Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει είτε ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ, θυμάμαι και τα λόγια του πατέρα μου “Θα κάτσεις να δεις κάτι που είναι καθαρά για τον άντρα?”… Αυτό με ώθησε και όσο μεγάλωνα εμφυτευόταν μέσα μου η ιδέα να ασχοληθώ με τον χώρο αυτό, κι αυτό γιατί πίστευα στην ισότητα των δύο φύλων!
Αν και η δημοσιογραφία θεωρείται ακόμη ανδρικός τομέας, όπως δείχνουν διεθνείς συγκριτικοί αριθμοί, η μερίδα των γυναικών έχει αυξηθεί ελαφρώς και διαφέρει μεταξύ 17% και 35% ανά χώρα. Σύμφωνα με τον Lünenborg, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο αθλητικό τμήμα των ημερησίων εφημερίδων εργάζονταν μόνο 5-10% γυναίκες δημοσιογράφοι. Στις ιταλικές εφημερίδες οι γυναίκες δημοσιογράφοι άγγιζαν το 4,4%, στις γερμανικές το 8,5% και στις ισπανικές το 9,8%. Στην Αυστρία η μερίδα των γυναικών την ίδια περίοδο άγγιζε το 1%, ενώ έφτασε μετά από μία δεκαετία το 3%.
Η φεμινιστική δημοσιογραφική έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται μία σειρά παραγόντων προκειμένου να γίνει πιο ευαίσθητη η ανταπόκριση όσον αφορά το φύλο. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει διάθεση για αλλαγή στον τρόπο σκέψης των αθλητικών συντακτών, ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής, επί παραδείγματι σε σχέση με την επιλογή εικόνας. Όσο δε λαμβάνει χώρα διαδικασία αλλαγής θα επιλέγονται εικόνες με σεξιστικά κριτήρια. Το ζήτημα λοιπόν δεν έχει να κάνει με το φύλο στη δημοσιογραφία, αλλά με τις γενικότερες σεξιστικές αναπαραστάσεις.
“Και ποιος δεν έχει ακούσει το παλιό αστείο (;) πως πρέπει να αποφεύγεις να βλέπεις μπάλα με γυναίκες γιατί πρέπει να τους εξηγείς συνέχεια τι είναι το offside; Μέσα από αυτό δεν υπονοείται απλά ότι οι γυναίκες στο σύνολό τους αδιαφορούν τόσο για τον αθλητισμό ώστε δε γνωρίζουν τους κανόνες, αλλά ακόμη χειρότερα ότι δεν έχουν τη νοητική δυνατότητα να συλλάβουν τους κανόνες αυτούς!”
Φυσικά. Σύμφωνα με τα αθλητικά μέσα, η θέση της γυναίκας δεν είναι ούτε στο γήπεδο, ούτε στην προπόνηση, ούτε καν στον καναπέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Πού είναι; Μαντέψτε…Στο σπίτι. Και εκεί έχει βασικά δύο επιλογές. Είτε να μαγειρέψει είτε να πλύνει. Εκτός σπιτιού λειτουργεί μόνο διακοσμητικά.
Μήπως όμως έφτασε ο καιρός να ανατραπούν όλα τα δεδομένα.?
Στις μέρες μας όλο και πιο πολλές γυναίκες μπαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου είτε ως θεατές είναι ως ενεργά μέλη! Το ποδόσφαιρο είναι μια φιλοσοφία ζωής, οι άντρες είναι φύσει πιο ευνοημένοι αφού από 1,5 έτους ασχολούνται με μία μπάλα. Ωστόσο σταδιακά μαθαίνεται και όσο δουλεύεις και παρακολουθείς τις εξελίξεις, τελικά κερδίζεις τον σεβασμό σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Ένα εντυπωσιακό παρουσιαστικό δεν αρκεί για να ανταπεξέλθεις δημοσιογραφικά και να έχεις πορεία στο χρόνο.
Οι γυναίκες θέλουν, επιδιώκουν και καταφέρνουν να διακριθούν στο ποδόσφαιρο,σε κάθε τομέα του (αθλήτριες, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι), ενώ η είσοδός τους στο χώρο γίνεται ολοένα και πιο εύκολα αποδεκτή από τον ανδρικό πληθυσμό… Keep Going στις γυναίκες που θέλουν να εξελίσσονται !
Discussion about this post