Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στην Αυστρία για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο κατά των κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, κυρίως για τον εμβολιασμό που θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Συλλήψεις έγιναν για τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία που κατέγραψε “περισσότερους από 40.000” διαδηλωτές στη Βιέννη, έπειτα από αρκετές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν “πυροτεχνικούς μηχανισμούς” στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση σπρέι πιπεριού και μια αντιδιαδήλωση στην οποία μετείχαν 1.500 άτομα.
Η Αυστρία επέβαλε από τις 22 Νοεμβρίου νέα μερική καραντίνα, που θα ισχύει έως τις 11 Δεκεμβρίου, και είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, από 1ης Φεβρουαρίου.
Μέτρα που η κυβέρνηση υπερασπίστηκε επικαλούμενη ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων Covid-19 που θέτει υπό πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων καθώς και το ποσοστό εμβολιασμού 67%, που είναι από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη.
Από την έναρξη της νέας καραντίνας, ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων επιβραδύνθηκε, περνώντας από τα 13.000 ημερησίως σε κάτω από 10.000, χωρίς το μέτρο να έχει εξασφαλίσει ομόφωνη στήριξη.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά ταξίδεψαν και διέσχισαν όλη την Αυστρία για να διαδηλώσουν στη Βιέννη αυτό το Σάββατο.
Η εχθρότητα προς την μερική καραντίνα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών/Πράσινων για “δικτατορία”.
Ακροδεξιοί του “Κινήματος για τη διατήρηση της ταυτότητας” ήταν μεταξύ των διαδηλωτών σήμερα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο νέος επικεφαλής της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού Ομάρ Πίρχνερ τόνισε ότι μερικοί πολέμιοι των μέτρων κατά του κορονοϊού αποτελούν “αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για εμάς”.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post