Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επέκρινε σήμερα νόμο της κυβέρνησης της Τουρκίας, ο οποίος επιβάλλει ποινή στους πολίτες που θίγουν «την εικόνα» του αρχηγού του κράτους.
Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, η «παροχή αυξημένης προστασίας με ειδικό νόμο κατά της προσβολής» είναι ένα προνόμιο του αρχηγού του κράτους που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ενημέρωση και στην έκφραση γνώμης.
Τι συνέβη στη Τουρκία και προκάλεσε τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;
Στην έδρα του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο απευθύνθηκε ένας 30χρονος σήμερα Τούρκος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 μηνών και 20 ημερών με αναστολή, επειδή πριν από μερικά χρόνια είχε δημοσιεύσει δύο γελοιογραφίες στο Facebook με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η μια εικόνα τον παρουσίαζε με γυναικεία ενδυμασία να φιλάει τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο ίδιος είχε προφυλακιστεί για δύο μήνες και δύο ημέρες.
Μια «τέτοια τιμωρία παράγει αναπόφευκτα αποτρεπτικό αποτέλεσμα όσον αφορά στη βούληση του ενδιαφερόμενου να εκφραστεί πάνω σε θέματα που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος» τονίζει το ΕΔΔΑ. Επισημαίνει ακόμη ότι «τίποτε στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει», αναφερόμενο στην κράτηση και την ποινή, τις οποίες χαρακτήρισε ως «δυσανάλογες».
Ποια δικαιώματα καταπατά η Τουρκία με τον νόμο αυτόν
«Μια αυξημένη προστασία από την προσβολή με ειδικό νόμο» δεν είναι «κατ’ αρχήν σύμφωνη με το πνεύμα της Ευρωπαϊκή Σύμβασης» υπογράμμισε το ΕΔΔΑ όσον αφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το δικαστήριο τόνισε ότι «το συμφέρον ενός κράτους να προστατεύει τη φήμη του αρχηγού του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παροχή σ’ αυτόν τον τελευταίο ενός προνομίου ή μιας ειδικής προστασίας έναντι του δικαιώματος στην ενημέρωση και στην έκφραση απόψεων γι’ αυτό».
Όπως επισήμανε το ΕΔΔΑ, η ποινή για τον 30χρονο προέκυψε από την εφαρμογή του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο τιμωρεί όποιο άτομο «προσβάλλει την εικόνα» του αρχηγού του κράτους.
Ποιο ήταν το αίτημα του ΕΔΔΑ στην Τουρκία ως προς το δίκαιό της;
Το ΕΔΔΑ προέτρεψε την Τουρκία να αναθεωρήσει ως προς το άρθρο 10 της Σύμβασης, το οποίο και παραβίασε η Τουρκία στην περίπτωση του νεαρού Τούρκου. «Μια αυξημένη προστασία του αρχηγού του κράτους με ειδικό ποινικό νόμο σε ό,τι αφορά την προσβολή δεν είναι συμβατή με τη Σύμβαση», εξακολούθησε να υποστηρίζει το δικαστήριο.
Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει στον ενάγοντα 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post