος αρχηγός νομιμοποιήθηκε από μια ισχυρή βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων του που έσπευσαν να τον συγχαρούν και να δηλώσουν κομματική συνέπεια. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί και στην πράξη και όταν δεν θα είναι νωπή η εκλογή και θα τεθούν σημαντικά πολιτικά και εσωκομματικά θέματα.
Η εκλογή Ανδρουλάκη έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να δείξει πως δεν θα είναι ένας διαχειριστής ισορροπιών αλλά θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης και θα διευρύνει την παράταξη στην κοινωνία. Πολλοί κάνουν λόγο για μια νέα ευκαιρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να έχει δημοσκοπικά κέρδη. Είναι ένα στοίχημα διότι την επόμενη ημέρα η Χαρ. Τρικούπη δεν θα είναι χωρίς σύννεφα.
Τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα είναι πολλά. Το πρώτο είναι να κάνει πράξη το τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία», που το έχει θέσει ως μια βασική πολιτική συνιστώσα της επόμενης μέρας, σε συνδυασμό με την δυναμική της καθαρής νίκης που τον καθιστά αδιαμφισβήτητο αρχηγό. Εδώ όμως έχει και ένα σημαντικό πρόβλημα να υπερκεράσει, την απουσία του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που θα τον αναγκάσει να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός κοινοβουλευτικού κάδρου σε σημαντικές πολιτικές στιγμές. Θα μπορέσει το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει να δώσει το πολιτικό στίγμα που επιθυμεί;
Το δεύτερο στοίχημα είναι να κινηθεί ώστε να επαναφέρει τους ψηφοφόρους εκείνους που είτε «λοξοκοίταξαν» ή κινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΝΔ. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να δείξει πως δεν είναι ένας κομπάρσος αλλά να δώσει την ελπίδα δημιουργίας πόλου εξουσίας. Μην ξεχνάμε πως σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακομίσει πληθώρα πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Εδώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και πιθανές διαφοροποιήσεις στελεχών του, που θα ήθελαν μια στήριξη των κυβερνητικών επιλογών και που καλοβλέπουν μια σχέση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Στην αντίπερα όχθη θα έχει να αντιμετωπίσει το ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο συγγενής πολιτικά χώρος και έχει καταφέρει να πάρει σημαντικές δυνάμεις από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και που στρατηγικά δεν θα επιθυμούσε την ενδυνάμωση της Χαριλάου Τρικούπη, μιας και «ψαρεύουν¨ πολιτικά στα ίδια νερά.
Βέβαια υπάρχουν και αρκετά ερωτήματα που δημιουργούνται. Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος; Ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών; Θα επιστρέψουν παλιά στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α.; Πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου;
Οι πληροφορίες λένε ότι θα επιδιώξει την επιστροφή στελεχών που θα βοηθήσουν στο να μεγαλώσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ θα επιχειρήσει την ένταξη στελεχών από άλλους χώρους και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, στη «μάχη» επανατοποθέτησης του κόμματός του και της παράταξης που εκπροσωπεί στο κέντρο του πολιτικού συστήματος.
Για ονόματα είναι ακόμα νωρίς, αλλά όσον αφορά στον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, παίζουν ονόματα όπως του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Κατρίνη, ενώ δυνατά παίζει και το όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που είναι στη σφαίρα επιρροής του Ανδρέα Λοβέρδου.
Στα πλαίσια της ανανέωσης ακούγεται πως με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος που τοποθετείται την Άνοιξη του 2022 θα επιχειρήσει την αλλαγή του ονόματος, θέλοντας να δώσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα με σημείο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ. Στις προθέσεις του είναι να ανανεώσει τον κομματικό μηχανισμό ενεργοποιώντας τις εσωκομματικές διαδικασίες θέλοντας έτσι να οδηγηθεί το κόμμα στο συνέδριο με τα νέα δεδομένα.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post