Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική. Μάλιστα, Βρετανοί υγειονομικοί θεωρούν την αφρικανική μετάλλαξη την πιο ανησυχητική που έχουν δει, καθώς έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα.
Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.529 ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα και φέρει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους. Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.
Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός – τρία στην Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ – είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Οι μεταλλάξεις είναι οι: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F.
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να αξιολογήσει τα δεδομένα. Προς το παρόν, ωστόσο, ο ΠΟΥ έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση «variant under monitoring», η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος «variants of interest», και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern».
Στην τελευταία ομάδα ανήκει το στέλεχος Δέλτα.
Να σημειωθεί ότι ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε λεπτομέρειες για τη νέα παραλλαγή, σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη αυτή θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητική».
Παράλληλα, ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής Συστημάτων Υπολογιστικής Βιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL , σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Science Media Centre, επεσήμανε ότι η νέα μετάλλαξη πιθανόν να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας “χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατασταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν έχει λάβει θεραπεία”.
Ανησυχία στη Βρετανία: Στην «κόκκινη λίστα» έξι αφρικανικές χώρες
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.
«Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός, ενώ η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.
Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.
Έτσι, αποφασίστηκε έξι αφρικανικές χώρες να προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» της Αγγλίας. Όπως υπογράμμισε ο Σατζίντ Τζάβιντ «από το μεσημέρι της Παρασκευής, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα».
Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.
Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post