Τις βασικές πτυχές του πορίσματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, ανέδειξε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων.
Η κα Γκαρά έκανε λόγο για ένα πόρισμα, από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο οποίο με «όχημα» την οικονομία της γνώσης, την έξυπνη εξειδίκευση, την κυκλική οικονομία, τη μεταποίηση, τη γεωργία, αποτυπώνεται μια αναπτυξιακή στρατηγική μακράς πνοής, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα καταστήσει τη Θράκη ελκυστικό προορισμό τόσο για κατοίκηση όσο και για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Έκανε ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του εμπορικού του χαρακτήρα, των υποδομών και των δραστηριοτήτων σε αυτό, με το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, και όχι της πλήρους ιδιωτικοποίησης, καθώς και την ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα και τους μεγάλους άξονες μεταφοράς.
Αναφέρθηκε σε εμβληματικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως η δημιουργία τεχνολογικού campus στο Δημοκρίτειο, η δημιουργία δομής στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία οργανισμού ανάπτυξης της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη με έδρα τη Θράκη, η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία θεματικού πάρκου και «campus νεολαίας» στο τριεθνές του Βορείου Έβρου, ή τα προγράμματα επιδότησης για απόκτηση α΄ κατοικίας σε δήμους και περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος.
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης του brand name «Θράκη» σε προϊόντα και δράσεις, με την αξιοποίηση και μετατροπή της διασυνοριακότητας και της πολυπολιτισμικότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, με την παράλληλη ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.
Προτεραιότητες, επίσης, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελούν η αναβάθμιση της Θράκης σε σύγχρονο ενεργειακό κόμβο διεθνούς εμβέλειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των μεταφορών, η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα (ανάπτυξη της υπαίθρου, αναδιάρθρωση γεωργικής καλλιέργειας, εφαρμογή προγραμμάτων ψηφιακής γεωργίας, επιτάχυνση αναδασμών, ανόρθωση κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, σηροτροφίας και παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί κλπ), η δημογραφική ανασυγκρότηση της Θράκης με τη βελτίωση της καθημερινότητας στην περιοχή, την εξάλειψη φαινομένων περιθωριοποίησης και φτώχειας, την προώθηση πολιτικών για την κοινωνική συνοχή.
Διευκρίνισε, επίσης, πως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι θετική η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, θα πρέπει όμως να αποκλείονται καταστροφικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη και η μεταλλουργία χρυσού, που απειλούν το περιβάλλον και την αναπτυξιακή φυσιογνωμία συνολικά της περιοχής.
Κλείνοντας η κα Γκαρά σημείωσε πως το πόρισμα που κατέθεσε η ΝΔ προωθεί λανθασμένες πολιτικές και λογικές του παρελθόντος που στοίχισαν στη Θράκη, οδηγεί στη διαιώνιση των περιφερειακών ανισοτήτων, δεν περιγράφει μία συγκεκριμένη στρατηγική.
Discussion about this post